JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. 40 000 träd fällda för batterifabrik

I runt ett år har Skellefteå förberett sig för att bygga en av Europas största batterifabriker. Cirka 40 000 träd har fällts Nu ska kommunen bygga vägar och dra fram vatten och el till Northvolts framtida litiumjonproduktion. Hit ska batteriexperter från hela världen rekryteras.

– Det som händer nu är samma sak som när man hittade guld i Boliden för 100 år sedan, säger Bengt Ivansson, näringslivschef i Skellefteå till SVT Nyheter.

Efter att Northvolt säkrat cirka 16 miljarder kronor i investeringar i juni i år kan den första etappen av batterifabriken Northvolt Ett börja byggas i Skellefteå. I början av sommaren meddelade företaget att bland andra Volkswagen, Goldman Sachs och BMW gick in som investerare.

Tomten som nu börjar exploateras är på 50 hektar, men totalt kan Northvolts område bli fyra gånger större, 200 hektar, enligt SVT Nyheter.

I samband med byggstarten har Northvolt även inlett sin rekryteringsturné i Sverige för att fram till 2025 hitta 2500 personer till fabriken. Här ingår bland annat en informationsturné på Arbetsförmedlingens kontor runt om i landet.

– Vi behöver sprida informationen om den här jätterekryteringen och en informationsturné på olika håll i landet är en bra början. Vi samarbetar även kring en enkät som går ut till våra arbetssökande där vi tar reda på vilken kompetens de har och om de är intresserade av att flytta, säger Michael Persson, på Arbetsförmedlingen i ett pressmeddelande.

Främst behöver fabriken kvalificerade industrijobb. De flesta som rekryteras kommer att arbeta på produktionsgolvet i roller som operatörer och materielhanterare, men det behövs också underhållspersonal, processingenjörer och administrativ personal. Kalkylen säger att det redan under nästa år kommer att behövas lite drygt 500 personer.

Samtidigt jagar Northvolt expertis världen över.

– Vi har byggt upp ett celldesignteam primärt från Sydkorea och Japan, och vi har 45 nationaliteter här så det är en väldigt internationell grupp. Men det är klart att vi kommer att behöva väldigt många duktiga svenska medarbetare också, säger Peter Carlsson till SVT Nyheter.

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)