JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Elektroniktidningen
Guidelines for contributing Technical Papers: download PDF
Det fjärde forskarstipendiet i tidigare Saabchefen Åke Svenssons namn – 50 000 kronor – går till Simin Nadjm-Tehrani, professor i datalogi på Linköpings universitet. Hon forskar bland annat kring pålitliga datorsystem för säkerhetskritiska applikationer.
– Det är ett erkännande av att den forskning vi bedriver, som det inte alltid har varit så lätt att få finansiering för, är viktig och relevant, säger Simin Nadjm-Tehrani i ett pressmeddelande från Linköpings universitet.

– Den blir också allt viktigare ju fler komplexa system vi får.

På 90-talet blev hon intresserad av tillförlitliga mjukvarusystem. Sådan är viktiga i de flygplan som Saab (Svenska Aeroplanaktiebolaget) utvecklar i Linköping .

Simin Nadjm-Tehranis forskning följer idag flera spår, med säkerhet, pålitlighet och resurseffektivitet som den gemensamma nämnaren, oavsett om resursen är beräkningskapacitet, minne, bandbredd eller energi.

– Vi måste hela tiden tänka på vad som är aktuellt framåt. Det jag arbetar med i dag fanns inte begreppsmässigt för fem, tio år sedan. Utvecklingen går allt snabbare. Vi är mitt inne i den digitala revolutionen och ser inte vad allt det nya innebär, säger hon.

Hon pekar exempelvis på säkerheten i de smarta elnäten  – vad händer om någon med onda avsikter tar kontrollen?

– Få vill betala för säkerhet. Men det är viktigt att vi bestämmer vilken nivå vi vill ligga på, det gäller i det uppkopplade hemmet likaväl som i elnäten eller risken för terrorattacker.

–Tar man en risk måste man i alla fall veta vilken säkerhetsnivå det handlar om och vad man betalar för.

Åke Svenssons stipendium får hon för sina forskningsgenombrott när det handlar om utvecklingen av pålitliga datasystem för säkerhetskritiska applikationer samt för tillgänglighet till kommunikationssystem i händelse av kris som hotar människors säkerhet, som de stora stormarna Per och Gudrun.

I motiveringen nämns också hennes arbete med tillförlitliga mjukvaror för flerkärneprocessorer och för nätverkande obemannade farkoster.

Stipendiet instiftades av Saab i samband med avtackningen av Åke Svensson. Det belönar en forskare vid Linköpings universitets tekniska fakultet inom områdena samhällssäkerhet, flyg och försvar. I fem år ska det delas ut.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)