Mitrionics i Lund, som utvecklar FPGA-baserade instickskort som ger superdatorkraft åt vanliga pc, har ansökt om likvidation. Samtliga anställda har lämnat bolaget, skriver nyhetsbrevet Rapidus.
Mitrionics grundades 2003 under namnet Mitrion (länk) med tanken att tjugofaldiga beräkningskraften i pc:ar med hjälp av FPGA-kort, en parallellvariant av C och en egen kompilator. Företaget har genom åren tagit in sammanlagt nära 100 miljoner kronor i riskkapital, främst från Creandum, Teknoinvest, Grande Ventures och Teknoseed. Men nu är det alltså slut på pengarna och likvidationsansökan är inlämnad.– Vi har lämnat in en frivillig likvidationsansökan eftersom vi inte kunde resa nytt kapital. Inga stora fordringar på bolaget kvarstår så vi bör kunna undvika konkurs, säger Stefan Möhl, en av företagets grundare, till Rapidus.
Patent och rättigheter har redan sålts, till amerikanska Convey Computer, som enligt Rapidus redan sålt dem vidare till tredje part.
Så sent som i november i fjol fick man 3,8 miljoner kronor från Vinnovas Forska & Väx-program (länk). Enligt Rapidus togs dock aldrig de pengarna ut eftersom man inte hittade någon investerare som ville matcha Vinnovas finansiering.
Mitrionics har haft uppemot 20 anställda, men drog ner kraftigt redan i slutet av förra året. Före likvidationen fanns bara tre anställda kvar, som nu även dessa avslutat sina anställningar.
Företaget började sin senaste investeringsrunda mitt i finanskrisen, vilket förstås inte var så enkelt. Men finansieringen har inte varit den enda huvudvärken.
– Generellt har annars det största problemet varit att vi inte kunnat få konkurrenskraftiga priser på FPGA-processorer från tillverkarna, eftersom de har sina stora volymer på de mindre kraftfulla enheterna, säger Stefan Möhl till Rapidus.
Elektroniktidningen har rapporterat om Mitrionics sedan det grundades 2003. Här är en länk till en sökning i vårt arkiv (sökning).