JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise

Komponenter

VCO med sikte på trådlöst

Amerikanska Crystek, specialiserat på olika oscillatorer, har lanserat en spänningsstyrd oscillator för 3 000 MHz. Den siktar på en plats i exempelvis basstationen och andra trådlösa kommunikationssystem.

TDK breddar sitt utbud av ytmonterade drosslar

Tre serier av kraftinduktorer i Epcos-portföljen är vad japanska TDK just släppt. Varje serie består av upp till tio versioner med induktanser från 1,0 µH till 30 µH.

Miljonregn över forskning kring ferrotransistorer

Ferroelektriska transistorer kan bli en intressant ingrediens i framtida kommunikationssystem på mycket höga frekvenser. Nu tilldelas Lars-Erik Wernersson, professor i nanoelektronik vid Lunds universitet, EU:s ERC Advanced Grant på 2,5 miljoner euro för att fördjupa sig i ferrotransistorn under fem år.

Stark liten vit LED för IoT

En extremt liten lysdiod med hög ljusstyrka och vitt ljus är vad japanska Rohm utvecklat och just släppt. LED:en är optimerad för att användas i IoT-enheter, drönare och annat batteridrivet.

Tapeout på Risc V i 5 nm

För den som är intresserad av en snabb 32-bitars Risc V-cpu i TSMC:s 5 nm-process finns nu en färdig kärna att klistra in från amerikanska Open Five. En första sådan krets kommer att finnas i provexemplar under detta kvartal.

Smoltek aktivt inom passivt

I april förra året tecknade svenska Smoltek – som utvecklat en processteknik för vertikala ytodlade nanostrukturer – ett utvärderingsavtal med en av världens ledande tillverkare av passiva komponenter. Nu förlängs utvärderingstiden en andra gång. Förhoppningen är att arbetet ska leda till ett licensavtal.

Transistor med lägst motstånd

För ett år sedan släppte Infineon sin CoolMOS-familj S7 för 600V. Den kiselbaserade transistorn passar lägre switchfrekvenser, där fokus istället ligger på extremt låg ledningsförlust. Nu adderas ytterligare en familjemedlem som enligt Infineon har marknadens absolut lägsta RDS(on).

Renesas: Fabriksbrand värre än väntat

För en dryg vecka sedan brann det i en av japanska Renesas fabriker. Nu meddelar halvledartillverkaren att skadorna är betydligt mer omfattande än det första räknat med – 17 maskiner tros vara skadade, ursprungligen handlade det om 11.

SiTime gör enkelt enklare

Amerikanska SiTime – känt för att utvecklar memskretsar tänkta att ersätta kvartskristaller i timingtillämpningar – avslöjar ytterligare ett steg mot enkelhet. Företagets välkända oscillator SiT8008 kan nu drivas med valbar spänning mellan 1,62 V och 3,63, vilket förenklar hanteringen rejält.

Mips blir Risc V

Den klassiska cpu-familjen Mips (MIPS) klipper banden till sina tidigare arkitekturer och växlar till Risc V, det vill säga till sin hårdaste konkurrent.

Epiluvac serverar stora skivor med hög kvalitet

Lundaföretaget Epiluvac levererar egenutvecklad utrustning för kiselkarbid- och galliumnitridepitaxi. Reaktorerna bygger på svenskutvecklad gasfasdeponering som kan styras noggrannare än alla alternativ. Det senaste tillskottet är en dubbelreaktor för 8-tumsskivor som ger extremt hög kvalitet över hela ytan. Andra har försökt, men ingen har lyckats.

Segate demonstrerar Risc V-styrd hårddisk

Sekundärminnestillverkaren Seagate utvecklar två egna Risc V-kärnor som ska användas i egentillverkade kretsar – en som är snabb och en som är liten och strömsnål.

Analog Greenpak gör entré

Dialog Semiconductor har släppt en första medlem i sin välkända Greenpak-familj späckad med analoga funktioner. Företaget lovar att den, likt övriga familjemedlemmar, kan konfigureras på bara några minuter.

Ensamt chip utklassar superdator

Amerikanska Cerebras har hittat ett numeriskt problem där företagets jättestora chip är helt överlägset konventionella processorer – det ensamma chipet är 200 gånger snabbare än en superdator.

Cree avyttrar lysdioderna till förmån för GaN och SiC

Amerikanska Cree – pionjär inom högeffekts-LED:ar – säljer sin verksamhet inom lysdioder till Smart Global Holdings. Målet är att koncentrera sig på kretsar och halvledarmaterial som i framtiden tar plats i elektriska fordon, 5G- och industritillämpningar.

Intel säljer sin NAND till Hynix

År 2025 kommer all Intels NAND-verksamhet att ha övergått i sydkoreanska SK Hynix ägo, om myndigheterna godkänner köpeplanen. Hynix betalar nio miljarder dollar.

En istället för två kapslar

Amerikanska Diodes har lanserat en dubbel 40V-Mosfet som ryms i en 3,3 x 3,3 mm kapsel och är kvalificerad för fordonsindustrin. Det är industrins första i sitt slag, hävdar företaget.

Liten snål omvandlare

Texas Instruments har lanserat en buck/boost-omvandlare som påstås dra industrins lägsta ström i vila. Därmed kan batteritiden i IoT-enheter öka med upp till 50 procent, hävdar företaget.

PC-kort på Risc V – nästa Pi? 

Under Q4 släpps provexemplar av Picorio – en kortdator som kör Linux på Risc V. Den utvecklas på öppenkodslabbet Rios, som leds av den legendariske processorprofessorn David Patterson – en av de ledande inom Risc V-rörelsen.

Universitetskurs på svensk Risc V-plattform

Grafikbolaget Imagination utvecklar ett globalt utbildningsprogram i datorarkitektur. Som undervisningsplattform används en svenskutvecklad SoC-konstruktion byggd kring Swerv, en Risc V-cpu från amerikanska hårddisktillverkaren Western Digital.

 
Pappersmagasinet Nyhetsbrev

SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

 

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)