Telekomjättens egenutvecklade asicar, Ericsson Silicon, lyfts allt oftare fram som en förklaring till att radioprodukterna är konkurrenskraftiga. Under kapitalmarknadsdagen i torsdags fick vi veta att den senaste generationen har mellan 9 och 13 miljarder transistorer och är tillverkade i en ledande process.
(klicka för större bild) |
– Vi går allt längre ner i värdekedjan för att säkra kunskap och stärka vår motståndskraft. Det är inte så smart att lägga ut det här. Vårt senaste chipset har ungefär 13 miljarder transistorer och vi har säkrat tillgång till 7, 5 och 3 nm för att kunna ligga i framkant, sade chefen för nätverksprodukter, Fredrik Jejdling.
Ericsson har under många år designat egna asicar men det var i februari förra året som de hamnade i rampljuset i samband med att företaget lanserade en ny generation radio- och basbandsprodukter.
– Det är inte helt fristående chip. Vi har byggt upp en modulär arkitektur med IP-block för olika funktioner som vi utvecklar kontinuerligt, och som vi kan göra olika instanser av, sade David Hammarwall till Elektroniktidningen i februari 2021.
Exempelvis kan man skapa kretsar med hundratals DSP-kärnor som arbetar parallellt. För att även praktiskt få ut kraften ur kislet har företaget tagit fram en utvecklingsmiljö, ett SDK, så att asicarna går att programmera.
De egenutvecklade kretsarna gör det möjligt att hela tiden sänka vikten och energiförbrukningen samtidigt som varje ny generation av radion klarar allt mer.
– Det som är grunden för allt vi gör, inom teknik och för våra kunder, är Ericson Silicon. Det är det som är vår ”secret sauce”, sade Fredrik Jejdling.
Navet för asicutvecklingen finns sedan slutet av 2017 i Austin. Huvudstaden i Texas var en gång i tiden hemvist för Motorolas halvledarverksamhet med två CMOS-fabbar. Delar av arvet finns kvar i form av NXP (som köpte Freescale) men även Cirrus Logic. Dessutom har Samsung en jättelik CMOS-fab i staden och är i full färd med att bygga en andra.