JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
 ETN.fi  Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise

Kommunikation

Kommunikation

Ericsson lägger radion i molnet

Mer flexibilitet och större öppenhet. Det är ledorden när Ericsson lanserar radioprodukter där mjukvaran körs i molnet, så kallat Cloud RAN.

Klart: AMD köper Xilinx

Ryktet visade sig stämma. AMD har lagt ett bud värt 35 miljarder dollar på Xilinx. Bägge företagens styrelser står bakom affären som blir en kopia på Intels köp av Altera för fem år sedan.

Huawei: Att utestänga oss kan kosta Sverige 35 miljarder

Den kinesiska telekomjätten har låtit Oxford Economics räkna på konsekvenserna av att företaget portas i Europa och kommit fram till att ökade kostnader för 5G-utbyggnaden under de närmaste tio åren samt uppskattad förlust av BNP på grund av försening av 5G-utrullning till år 2035 kostar Sverige mellan 3,3 och 35 miljarder kronor. Slutsatserna publiceras i en debattartikel i Dagens Industri.

NEC gör öppen 5G-radio med Analog Devices

Baserat på radiokretsar från Analog Devices ska NEC:s telekomdivision utveckla en 5G-radio med massiv mimo och digital lobstyrning för O-RAN. Arbetet görs på uppdrag av den japanska operatören Rakuten som byggt sitt nät enligt den öppna och virtualiserade mobilarkitekturen.

Ericsson ser Open RAN slå igenom 2023

Det går knappt en dag utan att det kommer nyheter kring Open RAN, men det dröjer två år innan standarden som ska öppna upp mobilnäten för nya spelare börjar påverka Ericssons försäljning på allvar. Det spådde Börje Ekholm på telefonkonferensen efter senaste kvartalsrapporten.

Ericsson och Nokia ska leverera Telias 5G-nät

Efter gårdagens svartlistning av Huawei var dagens besked från Telia inte oväntat. Operatören väljer Ericsson för det kommande 5G-nätet i Sverige och Estland medan Nokia får leverera i Finland.

Qualcomm lanserar lösningar för Open RAN

Qualcomm är en jätte på kretsar till mobiltelefoner, men har också produkter för mobilnäten. Nu sällar sig företaget till den växande skara halvledartillverkare som släpper lösningar för öppna och virtualiserade radionät, Open RAN.

Huawei och ZTE portas i svenska 5G-nät

Idag kom PTS besked att fyra sökande godkänts att delta i auktionerna av 5G-banden. Ett villkor från säkerhetspolisen och försvarsmakten är att de inte använder produkter från Huawei och ZTE. Dessutom måste utrustning från de kinesiska bolagen som redan finns i näten avlägsnas senast år 2025.

Nokia ska bygga mobilnät på månen

Bättre räckvidd, snabbare datatakter och tillförlitligare kommunikation. Det är tre argument som fått den amerikanska rymdfatsmyndigheten Nasa att ge Nokia i uppdrag att planera för ett LTE-nät på månen.

200 miljoner till sex ICT-infrastrukturprojekt

Stiftelsen för Strategisk Forskning, SSF, lägger närmare 200 miljoner kronor i en utlysning inriktad mot hårdvara för nästa generations trådlösa kom­m­­u­­­ni­­­ka­­­tion (6G), acce­le­re­rad be­räk­nings­kraft och energi­effekti­vare ICT. Sex projekt får 28 till 35 mil­joner kronor var­dera under fem år.

Qualcomm tar plats i Nokias småceller

Den finska telekomjätten Nokia ska använda Qualcomms radiokretsar i produkter för småceller och femtoceller.

USA vill ta täten mot 6G

Den amerikanska branschorganisationen ATIS har samlat en namnkunnig skara operatörer och telekomföretag bakom ett nytt initiativ kallat Next G Alliance. Det uttalade målet är att Nordamerika åter ska bli ledande på mobilteknik.

EU dubblar spektrum för smarta fordon

EU-kommissionen har bestämt att 60 MHz runt 5,9 GHz ska bli tillgängligt för informationsutbyte mellan fordon. Det handlar om allt från bilar, lastbilar och bussar till spårvagnar, trådbussar och pendeltåg.

Ny kampanj ska få drömmare att upptäcka Ericsson One

För att fler anställda ska upptäcka den interna acceleratorn Ericsson One har telekomjätten dragit igång en kampanj som går även i externa medier.

Första mobilsamtalet från stratosfären

Den 21 september genomförde Haps Mobile och Loon en lyckad provflygning där ett obemannat och batteridrivet flygplan tog sig upp till stratosfären. Från 62 500 fots höjd genomfördes sedan ett videosamtal med hjälp av LTE-teknik.

Nokia utvecklar asicar med Tammerfors universitet

Den finska telekomjätten tar hjälp av universitetet i Tammerfors för att bland annat utveckla skräddarsydda processorer till asicarna i Reefsharkfamiljen.

Statens pensionsfonder köper Telias långdistansnät

Telia säljer Telia Carrier – bolagets internationella långdistansnät – till Polhem Infra, som ägs av de svenska AP-fonderna, för 9,45 miljarder kronor.

Siktar mot himlen

Satelliter har betydligt bättre täckning än mobilnäten och när man nyttjar lägre omloppsbanor blir dessutom fördröjningarna tillräckligt korta för realtids­tillämpningar. För att tekniken ska slå igenom brett behövs bland annat billiga och elektriskt styrbara antenner, något som Requtech i Linköping utvecklar.

Enea har köpt Aptilo

Mjukvaruföretaget Enea har köpt svenska Aptilo för 92 miljoner kronor. Företaget utvecklar lösningar för policy- och accesshantering över Wi-Fi liksom lösningar för IoT-produkter.

Tyskland på väg stänga ute Huawei

Kraven på de företag som får leverera utrustning till de tyska 5G-näten utformas så att Huawei i praktiken stängs ute. Det skriver tyska Handelsblatt som läst ett kommande lagförslag.

 
Pappersmagasinet Nyhetsbrev
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)