JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Senseboards handtag behöver pengar
Mer kapital - då hade virtuella tangentbordet funnits

Gunilla Alsiö har en vision, fungerande teknik och kunderna står bokstavligen på kö. Det enda som behövs är att färdigställa produkten - det tangentbordslösa tangentbordet. Och till det behövs mer pengar.
Gunilla Alsiö, 56, grundade Senseboard och har uppfunnit företagets produkt. Hon är i grunden ergonom med inriktning på människa-dator-interaktion, samt legitimerad arbetsterapeut och doktorand vid institutionen för informationsvetenskap vid Uppsala universitet.

För drygt ett år sedan åkte Gunilla Alsiö till den amerikanska jättemässan Comdex med en grovt tillyxad prototyp och en användarstudie i bagaget. Förväntningarna var inte så högt ställda - men det blev succé.

Hennes virtuella tangentbord Senseboard fick utmärkelsen "Best new technology". På köpet fick hon mängder av publicitet. Och hon lovade då att produkten skulle finnas i handeln till sommaren.
Men sommaren kom, och hösten kom, och så kom vintern. Dock kom ingen produkt.

- Det speglar hur kärvt läget är
för nystartade företag utan egna pengar, säger Gunilla Alsiö.

Senseboard är ett alternativ till vanliga tangentbord för personer som behärskar korrekt fingersättning. Det ska komma till sin rätt med handdatorer, fickdatorer och mobiltelefoner - tillämpningar där de befintliga textinmatningssystemen inte är tillnärmelsevis lika bra som fullstora tangentbord.

- "Wearables", alltså datorer i kläderna, är nog den mest spännande visionen. Med Senseboard, en pc i fickan och en skärm integrerad i glasögonen så är datorn alltid med, vart man än går. Jag tror detta kommer ganska snart, säger hon.

Hennes demonstrationsprototyp består av två små handtag som sätts strax bakom fingrarna på varje hand. I handtagen finns accelerometrar som känner av fingrarnas rörelser, samt elektronik som modulerar sensorernas signaler och skickar dem till datorn.

Minskar belastningsskadorna
Redskapet är som gjort för personer som behöver skriva mycket, men inte alltid har tillgång till fullstor dator. Eftersom man kan skriva på vilken yta som helst - ett tomt bord, en kartongbit eller på byxorna - så minskar risken för musarm och så kallat karpaltunnelsyndrom. Det var där det började - Gunilla Alsiö är ergonom från början.

- Jag vill minska belastningsskadorna vid datorarbete. Det är själva drivkraften, säger hon och får det att låta fullkomligt självklart.

Studien hon hade med sig till Comdex skulle egentligen bevisa att produkten var både onödig
och omöjlig. Hon lät ett antal försökspersoner testa en dummyprototyp - golfhandskar försedda med imiterade sensorer, alltihop invirat i silvertejp - och jämförde med ett fullstort tangentbord samt en Communicator och en Palm III. Till hennes stora förvåning visade det sig att dummyprototypen var lika bra som det fullstora tangentbordet, medan försökspersonerna inte kunde skriva tillnärmelsevis lika snabbt eller felfritt med de andra två verktygen.

Det var då, år 2000, hon bestämde sig för att starta ett eget företag.

Vill gärna anställa tio till
Fast hon vill inte längre svara på när produkten kommer. Det hänger helt och hållet på i vilken takt hon lyckas få in mer kapital och rekrytera rätt personer.

- På riskkapitalmarknaden är det inte bara kallt - det är permafrost.

Utan pengar går det inte att få
in all kompetens som behövs. Och då tar saker längre tid. Idag finns tio anställda, Gunilla Alsiö skulle gärna rekrytera tio till. Men tekniknördar har hon inget behov av.

- De personer vi behöver ska ha bred kompetens, entreprenörsanda och kunna se saker ur användarsynvinkel.

- Flera som fått gå från Ericsson har sökt jobb här. Men de flesta passar inte. Med lite mer pengar så skulle vi försöka locka hit några av dem som jobbar kvar på Ericsson.

Rekryteringen av rätt personer underlättas säkert av att man nyligen flyttat in i prestigehuset Kista Science Tower. Och trots förseningarna är Gunilla Alsiö inte orolig.

- Det får ta den tid det tar. Vi jobbar så mycket vi orkar, och den produkt vi levererar måste vara av hög kvalitet från början.

Många steg har också tagits under året som gått. När hon anmälde sig till Comdexmässan fanns inga anställda alls. I år har de anställda gjort om designen från grunden. Den är nu anpassad både till användare och för massproduktion, det sistnämnda i samarbete med Flextronics. Patent finns, liksom prototypen som trots begränsad funktion och hastighet visar att tekniken fungerar i praktiken.

Dessutom har Gunilla Alsiö en lista med över tusen personer som bara väntar på att få prova och eventuellt köpa produkten. Plus en annan lista med företag som vill samarbeta med Senseboard.

Det som återstår att göra är framför allt en mängd programmering. Hastigheten måste öka och alla tangenter ska implementeras, även siffror och funktionstangenter. I demoprodukten fungerar bara bokstavstangenterna.

Och så ska alltihop göras trådlöst. Kanske med Bluetooth, kanske med någon annan teknik.

- När produkten är framme kommer vi att börja sälja den i USA, i ganska liten skala. I USA är det vanligare att folk kan skriva med korrekt fingersättning, och där är också karpaltunnelsyndrom vanligare.

- Intresset från Asien är också stort.
Det gäller alltså "bara" att bli färdig så att produkten kan börja massproduceras.

Adam Edström
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)