JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. RIM köper TAT

tatRIM köper TAT

Kanadensiska RIM, Research in Motion, företaget bakom Blackberrymobilerna, köper skånska TAT, The Astonishing Tribe. Köpesumman är hemlig, men klart är att andra kunder därmed stängs ute från att använda TAT:s teknik.
I flera veckors tid har förhandlingarna pågått, och när de gick i mål tidigt i morse var affären klar, värd ”flera hundra miljoner kronor” enligt Sydsvenskan.

TAT, idag med 175 anställda, grundades 2002 och sysslar med användargränssnitt och bildbehandlingsteknik för mobiltelefoner. På kundlistan finns Sony Ericsson, Nokia, Samsung och Motorola, samt en rad företag i fordonsbranschen. Kontrakten med dessa kunder ska nu slutföras, för hädanefter är det bara RIM och Blackberry som gäller, berättar Hampus Jakobsson, en av TAT:s grundare, för Sydsvenskan.

Företaget planerar nu att rekrytera ytterligare 20–40 personer nästa år. Spekulationerna att RIM skulle vilja flytta utvecklingen till sitt hemland Kanada avfärdas av Hampus Jakobsson.

TAT omsatte ifjol 160 miljoner kronor och gjorde en vinst på 13,5 miljoner. RIM omsatte i fjol 15 miljarder dollar och gjorde en vinst på 2,5 miljarder dollar. Företaget är relativt okänt i Sverige men har i USA en marknadsandel som är i klass med Apples Iphone.

TAT:s grundare, sex män i 30–35-årsåldern, äger tillsammans 53 procent av bolaget. Affärsmannen Jan Barchan äger 30 procent. Sony Ericssons förre tekniske direktör Mats Lindoff sitter i företagets styrelse.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)