JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Enbart tre stora DRAM-tillverkare kvar

Enbart tre stora DRAM-tillverkare kvar

Tiden då DRAM-marknaden svänger upp och ner som en livlig jo-jo är förbi. Det hävdar analysföretaget IC Insights som påpekar att det numera endast finns tre DRAM-tillverkare kvar med muskler att investera framåt: Samsung, SK Hynix och Micron. Samtidigt spår analysföretaget att DRAM-priset ökar med 40 procent i år.
För 43 år sedan släppte Intel världens första DRAM. Sedan dess har ett flertal minnestillverkare världen över investerat kraftigt i sin DRAM-verksamhet, jagat marknadsandelar, tjänat pengar, men också genomlidit helvetets alla kval. De taiwanesiska DRAM-tillverkarna har nu slut på pengar efter enorma investeringar i 50 nm och 40 nm, hävdar IC Insights.

Krav finns egentligen bara de två koreanerna Samsung och SK Hynix samt amerikanska Micron vars köp av den konkursdrabbade japanska DRAM-tillverkare Elpida avslutades så sent som för några veckor sedan. Det är dessa tre företag som kommer att stå för framtida investeringar  – en modern DRAM-fabrik kostar uppåt 5 miljarder dollar att bygga –  medan taiwaneserna Nanya, Powerchip och Winbond framöver tvingas leta efter nischmarknader för att tjäna pengar, menar IC Insights.

Förändringen är ett tydligt tecken på att DRAM-marknaden nu mognat, påpekar analysföretaget som därmed menar att den kommer att upplevas betydligt stabilare framöver. Ytterligare ett tecken på detta är att den totala investeringen i DRAM under detta år väntas hamna på låga 4 miljarder dollar, vilket bara är något mer än de 3,9 miljarder dollar som investerades under 2009 då lågkonjunkturen rasade som värst.

Den låga investeringsnivån i kombination med en förväntad total försäljning på hela 33,7 miljarder dollar under 2013 gör att investeringsgraden som procentsats av försäljningen är lägre än någonsin tidigare, enbart 11,9 procent. Få tillverkare i kombination med låga investeringar gör dessutom att IC Insights spår att priset på DRAM-minnen kommer att öka med 40 procent under 2013, vilket lyfter marknaden med 28 procent.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)