JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Åtta kärnor i CPU för pekplatta
Det är svårt att ens hitta en pc-processor med åtta cpu-kärnor. Men taiwanesiska Mediatek tycker att tiden nu är mogen att lansera konceptet för processorer för mobila surfplattor. ”Korkat”, säger konkurrenten Qualcomm.
Mediatek lanserar en processorarkitektur kallad ”True Octa” för pekplattor, och säger sig vara först i branschen med detta.

Konkurrenten Samsung har visserligen åtta kärnor i Exynos 5, men den är ingen äkta åttakärna, enligt Mediatek, eftersom dess kärnor bara är aktiva fyra i taget. I Mediateks åttakärna kommer alla åtta kärnorna att kunna vara aktiva samtidigt.

Mediatek har ännu inte lanserat True Octa-produkter. Däremot finns rykten. Enligt ett rykte i november i fjol planerar Mediatek att lansera en åttakärna med LTE-modem kallad MT6599 under fjärde kvartalet. Ett annat rykte från i somras talar om en åttakärna kallad MT6592.

Eftersom det bara finns rykten finns heller inga officiella detaljer om processorerna.

Men en ledtråd ges möjligen av den fyrkärna kallad MT8135 som företaget släppte i juli. Den är en systemkrets för surfplattor med en Big Littlekombination av A7 och A15. Redan då sade sig Mediatek vara först att lansera en mobilprocessor med fyra kärnor där alla var aktiva samtidigt.

Alltså är en naturlig gissning att Mediateks åttakärnor består av fyra Big Little-kopplade A7-kärnor och fyra A15-kärnor som använder modellen Multiprocessing. En annan möjlighet som föreslagits är åtta identiska A7-kärnor.

Åtta kärnor på en mobilprocessor är "korkat", kommenterade Qualcomms ordförande Anand Chandrasekher i ett rundabordssamtal den 30 juli. Han beskriver åtta kärnor som marknadsföring snarare än något som möter konsumentkrav.

– Om man inte klarar av att konstruera en produkt som möter kundens förväntningar, det är kanske då man istället börjar kasta in fler kärnor. Ungefär som att kasta spaghetti på väggen och se vad som hänger kvar. Det är en dum metod. Och våra konstruktörer är inte dumma, sade Anand Chandrasekher.

ST-Ericsson satte i en rapport i februari den meningsfulla gränsen redan vid två kärnor och använder istället en ny halvledarprocess för att kunna växla mellan prestanda och strömsnålhet.

De flesta experter är eniga om att den programvara som krävs för att verkligen effektivt utnyttja åtta kärnor parallellt fortfarande är en stor utmaning. Mediatek ger dock flera exempel på tillämpningar som det tror kommer att kunna dra nytta av åttkärnorsmodellen. Utöver parallelismen i spel och video umgås Mediatek med idéer som att ge varje dokumentflik i webbläsaren en egen kärna, och att delegera enstaka kärnor till att ta hand om användarinmatning

På bara ett par år har processorerna i mobiler och surfplattor gått ikapp datormarknaden vad gäller multipla kärnor. På datorområdet finns åttakärniga processorer idag bara för servrar, arbetsstationer och extrema speldatorer.

– ARM octacore i mobiler och surfplattor når potentiellt mycket fler konsumenter eftersom de kommer att säljas som high-end i mobilsegmentet istället för high-end i datorsegmentet, kommenterar Jakob Engblom processorexpert på Wind River, ett dotterbolag till Intel.

– Man måste dock hålla i åtanke att absoluta prestanda hos en Intel Core i7 eller i5 är flera gånger högre än de snabbaste ARM-kärnorna, så även om åtta ARM är fler än fyra Intel, kan fyra Intel släpa bra mycket större last.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)