JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Kameror för nakenbilder i mässans seminarier
Teknik för THz-sensorer, även kallade ”nakenkameror”, är ett av ämnena i den digra listan över seminarier som äger rum på mässan Electronix i Göteborg. Ämnet är på tapeten i två föreläsningar, från såväl Chalmers som FOI.
Halvtimmeslånga högtekniska seminarier om framtidens elektronik blir ett av de stora dragplåstren på mässan Electronix, i Göteborg 5–7 september. Bakom arrangemanget står fem industriforskningsinstitut plus Chalmers institution för mikroteknik och nanovetenskap MC2.

Nakenkameror, alltså teknik för att med se genom tyg och andra porösa material, med THz-sensorer, är ett av MC2:s ämnen. Forskaren Jan Stake som håller i föreläsningen kommer bland annat att berätta om spektroskopiska tillämpningar som att avslöja sprängmedel och vapen i säkerhetskontroller.

MC2-chefen professor Stefan Bengtsson kommer att titta 20 år framåt i tiden och spekulera kring hur nanoelektroniken kan se ut då. Nanoteknikens koppling till biotekniken är en annan föreläsning, signerad professor Bengt Kasemo.

En hel del nanoteknik blir det också i seminarierna från Imego, då med tonvikt på institutets specialitet mikrosensorer. Ämnena varierar mellan mikroteknikens roll i framtidens äldrevård till konsten att kommersialisera forskningsresultat.

Forskningsinstitutet IVF håller mer jordnära seminarier, om blyfri lödning, byggsätt och hårdvarutillförlitlighet. Här medverkar bland annat experter från blyfrihetsnätverket Elfnet, samt industrispecialister från Ericsson och Kitron.

Säkerhet och tillförlitlighet är fokus för de seminarier som forskningsinstitutet SP håller i. Forskaren Håkan Edler ska tala om kosnadseffektiv och pålitlig fordonselektronik, och hans kollega Jan Rydén ska prata om mekaniska krav på elektronik i extremt påfrestande miljöer.

Robust elektronik, som bland annat kan integreras i kläder och tvättas i tvättmaskin, är ämnet för ett av Acreos seminarier, signerat Jönköpings nyblivne professor i ämnet, Peter Leisner. Acreo bidrar också med ett föredrag om kraftigt sänkta produktionskostnader för fordonsradar, av Michael Salter.

Mer radarteknik kommer från FOI, totalförsvarets forskningsinstitut. Om kiselkarbid och galliumnitrid i radioområdet föreläser forskaren Rolf Jonsson. Hans kollega Stefan Nilsson pratar om millimetervågsradar - även detta kommer att handla om "nakenkameror".

Alla seminarierna äger rum på mässgolvet, och alla har fri entré utan krav på föranmälan. Hela programmet finns på www.electronix.se.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)