JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. 80 miljoner till återvinning
Stiftelsen för strategisk forskning, SSF, satsar 80 miljoner kronor på att ta fram nya processer för återvinning av värdefulla metaller och andra råvaror ur elektronik och batterier.
–Behovet av metaller ökar och många av de metaller vi behöver finns bara i låga halter i jorden, i ett fåtal länder. Det kommer att bli dyrare att ta fram nya produkter som innehåller metaller, och det finns en risk att det blir en viktig politisk handelsfråga, säger Bert Allard, professor i kemi vid Örebro universitet och styrelseledamot i SSF, i ett pressmeddelande.

När hybridbilarna slår igenom blir problemet än värre, menar han, eftersom dessa innehåller så stora volymer metaller att brist kommer att uppstå då om inte förr. EU-kommissionen har listat 14 ämnen som kan bli bristvaror inom kort, däribland kobolt, platina, titan och ett antal sällsynta jordartsmetaller.

Svaret kan vara ökad återvinning, menar SSF, som anslår 80 miljoner kronor för att stimulera till nya idéer och processer för just återvinning. Pengarna kan sökas på SSF:s hemsida från slutet av oktober.

SSF påpekar att en vanlig mobiltelefon innehåller 40 olika råmaterial, däribland litium, tantal, kobolt och antimon. För att bygga en dator behövs det omkring 60 olika råmaterial. I västvärlden förbrukar varje person mer än tusen ton metaller och mineral under sin livstid.

Många metaller är värda att bryta om de innehåller 100 gram metall per ton mark. För mer värdefulla metaller, som guld, räcker 5-10 gram per ton. För platina räcker någon tiondels gram per ton.

– Katalysatorer från bilar släpper ut katalysatormetaller. I England har de visat att det är lönsamt att samla ihop vägdamm och utvinna dessa metaller ur det, säger Bert Allard.

Trots att många av metallerna är sällsynta på gränsen till exotiska tror han inte att själva kemin är problemet. Utmaningen är snarare att få till processer för storskalig återvinning som gör återvinningen lönsam - det här här SSF hoppas få in innovationer och idéer.

– Om man slipper lägga material på deponi är det ju också en vinst. Istället för att betala 1000 kronor per ton för att bli av med avfall kan man göra en vinst när man utvinner och säljer metallerna, påpekar han.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)