JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Nokias Qt sätter Nokias OS främst
Nokias utvecklingsplattform Qt drar ner ambitionsnivån när det gäller stöd för Linux, OS X och Windows, och satsar mer krut på de egna mobiloperativsystemen Symbian och Meego. Det berättade Nokias teknikchef Rich Green på Qt developer days i München.
Qt är en samling verktyg och kodbibliotek för att bygga användargränssnitt får många olika operativsystem samtidigt.

Nokia meddelar nu att företaget ”signifikant” kommer att öka sina investeringar i Qt-utvcklingen. Samtidigt styr dock Nokia om prioriteringarna så att det mesta av utvecklingen koncentreras på de egna operativsystemen Meego och Symbian.

Närmare bestämt kommer Nokia att lägga exakt lika mycket resurser på Symbian som på Meego – alltså inga preferenser för den ena eller den andra – medan  Linux, OS X och Windows kommer i andra hand. Och diverse unixar i tredje hand.

Vad gäller Qt-utvecklingsarbetet är det för närvarande inriktat på att ge fullt stöd i Qt för pekgränssnitt och taktil återkoppling.

Dessutom satsar Nokia på prestanda. Nya tekniker för att konstruera grafik hierarkiskt, Qt Scene Graph och Lighthouse – den senare för inbyggda system – ska kunna arbeta effektivare än dagens grafikteknik.

En nyhet för den som gillar att att snabbutveckla program i språket QML (Qt Meta-Object Language) är att detta språk ska  befordras till fullvärdig medlem av utvecklingsmiljön Qt Creator.

Nämna utvecklingsmiljö ska få ett nytt avlusningsverktyg kallat Qt Observer som kan användas på program samtidigt som de exekverar skarpt på sin målplattform.

QtWebkit, en verktygssats för webbläsare, ska byggas om för att modulerna ska bli mer oberoende av varandra, så att en av dem kan uppdateras utan att övriga påverkas.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)