JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Brand får DRAM-priset att rusa

Brand får DRAM-priset att rusa

En brand i en av SK Hynix kinesiska DRAM-fabriker fick DRAM-priset på spotmarknaden att rusa 19 procent i går. Det kan ta upp till ett halvår att sanera och få igång fabriken, rapporterar nyhetsbyrån Bloomberg.
Branden startade 4 september i samband med installation av ny utrustning i fabriken som är belägen i Wuxy, i Kina. Det tog 90 minuter att släcka branden och en person skadades lindrigt.

Branden har stoppat produktionen och det är oklart om de wafers som var under processning måste kasseras och när fabriken kan vara igång igen.

Företaget var snabbt ute och hävdade att det inte kommer att ta särskilt lång tid. Men branschbedömare som Bloombergs citerar talar om att det kan ta ett halvår att sanera renrummet och få igång produktionen.

SK Hynix är världens näst största DRAM-tillverkare efter Samsung. DRAM-branschen har under flera år plågats av överkapacitet vilket lett till utslagning och investeringsstopp (länk).

SK Hynix har ungefär 30 procent av marknaden, ledande Samsung har lite drygt 32 procent. Hälften av SK Hynix kapacitet finns i Wuxy men det är oklart hur stor del som påverkats av branden.

Bloomberg rapporterar att priset på DRAM av typen DDR3 på 2 Gbit hoppade upp 19 procent i går på spotmarknaden, den största prisökningen sedan 2010.

Huruvida branden påverkar även konsumentledet återstår att se, men i värsta fall kan branden begränsa produktionen av allt från smartmobiler till datorer.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)