JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Danska och svenska elbilar snart i takt

Danska och svenska elbilar snart i takt

Med stöd från ett EU-projekt ska Malmö stad och Köpenhamns kommun se till så att svenska elbilar kan laddas i Danmark och vice versa.
Gemensam standard för laddstolpar, teknisk kompatibilitet för batterier, "elroaming" där en laddning i Sverige kan faktureras danska kunder och vice versa – det är några av projekten som Malmö och Köpenhamn nu ska ta tag i. På sikt kan det även bli aktuellt med gemensam upphandling av både laddstolpar och elbilar för kommunernas behov, skriver nyhetsbrevet Rapidus.

Målet är att Öresund inte ska utgöra något hinder för elbilsförare. Danska bilar ska kunna laddas i Sverige och vice versa, utan några skillnader.

Projektet har precis startat, som en del av det fyraåriga EU-projektet Green Emotion, som har en totalbudget på 42 miljoner euro. Projektets mål är att ta fram gemensamma tekniska standarder så att olika nationella laddningssystem inte låser in elbilarna i det egna landet, skriver Rapidus.

Danmark har hittills satsat mer på elbilar än Sverige. I Green Emotion ingår även bolaget Better Place samt Dansk Energi, Danmarks Tekniske Universitet och Danmarks Teknologiske Institut. Totalt deltar 42 aktörer i projektet.

Malmö håller som bäst på att i samarbete med elbolaget Eon och Energimyndigheten sätta upp 250 elstolpar på stan och i kommunala p-hus. I Köpenhamn är snart 500 laddstolpar på plats.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)