JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Molntjänst vill värma franska hem

Qarnot ComputingMolntjänst vill värma franska hem

Det är ett värmelement. Och en molnserver. En fransk uppstickare erbjuder sig att värma upp din lägenhet gratis i utbyte mot att de får ställa sin server hos dig.
Franska Qarnot slår två flugor i en smäll. Företaget slipper problemet att kyla bort överskottsvärme i en serverhall. Och du får gratis uppvärmning.
Enda kravet är att du har bredbandsuppkoppling, helst fiber.

Idén kommer från University of Virginia och Microsoft som år 2011 publicerade en artikel om ”dataugnar” av det här slaget, som flyttar värme från en plats där den är ett problem till en plats där den är en lösning.

Qarnot har finslipat detaljerna för att göra konceptet mer realistiskt. Och elegant  – när du drar upp termostaten på elementet så tyngs den ner med mer beräkningar. Och till sommaren kan den gå ner i ett lågeffektläge, utan att sluta räkna.

ELEMENTET HETER Q.rad. Det väger 27 kg, mäter 61 x 67 x 15 cm och levererar 500 watt värme.

Servrarna använder fjärde generationens Intel Core i7 (4770K) i fyrkärniga versioner med 8 Mbyte cache. De tickar i 3,5 GHz med ett turboläge på 3,9 GHz. Korten har 16 Gbyte RAM. 4779K har en TDP på 86 watt.

Inalles släpper Q.rad ut 120 g koldioxid per kWh. Det är lika mycket som den skulle släppa ut i en datahall för samma beräkning. Men datahallen gör dessutom av med lika mycket för kylning. Plus lika mycket, enligt Qarnot, för att bygga datahallen. Plus att hemmets koldioxidutsläpp för uppvärmningen försvinner. Netto ger Q.rad beräkningar plus uppvärmning för en fjärdedel av koldioxidutsläppet hos systemen den ersätter. Allt enligt Qarnot.
Om du fryser men företaget inte har några ogjorda beräkningar på lager, kallar man in Berkeleyuniversitetets projekt Boinc och donerar cpu-cykler dit.

Men om man tappar Internetförbindelsen? Då plockar elementet fram ett uppdrag som inte är kommunikationsintensivt och arbetar på det en stund.

Serverelementet har en display på ovansidan som visar tid och väderprognos. Ett element ska kunna värma upp ett rum på 15 kvadratmeter. Elementet är tyst – det har inga rörliga delar.

På köpet får du – förstås – ett IoT-moget uppkopplat värmeelement som du kan fjärrstyra via telefonen.

Qarnot räknar med att behöva byta ut moderkortet vartannat år.
 
I andra änden av arrangemanget har Qarnot kunder som köper servertjänster. Mot dem lovar man molntjänster till en fjärdedel av normalpriset. Man säljer beräkningskraft per minut till en summa av 25 eurocent i timmen per CPU.

Företaget säger sig ha avancerade algoritmer för att distribuera beräkningar och för att skapa redundans.

En nuvarande kund renderar tredimensionella modeller. Generellt vänder man sig till kunder som vill ha högprestandaberäkningar, sådant som man använder superdatorer till.

Hittills har företaget kört prototyper i två år.

Tyska Cloud & Heat har ett liknande upplägg, men med ett mycket fulare serverskåp, mer lämpat för installation i en kommersiell eller offentlig lokal. Å andra sidan kan tyskens skåp dessutom dubblera som varmvattenberedare.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)