JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Skicka mätvärden via eposten

Kan instrument i form av instickskort utmana traditionella burkar? Amerikanska National Instruments tror det och har i dagarna lanserat tre typer av instrument för persondatorer.

Det är ett oscilloskop, en multimeter och en vågformsgenerator och formaten är PCMCIA, ISA och PCI. Bara oscilloskopet finns dock i alla varianter.

- Det går att göra mycket mer med ett PC-system än med ett fristående instrument, förklarar Tycho Castberg på National Instruments svenska kontor.

- Man kan till exempel bygga kompletta mätmiljöer, logga data över lång tid, skicka data via epost eller Internet.

- Det går helt enkelt att göra allt som är möjligt med en dator. I ett instrument är man begränsad till vad leverantören bestämt att instrumentet ska klara.

Tänkbara tillämpningar som går att bygga med en bärbar dator och ett eller flera instrumentkort är givetvis olika typer av fältservice, där testprogrammet kan göras färdigt hemma och sedan köras av teknikern. Andra användningsområden är fältmätningar under utvecklingsarbete, till exempel datainsamling vid fordonstest, för videotest av PAL eller NTCS-signaler liksom i telekomsammanhang.



Sex modelle
r

Oscilloskopet finns för PCMCIA-, ISA- och PCI-bussen. Det har två kanaler med 15 MHz bandbredd. Samplingshastigheten är 20 MSa/s och upplösningen i amplitud 8 bitar.

Multimetern är i PCMCIA-utförande och har 5 1/2 siffrors noggrannhet. Den kan mäta spänning, ström och resistans.

Vågformsgeneratorn finns för PCI- och ISA-bussen. Det kan skapa signalen med 40 MSa/s och har en upplösning i amplitud på 12 bitar.

PCMCIA-korten har en speciell adapter som gör det möjligt att ansluta vanliga probar med BNC-kontakt.

Instrumenten börjar levereras i april och priset ligger mellan 7 900 och 35 300 kronor där multimetern är billigast och vågformsgeneratorn dyrast.

Per Henricsson

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)