JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
 ETN.fi  Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
tisdag 26 maj 2020 VECKA 22

Nyheter

År 2025 skulle 70 procent av de halvledarkomponenter som Kina använder vara tillverkade i landet. Men ”Made-in-China 2025” blir inte mer än en tumme, spår analyshuset IC Insights.

30 GWh/år kan bli kapaciteten på sikt för en bilbatterifabrik som planeras av två brittiska nystartade företag, någonstans på brittisk mark.

Energimyndigheten har beviljat Altris och LiFeSiZE stöd till ett demonstrationsprojekt för tillverkning av natriumjonbatterier. De har potential att bli ett alternativ till litiumjonbatterier.

För två veckor sedan bildade 31 operatörer och teknikföretag en lobbygrupp kallad Open RAN Policy Coalition. Målet är att få myndigheter i framförallt USA att anamma idén om öppna gränssnitt i mobilnätet. Nu sluter Nokia upp bakom gruppen.


Det är Stenasfären som köper in sig i solcellsbolaget Exeger genom att dels förvärva nyemitterade aktier för 100 miljoner kronor, dels aktier från existerande ägare. Exeger har sedan tidigare bland annat japanska Softbank och den svenska pensionsjätten AMF som ägare.

I söndags morse slog Tele2 på sitt 5G i Stockholm. Några timmar senare meddelade Tre att operatören lanserar 5G i Skåne, Uppsala, Västerås och fler delar av Stockholm i juni och idag ska Telia inviga sitt 5G-nät i Stockholm som blir publikt lagom till midsommar.


USA:s största batterilager med återbrukade batterier byggs just nu i Lancaster i Kalifornien. Ett solverk får sällskap av uttjänta LMO-batterier på 17 MWh, plundrade från första generationens Nissan Leaf. 

Elbilar är hett. Samtidigt har bilindustrin fått upp ögonen för batterier med fast elektrolyt, så kallade solid state-batterier. De har klara fördelar jämfört med litiumjonbatterier men är ostabila vid hög strömtäthet. Nu har forskare på Chalmers och Xi’an Jiaotong-universitetet i Kina presenterat ett sätt att stabilisera dessa batterier med hjälp av ett specialutvecklat mjukt mellanlager.

Almi Invest får 400 miljoner kronor för att bistå små och innovativa företag som riskerar att gå under på grund av pandemin. Almi är delägare i 350 bolag av den typen runt om i Sverige.

Den finländska telekomjätten har lyckats pressa upp kommersiella produkter i Airscale-familjen så att nedlänken i luftgränssnittet presterar hela 4,7 Gbit/s, nytt rekord enligt Nokia.


Kanadensiska Ynvisible köper svenska rdot som utvecklat billiga, energisnåla och böjbara tryckta displayer. Priset är 1,2 miljoner kronor. Det kanadensiska företaget är specialist på tryckta displayer och har sedan en tid planer på att dra igång rulle-till-rulle-produktion av elektrokroma displayer i Linköping.

Den pågående pandemin har övertygat svenska Midsummer om behovet av att expandera med fler produktionsanläggningar i Europa. Det framgår i företagets rapport för årets första kvartal.

Mobile Voltpack, så heter batterilagret som Northvolt och Vattenfall utvecklat gemensamt. En enhet ger upp till 250 kW med en skalbar kapacitet mellan 245 kWh till 1225 kWh. Nu står Vattenfall redo att testa batterilagret inför en bred lansering där ö-drift av elnät är en intressant användning.

Idag startade den sjuttonde upplagan av telekomjätten Huaweis årliga konferens i Shenzhen för media och analytiker. Fokus på både presentationer och frågor låg på de nya sanktioner som USA utfärdade i fredags och som hotar att strypa leveranserna av de mest avancerade halvledarkretsarna.


Göteborgsföretaget Everdrone har utvecklat ett sätt att stabilt navigera drönare utan hjälp av GPS. I sommar inleder företaget ett samarbete med SOS Alarm och Hjärtstoppscentrum vid Karolinska Institutet. Därmed ska en drönare kunna skickas ut till den plats där ett plötsligt hjärtstopp just inträffat.

Hårdvara, mjukvara, kommunikation, AI och design for excellence är några ämnen som kommer att avhandlas första veckan i november på Embedded Conference Scandinavia. Senast den första juni vill arrangörerna ha ditt förslag till presentation.

 
Här får du våra nyheter gratis
• Tidningen, i brevlådan (länk).

• Dagligt nyhetsbrev (länk).

245
elektronik­konsulter

Registrera ditt företag nu!
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)