JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Nyheter

Nyheter

Den finländska telekomjätten Nokia köper amerikanska Infinera med verksamhet inom optiska nätverkslösningar och optiska halvledare, inklusive före detta Transmode i Stockholm. Köpeskillingen är 2,3 miljarder dollar.

Även innovationsprogrammet SIO Grafen får en fjärde etapp. Det står klart sedan utvärderingen av de första nio åren fallit väl ut.

Intel ser ut att kunna leverera Pat Gelsingers löfte om fem processnoder på fyra år. Förra veckan presenterade företaget detaljer om Intel 3, som är den tredje processnoden, och som redan är i volymproduktion.

Göteborgsbaserade Smart High-Tech har fyllt på kassan med 90 miljoner kronor. 40 miljoner av dessa ska användas för att tiofaldiga produktionskapaciteten.

Efter många turer har kinesiskt ägda Nexperia beslutat att bygga ut sin halvledarfabrik i Hamburg. Notan landar på 200 miljoner dollar för en fabrik som ska tillverka kraftkomponenter i kisel, kiselkarbid och galliumnitrid.

Svenska Fingerprint har licenserat sin biometriska autentiseringsteknik till ett betalkort från den brasilianska betalningsteknikleverantören Valid.

Att koppla upp hem och kontor via 5G-nätet, så kallad Fixed Wireless Access, FWA, blir en allt viktigare tjänst för mobiloperatörerna. Ericssons senaste upplaga av Mobility Report visar att 241 av de 310 tillfrågade operatörerna erbjuder tjänsten.

Innovationsprogrammet IoT-Sverige får finansiering för ytterligare tre år av Vinnova efter att ha klarat nioårsutvärderingen. Programmet fokuserar på IoT i den offentliga sektorn.

Jan Tångring:
Blir VW:s AI-bott
vettigt sällskap i bilen? 

Volkswagens bilmodeller av årsmodell 2025 adderar just nu Chat GPT till sina röstgränssnitt. Kommer den att bidra positivt till gränssnittet eller är det bara en skrytfunktion?

Årets upplaga av SMT Connect i Nürnberg blev den sista. Organisatören Mesago Messe Frankfurt har beslutat att lägga ned den.

Den tionde september är det återigen dags för FPGA World i Stockholm, konferensen som arrangeras hos konsultbolaget AFRY i Solna, samlar den svenska FPGA-branschen.

Framemot år 2027–2028 kommer CATL att kunna flyga mellan två och tretusen kilometer på passagerarplan som drivs av företagets egna batterier. Det sade ordföranden för kinesiska batterijätten CATL, Robin Zeng, på Summer Davos Forum i Dalian i Kina idag.

Trots ett indikativt bud på 5,1 miljarder kronor är styrelsen för kraftbolaget XP Powers inte intresserad av att diskutera med Advanced Energy Industries. Det amerikanska företaget drar därmed tillbaka budet och förbinder sig att inte göra en ny framstöt under sex månader.

Det behövs inga speciella glasögon. Med Tobiis nya mjukvara kan en vanlig webbkamera följa ögonens rörelser. Därmed blir det enklare att styra och interagera med appar och program.

Den italienska staten har fått klartecken från EU att subventionera taiwanesiska Globalwafers fabrik för tolvtumswafers med 103 miljoner euro. Produktionen ska komma igång redan efter sommaren.

Japanska Toppan planerar att tillsammans med Toyo Seikan starta tillverkning i Sverige av kapsling av prismatiska battericeller för elfordon. Kunden kan rimligen inte vara någon annan än Northvolt.

Komponentdistributören Farnell har haft kontor i Sverige, Finland och Danmark sedan 1994. Tidigare sköttes kundkontakterna från Storbritannien.

Det blir förbjudet för företag och myndigheter i USA att använda antivirusprogram från ryska Kaspersky. Du har hundra dagar på dig att rensa ut Kaspersky och installera nytt virusskydd.

Daniel Karlsson tar den 2 september över som chef för forskningsinstitutet Rise enhet för digitala system. Han kommer närmast från rollen som teknikchef på Säkerhetspolisen.

I storleksordningen två miljarder euro suddas ut från Northvolts orderhäfte efter att BMW avbokat ett kontrakt.

Kitron bygger en produktionsanläggning på 7500 kvadratmeter i Longum, norr om Arendal, Norge. Den ska att vara klar under första halvåret 2026.

Northvolt lägger ner planerna på en fabrik i Borlänge.  Anläggningen skulle producerat aktivt katodmaterial för  Northvolts battericellsfabriker.

Vinnova och Försvarsmakten har startat ett program där teknik från den civila sektorn ska användas för att stärka svensk försvarsförmåga. Nu har de första två utlysningarna öppnat.

Distributören Elfa Distrelec har lanserat ett sortiment som är gjort med hållbara processer, utformade för att möjliggöra hållbara tekniker eller stödja cirkularitet. Till att börja med handlar det om drygt 2600 artiklar.

Det ledande limmet kan minska produktionskostnaden med upp till 50 procent för termoelektronik. Limmet har tagits fram med stöd av innovationsprogrammet SIO Grafen och innehåller bland annat grafen.

Göteborgsbaserade Medfield Diagnostics har ansökt om och beviljats konkurs idag. Orsaken är att styrelsen inte lyckats hitta fortsatt finansiering.

Linköpings universitet blir värd för den europeiska superdatorn Arrhenius, en av världens snabbaste datorer.

Cobham Gaisler i Göteborg får äran att arrangera den andra upplagan av konferensen ”Risc V in Space Workshop” nästa år.

Branschorganisationen IPC applåderar EU:s mångmiljardsatsning på halvledarområdet men lyfter återigen frågan om motsvarande stöd till mönsterkort, kapsling och elektronikproduktion. Utan detta kommer EU:s andel att fortsätta krympa och vi får förlita oss på import.

Den som brukar gå i skogen vet att mobilnätet har många luckor, dessa går att täppa till med drönare som fungerar som en luftburen mobilmast. Mittuniversitetet har visat att det fungerar tillsammans med bland annat Telia.

En allians har formats för främjandet av pekarskyddstekniken Cheri. Den adderar skydd mot  så kallade pekarfel i programkod.

I natt före fyra utbröt en brand på Northvolts batterifabrik i Västerås. Ingen kom till skada.

En avknoppare från finska forskningsinstitutet VTT har gått ur stealth-mode med en parallell cpu-arkitektur och fyra miljoner euro i finansiering.

”En av Europas främsta, oberoende distributörer av kritiska komponenter.” Så presenteras det icke namngivna svenska bolag som Företagsförmedlingen fått i uppdrag att sälja.

Du ligger i hängmattan i sommar och hör plötsligt jubel från gräsmattan. Det är din Huskvarnaklippare som detekterat mål i fotbolls-EM – och gör en segerdans.

Tisdag den 27 augusti lanseras en ny elektronikhandbok, denna gång för medicinteknikprodukter. Arbetet har gjorts av innovationsprogrammen Smartare elektroniksystem tillsammans med Medtechforhealth.

Bortanför de stora och välkända tillverkarna av kiselkarbidkomponenter finns en rad mindre företag som förlitar sig på foundryn för tillverkning, test och kapsling. Amerikanska Semiq (SemiQ) är ett av dessa som dessutom gjorde debut på kraftmässan PCIM i Nürnberg andra veckan i juni.

Kontraktstillverkaren Inission har tecknat avtal för en ny lokal i Borås med inflyttning i mars nästa år. Tillsammans med fabriken i Malmö ger det en golvyta på 10 500 kvadratmeter och fyra ytmonteringslinor.

En färsk amerikansk rymddator som redan är en säljframgång använder en svensk mjukvaruplattform. Den gör det trivialt att portera befintliga appar för molnplatt­formen Kubernetes till användning i rymdfarkoster.

EU-kommissionen ger kinesiska myndigheter en sista chans att övertyga EU att avstå från att införa strafftullar. Om de införs adderas de till den normala tullen på tio procent.

Forskningsprogrammet Wasp lägger 70 miljoner kronor på att främja användandet av AI-baserade metoder inom akademisk forskning i Sverige.

 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)