JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise

Nyheter

Trots pandemin växte halvledarmarknaden med 10,8 procent i fjol till 464 miljarder dollar. Även 2021 blir ett bra år spår analyshuset IDC. En tillväxt på 12,5 procent innebär att marknaden landar på 522 miljarder dollar.

Det svenska solcellsbolaget Exeger har säkrat 38 miljoner dollar i en finansieringsrunda. Pengarna ska användas för att bygga en andra solcellfabrik i Stockholm för storskalig produktion.

Mouser Electronics och Rohm Semiconductor har just släppt en gemensam e-bok med fokus på tekniker för kommande bilgenerationer. Här tas särskilt tillämpningar kring elektrifiering upp, exempelvis effekthantering, belysning och motorstyrning.

Ju fler samhällskritiska system som kopplas upp desto större blir behovet av cybersäkerhet. Den 2:a juni direktsänder forskningsinstitutet Rise invigningen av Cyber Range, en testmiljö där applikation och system kan testas med kontrollerade hackerattacker.

Almi, Bring och EIT Urban Mobility investerar 22 miljoner kronor i det Lundabaserade elvägsbolaget Elonroad. Pengarna ska användas för att kommersialisera tekniken till år 2025.

Är du värd Sveriges största innovationspriser, Skapa-priset eller Skapa-talang? Eller känner du någon som borde vinna i år? Då är det dags att nominera din favorit. Nomineringen måste vara inne senast den sista maj.

Produktions- och laserritarföretaget Mycronic köper Atg Luther & Maelzer med 190 anställda för 1,1 miljarder kronor. Företaget utvecklar både nålbäddstestare och testare av typen flying probe.

När mobilnätet är för dåligt inomhus kan man åtgärda problemet med en femtocell. Nokia lanserar en modell för många användare med både LTE och 5G.

LightLab Sweden har utvecklat en teknik som inaktiverar bakterier och virus med hjälp av ljus med UVC-våglängd. En färsk studie från Italien visar att den svenskutvecklade lösningen kan inaktivera viruset SARS-Cov-2.

Telekombolaget Ericsson har tecknat ett globalt licensavtal för patent med koreanska Samsung. Inget sägs dock om villkoren eller exakt hur länge det gäller.

Under det nya varumärket ”EK Power Drives” kommer kraftspecialisten EK Power Group att marknadsföra sitt kunnande inom kundanpassad motorstyrning. Det är företagets starka kompetens i kombination med industrins allt större behov av effektiv motorstyrning som ligger bakom strategiändringen.

Den svenska lastbilsutmanaren Einride fyller på kassan med 110 miljoner dollar. Pengarna ska användas för expansion i Europa och USA.

En ny centrumbildning för tillämpad AI ska stärka svensk industri och offentlig sektor. Forskningsinstitutet ska därför rekrytera tio personer med fokus på deep learning, datorseende, språkteknologi, automatiska resonemang och AI-plattformar.

En vecka handlar det om. Electronica 2022 tvingas flytta till den 15-18 november nästa år på grund av krock med en stor byggmässa. Semicon Europa 2022 följer med i flytten.

Den 20 maj genomför branschföreningen Svensk Elektronik den årligen återkommande Direktivsdagen. Kemikalieinspektionen, PTS och Elsäkerhetsverket deltar.

Den amerikanska halvledarjätten bygger ut sin fabrik för avancerad kapsling i Rio Rancho,  New Mexico. För 3,5 miljarder dollar får Intel en anläggning som bland annat klarar tredimensionella byggsätt där chippen staplas på varandra, en teknik som företaget döpt till Foveros.

 
Pappersmagasinet Nyhetsbrev

SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

 

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)