JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Nyheter

Nyheter

Tunga lastbilar som transporterar last långa sträckor har tidigare ansetts vara olönsamma att elektrifiera, enligt forskare på Chalmers som visat att det kan vara billigare än att använda diesel.

Irländska Cool Planet Group ska konvertera 8 500 dieseldrivna gruvfordon till eldrift. Ordern kommer från ett "världsledande gruvföretag och är värd en dryg halv miljard kronor.

Rikard Jarl från SKF håller digitalt seminarium om EU:s kommande lagstiftning Cyber Resilience Act på tisdag den 30 maj 10:00-11:00.

Långsiktig och strategisk kompetensförsörjning. Det är målet för Ericssons samverkan med Luleå tekniska universitet inom utbildning, forskning och innovation.

Det svenska dotterbolaget har närmare 30 anställda och planerar att växa, därför behövdes större lokaler för kontoret i Enköping.

Vill du ta steget ut på nya marknader och bli ett framgångsrikt exportföretag? Den 2 juni får du tips på hur du gör under ett livesänt webbinar med Business Sweden, Smartare Elektroniksystem och Svensk Elektronik.

En övergångsreglering av AI skulle kunna vara på plats redan i slutet av året.  Det hoppas EU:s digitaliseringskommissionär Magrethe Vestager, i väntan på skarp EU-lagstiftning som ligger ett par år bort.

Laddboxar från Charge Amps är nu integrerade men Greenelys app för energioptimering.

Lastbilstillverkaren Scania bygger om sin fabrik i Södertälje så att den kan tillverka elektriska lastbilar. Beslutet innebär att fabriken står stilla från i morgon fram till september, skriver TT.

Telekomveteranen Gabriela Styf Sjöman har utnämnts till chef för forskning och nätverksstrategi på operatören British Telecom. Hon har tidigare arbetat på bland annat Ericsson, Telia och Nokia.

17 MW och lika många MWh kommer kommunägda Alingsås energi att kunna ladda från ett batteri som byggs nu och ska vara färdigt i mitten av nästa år.

Infineon ska tillsammans med 45 partners från 12 länder lyfta Europas kunnande inom kraftelektronik baserat på galliumnitridkomponenter. Det treåriga EU-projektet ALL2GaN har fått 60 miljoner euro i finansiering.

Efter att ha funderat i två månader säger den brittiska regeringen ja till att sponsra en eventuell indisk battericellsfabrik i Somerset med 500 miljoner pund.

Om du dynamiskt fördelar lasten jämt på de tre faserna på en laddstation, så utnyttjar du elnätet bättre. Norska Zaptec får patent på idén.

I ett meddelande från i söndags hävdar den kinesiska cybersäkerhetsmyndigheten att amerikanska Microns minnen har allvarliga säkerhetsbrister och därmed inte längre får användas i kritiska infrastrukturprodukter. Inget sägs om vilka modeller det handlar om eller vari bristerna består.

Upp till tusen elektriska lastbilar fram till 2030, det har den schweiziska byggmaterialleverantören Holcim beställt av Volvo. De första 130 ska levereras under 2023 och 2024.

Ny logga, nya färger, nytt typsnitt och ny slogan. Den amerikanska komponentdistributören Digi-Key förenklar också namnet till DigiKey.

Ryska invasionen av Ukraina ger ytterligare ett skäl till att underlätta för gruvdrift inom EU.  Det är budskapet i en opinionstext som Northvolt publicerar på sin hemsida idag.

Efter halvledartillverkning vill USA nu även öka den inhemska tillverkningen av mönsterkort. Branschorganisationen IPC applåderar förslaget som stöds av både demokrater och republikaner.

Elbilar är rullande gigantiska batterilager och många är sugna på att kunna utnyttja dem till mer än att bara driva bilen i sig. Konceptet kallas V2X och en färsk rapport från Power Circle  ger en överblick över teknik och forskning.

Svenska Volta räknar med att släppa ut Volta Zero på vägarna i Sverige i mitten av 2023. Den tidigare planen sade 2024. Beslutet baseras enligt företaget på ökad efterfrågan och kraftigt stigande intresse bland kunder med verksamhet i Skandinavien.

Små styrkretsar som gör AI är en svensk specialitet via det lilla mjukvarubolaget Imagimob. Nu köps det av Infineon för en hemlig summa.

Franska Kalray ska leda det franska projektet IP-Cube som vill bygga ett ekosystem för halvledare inom artificiell intelligens och edge. Även Arteris, Secure-IC och Thales deltar.

50 000–70 000 ton svart massa per år ska en återvinningsanläggning på Sardinien kunna omhänderta när den är klar. Den kan bli Europas största och byggs av Glencore och Li-Cycle.

Amerikanska ADI sällar sig till en växande skara halvledartillverkare som bygger halvledarfabriker i Europa. Företaget satsar 630 miljoner euro på en kombinerad fabrik och utvecklingscenter i irländska Limerick.

Federala och statliga myndigheter har sockrat villkoren för att övertala Northvolt att snarast bygga en cellfabrik i Heide i Tyskland. Processen går därmed vidare.

Koldioxidavtryck på upp till 150 kg/kWh och regnskog som skövlas för att bryta nickel – i en debattartikel beskriver vd:n för den svenska batteriuppstickaren sina kinesiska konkurrenter som klimat- och miljöbovar.

Ungerns femte gigafabrik byggs av kinesiska Eve Energy. Den hamnar i Debrecen där även kinesiska CATL bygger en fabrik.

SGA, eller Svenska Grindmatriser, utvecklar sedan 1986 analoga- och blandsignalasicar. Det Linköpingsbaserade företaget tar nu hjälp av nederländska Roodmicrotech för volymtestning.

En stor amerikansk tillverkare av tunnfilmssolceller köper en mindre svensk. First Solar vill ha Evolars expertis när det utvecklar av nästa generation tandemsolceller.

När Northvolt är i full drift kommer koldioxidavtryck att vara en tredjedel av referensvärdet för en battericell. År 2030 tror Northvolt att det är en tiondel.

Den sjusitsiga prestigemodellen EX90 skulle ha kommit produktion i USA mot slutet av året men nu skjuts det fram till första halvåret 2024. Orsaken? Volvo behöver ytterligare tid för att utveckla och testa mjukvaran.

Intresseorganisationen Swedsoft bjuder tillsammans med SKF in till ett webbföredrag den 30 maj om EU:s kommande lagstiftning kring cybersäkerhet.

Inomhusljus räcker som energikälla i en familj fjärrkontroller som svenska Exeger utvecklar tillsammans med japanska SMK. De två utforskar vidare samarbeten i ytterligare produkter.

Dunkirk kommer att få ytterligare en battericellsfabrik. Det hävdar nyhetsbyrån Reuters med hänvisning till två anonyma källor. Det är taiwanesiska Prologium som bestämt sig för att sätta ner sina bopålar här.

Japanska Rohm planerar att bygga ut produktionskapaciteten för kiselkarbid med 35 gånger, en satsning som går på närmare 40 miljarder kronor. Målet är att sälja kiselkarbidkomponenter för 20 miljarder kronor år 2027.

Tre europeiska aktörer inom förnybar energi – plus en amerikansk välgörenhetsorganisation – skapar en gemensam röst i organisationen Energy Storage Coalition.

Ingen har väl missat turerna kring den norska laddboxen Easee som fick försäljningsförbud av Elsäkerhetsverket men som överklagat beslutet. Nu finns rapporten från granskningen av sex populära laddboxar för elbilar.

Scania har tillsammans med ABB E-Mobility testat ett system för megawattladdning av tunga fordon. Tekniken kan halvera laddtiden jämfört med dagens system.

Den amerikanska halvledarjätten Qualcomm köper israeliska Autotalks. Planen är att integrera företagets V2X-kommunikationslösning i fordonsfamiljen Snapdragon Digital Chassis.

Satellitföretaget Maxar Technologies köps av det amerikanska riskkapitalbolaget Advent International för 6,4 miljarder dollar. Bolaget har ett team världsledande satellitbildsanalytiker i Linköping.

 
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus