JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Nyheter

Nyheter

Årets upplaga av Swedsofts konferens Stew arrangeras tillsammans med den Göteborgsbaserade föreningen Gothenburg Artificial Intelligence Alliance (GAIA). Vad är då natuligare än att satsa helhjärtat på AI och köra den i Göteborg den 14 november.

NEDBÄDDADE SYSTEM I Enköping tillverkas nu en säng som är ett ”AI-drivet mästerverk för optimal sömnkomfort”, enligt tillverkaren Kungsängen. Elektroniktidningen går igenom funktionerna och pratar med försäljningschefen.

Branschföreningen Svensk Elektronik har i samarbete med branschorganisationen IPC och andra aktörer lanserat ett initiativ kring elektronikförsörjning. Den 2 oktober hölls ett första webbsänt informationsmöte och den 13 november är det dags för ett uppföljningsmöte.

Maskritar- och ytmonteringsföretaget Mycronic har vuxit ur lokalerna i Täby. Den division som sysslar med ytmontering i mindre serier, High Flex, flyttar till Kista i slutet av nästa år.

Pepsi behöver – inte helt oförutsägbart – transportera chips till sin läsk och uppdraget går nu till svenska Einrides elektriska lastbilsflotta.

Den amerikanska kraftspecialisten Wolfspeed har beslutat att skjuta upp byggstarten av sin första europeiska fabrik för kiselkarbidsubstrat på en obestämd framtid. Fabriken i Saarland, på gränsen mot Frankrike, skulle börja byggas nästa år ihop med fordonsunderleverantören ZF.

Små och medelstora företag kan söka utvecklingsbidrag för projekt som bidrar till att stärka Sveriges kapacitet och infrastruktur inom cybersäkerhet och beredskap. Utlysningen kommer från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, och är på 23 miljoner kronor.

Intels vd Pat Gelsinger har bett om ett personligt möte med Samsung Electronics styrelseordförande Lee Jae-yong skriver koreanska Maeil Business. Ämnet ska vara ett samarbete på foundryområdet.

Om 60 dagar löper Qualcomms licens med Arm ut. Arm har just sagt upp den. De två företagen är i en licenstvist sedan 2022.

Har Huawei försökt köpa AI-chip från TSMC via en mellanhand? Ryktet startades av nyhetssajten The Information förra veckan och allt fler detaljer tyder på att det stämmer.

Idag är det 20 år sedan grafen upptäcktes. Bara sex år senare prisades forskarna Andre Geim och Konstantin Novoselov med Nobelpriset i fysik för upptäckten. Det noterar innovationsprogrammet SIO Grafen.

Den initiala hypen kring Open RAN ser ut att vara över. Tekniken skulle bryta det oligopol som Ericsson, Nokia och Huawei etablerat, men investeringarna i mobilnät baserade på Open RAN har gått ned med 83 procent i år, skriver det amerikanska analyshuset Mobile Experts.

Mikrofontillverkaren Milab Microphones i Helsingborg har invigt sitt skärmade och ekofria mätlabb. Företaget grundades 1941 och är en av världens äldsta kvarvarande mikrofontillverkare.

Telekomjätten Ericsson finns bakom 40 procent av alla patentansökningar. Det bidrar till att Sverige rankas högt i innovationsindex men speglar inte verkligheten, anser Tidningen Näringslivet.

Sedan starten för tio år sedan har 120 företag fått hjälp med produktutveckling av Mittuniversitetet. Blir det din tur den 12:e november?

Utbudet från kinesiska leverantörer är större än efterfrågan vilket lett till ett brant prisfall på kiselkarbidskivor med en diameter på sex tum (150 mm). Enligt Smyg Limited kan priset snart ligga under tillverkningskostnaden på ungefär 400 dollar per wafer.

Den norska halvledartillverkaren Nordic Semi vill köpa likaledes norska Novelda som utvecklat en UWB-radar som kan användas för att upptäcka mänsklig närvaro. En affär kan bli klar i slutet av november.

Maskritar- och ytmonteringsföretaget Mycronic har köpt tyska Modus High-Tech Electronics som utvecklar automatiserade optiska system för volyminspektion av elektronik. Ingen köpeskilling uppges.

Ärkekonkurrenterna Intel och AMD startar en arbetsgrupp som ska standardisera deras gemensamma processorarkitektur X86. Partner i projektet är bland annat Linus Torvalds.

Amerikanska Lightmatter satsar 400 miljoner dollar på att tillverka kretsar för utvärdering i datacenter. Men det är inte deras berömda AI-chip som utvärderas, utan deras optiska interconnect-teknik.

Vianode har startat en fabrik för syntetisk anodgrafit i Norge. Fullt upptrappad kommer anläggningen att ha en kapacitet på 2 000 ton per år, motsvarande 30 000 elfordon.

Analyshuset Dell’Oro spår att marknaden för radioprodukter till mobilnäten fortsätter att minska fram till slutet av årtiondet när 6G lanseras. Orsaken är att 5G inte genererar några nya intäkter, vilket gör att operatörerna drar ned på investeringarna i näten.

TSMC bekräftar inte uppgiften. Den baseras på en formulering från en taiwanesisk minister: ”De har påbörjat byggnationen av den första fabriken i Dresden, och planerar även redan för de nästa fabrikerna för framtiden för olika marknadssektorer.”

I Reno, Nevada, bygger amerikanska Lyten en 10 GWh-fabrik för tillverkning av litiumsvavelbattericeller.

Upp till 40 logiska funktioner som kan programmeras på några minuter på skrivbordet, så beskriver Texas Instruments sin nya familj med PLD:er som dessutom kan spara upp till 94 procents kortyta.

Halmstadsbaserade HMS Networks kommer att organiseras i tre divisioner kallade Industrial Data Solutions, Industrial Network Technologies och New Industries. Motivet enligt pressmeddelandet är att rusta för fortsatt tillväxt. Som en konsekvens blir 40 jobb överflödiga.

Cybersäkerhetsföretaget Check Point misstänker att attackskriptet AsyncRAT är utvecklat av generativ AI. Orsaken: programkoden är så välkommenterad.

Det Göteborgsbaserade analyshuset Berg Insight noterar att det i fjol fanns 5,1 miljoner IoT-noder som var uppkopplade via ett satellitsystem. Det förväntas växa med 40 procent per år för att år 2028 vara 26,7 miljoner stycken.

Uppstartsbolaget Airforestry, som utvecklar en batteridriven drönare för att gallra skog, har fyllt på kassan med 10,3 miljoner euro. Pengarna ska användas för att göra drönaren redo för kommersiella uppdrag.

Kunderna beställer inte som förväntat vilket tvingar solcellsbolaget Exeger att säga upp personal. 25 heltidsanställda och 20 provanställda får lämna företaget samtidigt som man drar ned på konsulttjänster, skriver Dagens Industri.

Jan Tångring:
Taxiteslor som vägrar köra

Amerikanska Tesla presenterade i natt två snygga rattlösa prototypfordon designade som förarlös taxi respektive buss. De fungerar dock inte. Elektroniktidningen funderar över en plan B för Tesla om han* aldrig lyckas utveckla den saknade komponenten.

De 60 000 anställda i Västra Götalandsregionen ska få ett eget 5G-nät. Efter en öppen anbudsprocess har fem leverantörer valts ut för radiodelen av nätet.

Göteborgsföretaget Embedl vinner Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademiens (IVA) företagstävling Smart industri 2024 för sitt arbete med att göra AI-modeller mer effektiva och energisnåla.

Uppstartsbolaget Layerlogic har utvecklat ett billigare sätt att tillverka sensorer i form av en transistorer med grafen i kanalen. Materialet kan skräddarsys för att detektera olika ämnen. Först ut är listeria, en bakterie som utgör ett stort problem i fiskindustrin.

Om Stellantis och CATL väljer att förlägga en gigafabrik i Spanien, så får den 1,5 miljarder kronor i statsbidrag. Det meddelade Spaniens industriminster i tisdags.

Kanadensaren Angéline Bilodeau tar över ansvaret för Northvolts fabrik i Skellefteå efter att vd:n Mark Duchesne avgick igår, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Uppstartsföretaget Altris säkrar 150 miljoner kronor i en B1-runda där bland annat batteritillverkaren Clarios och rederiet Maersk ingår. Pengarna ska användas för att bygga klart pilotlinan.

Ett stort grattis till årets fysikpristagare Geoff Hinton och John Hopfield – två viktiga bidragsgivare till AI-tekniken artificiella neuronnät (ANN), grunden för den generativa AI som tar världen med storm. Men vad har maskininlärning med fysik att göra? Elektroniktidningen reder ut.

Ett dotterbolag kopplat till Northvolts projekt att tillverka eget katodmaterial ansöker om konkurs. Det meddelar Northvolt.

En av världens största underjordiska gruvor ska övervakas  av en lidarlösning från Luleåbolaget Flasheye. Systemet kommer att i realtid att mäta volymer, upptäcka avvikelser och identifiera avbrott.

Fram till den 21 oktober kan du nominera till SER Junior Prize som vill uppmärksamma de svenska elektro/data/IT-ingenjörernas viktiga arbete att främja den tekniska utvecklingen i Sverige.

 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)