JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise

Nyheter

Lidargeniet som kopierade Waymos affärshemligheter  – Anthony Levandowski – blir benådad av den avgående amerikanske presidenten Donald Trump. Han förmodas ha så mycket att ge USA.

Deutsche Telekom, Orange, Telefonica och Vodafone ska samarbeta för att Europa inte ska hamna på efterkälken när det gäller öppna radionät. Kvartetten ska samordna utveckling och fältförsök men också arbeta för att påverka EU-kommissionen liksom myndigheter i olika länder.

Världens första butik för laddstationer invigs utanför Stockholm i övermorgon. Det hävdar laddoperatören Eways som med sitt butikskoncept vill visa alla intresserade hur enkelt det är att köra och ladda en elbil.

Bli bättre på att utveckla och tillverka elektronik samtidigt som du nätverkar med lokala elektronikföretag. Svensk Elektronik genomför tillsamman med innovationsprogrammet Smartare Elektroniksystem fyra halvdagar om Smartare Elektronikhandboken 2.0 under vintern och våren.

Det gick betydligt snabbare än vad PTS spått. Sent igår eftermiddag blev det klar att alla fyra operatörer som ville ha spektrum fick det och att de tillsammans får betala 2,3 miljarder kronor.

Forskningsprojektet Darko får 70 miljoner kronor i EU-stöd för att undersöka vad som krävs för att robotar och människor ska kunna jobba sida vid sida i industrin. Örebro universitet är koordinator i EU-projektet.

I USA har den första fasen av auktionen av frekvensbandet mellan 3,7 GHz och 3,98 GHz nu avslutats. FCC konstaterar i ett pressmeddelande att operatörerna är villiga att betala 80,9 miljarder dollar för de 280 MHz som bjöds ut.

Klockan tio drar PTS igång auktion av de två nya frekvensbanden för 5G. Auktionen beräknas pågå upp till två veckor och kommer att inbringa miljardbelopp till svenska staten.

Idag är det bara operatörer som kan använda det nationella systemet för spårbar tid och frekvens. Post och Telestyrelsen vill ge fler användare tillgång till det för att även öka säkerheten i andra system.

I en sista känga mot Huwaei tar utgående USA-presidenten Donald Trump tillbaka några av de undantag han redan beviljat för affärer med Huawei. Intel finns bland flera företag vars tillstånd dras tillbaka.

Kontraktstillverkaren Alltronic i Alingsås med trettiotalet anställda har fått nya ägare. Fyra personer tar över företaget med målet att öka tillväxten.

Tidigt i höstas avslöjade Piezomotor att företaget utvecklar en motor för konsumentelektronik, exempelvis mobiler. Nu förtydligar Uppsalaföretaget att det är zoomfunktion i mobiltelefonkameror som intresserar flera mobiltelefontillverkare.

Alla EU-länder fick nya drönarregler vid årsskiftet. I måndags – den 11 januari – skulle de varit införda i Sverige, där ett krav på körkort för att få flyga drönare är en stor förändring. Tekniska problem hos Transportstyrelsen har gjort att övergångstiden nu förlängts till den sista januari.

Högsta förvaltningsdomstolen avvisade idag ett överklagande från Huawei kring villkoren för auktionen av två 5G-band. Om inte regeringen ingriper, eller något annat oförutsett inträffar, kommer PTS villkor – som gör att de operatörer som vill delta i auktionen inte får använda utrustning från Huawei och ZTE – att ligga fast.

På tisdag i nästa vecka startar auktionen av två frekvensband för 5G. Huawei vädjar i ett öppet brev till regeringen att skjuta upp auktionen tills domstolsprocessen är avgjord.

Den första februari drar årets europeiska designkonferens Date 2021 igång. Även i år blir det ett webbsänt event på grund av covid-19. Registreringen är öppen.

 
Pappersmagasinet Nyhetsbrev

SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)