JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
lördag 27 november 2021 VECKA 47

Nyheter

Golfare, simmare och löpare kan förbättra sina rörelser genom analys med Göteborgsföretaget Qualisys kamerabaserade system. Men tekniken används också i allt från att validera lidarsystem till att testa hur noggrant en AGV kan navigera. Företaget prisas nu som årets fotonikföretag av branschorganisationen PhotonicSweden.

Solcellsbolaget Exeger ska tiofaldiga produktionskapaciteten för sin egen solcellsteknik i en ny anläggning i Kista. Ytterligare 700 miljoner kronor ska samlas in. Börsnotering är på gång.

USA:s regering svartlistar ytterligare 27 individer och företag. Några har hjälp Kinas militär med kvantdatorutveckling. Andra har hjälpt Pakistan med kärnvapen.

Det börsnoterade Lundaföretaget Acconeer, som utvecklar små radarsensorer med hög precision, vill ta in 140 miljoner kronor från aktieägarna. Pengarna ska räcka i två år och framförallt användas för produktutveckling.

Uppsalabaserade Altris, som utvecklar ett natriumbaserat katodmaterial kallat Fennac, har öppnat kontor i Kina. Förutom marknadsföring av materialet ska kontoret bistå kunder som vill testa det.

Robotgräsklipparen behöver inte längre någon nedgrävd tråd att navigera efter när noggrannheten i satellitpositioneringen ligger på centimeternivå. Det går att åstadkomma med en extra mottagare för korrigeringsdata i kombination med en uppgradering av firmware i Ublox satellitmottagare ZED-F9P-04B.

Det vore bättre för klimatet om Kongo processade sina batterimineraler istället för att som nu exportera dem direkt. Det har Bloomberg New Energy Finance (BNEF) räknat ut. 

Det blev Taylor, nordost om Austin i Texas, som gick vinnande ur kampen om koreanska Samsungs nya halvledarfabrik i USA. Investeringen på 17 miljarder dollar är den största som företaget gjort i landet.

UniversalAutomation.org (UAO) är en nystartad, oberoende och icke vinstdrivande organisation som ska driva utvecklingen av ett leverantörsoberoende ekosystem, med en portabel och interoperabel programvara som kan köras på nästan vilken hårdvara som helst.

Svenska forskare efterlyser en nationell strategi för solcellsparker och solenergi i Sverige. I ett forskningsprojekt har de visat att det går bra att kombinera elproduktion och jordbruksverksamhet på samma markyta.

Den svenska leveransroboten Hugo vill ta hand om den sista sträckan fram till kundernas dörrar. När vägen är spärrad av oväntade hinder ska den få hjälp av fjärroperatörer som är uppkopplade via Tele2:s 5G-nät.

Testbanan Astazero i Borås och Kistaföretaget Polarium, som utvecklar och säljer energilagring baserad på litiumjonteknik, ska gemensamt utveckla energilagringslösningar för snabbladdning av tunga elfordon. Målet är att snabbt få fram lösningar som kan skalas upp.

Åmål i Dalsland får en av världens största fabriker för tillverkning av elmotorer till tyngre fordon. Amerikanska Dana utökar sin verksamhet på orten med en investering på 450 miljoner kronor. 

EU har infört antidumpningstullar på fiberoptiska kablar för telekom importerade från kinesiska leverantörer. Tullarna ligger på mellan 19,7 och 44 procent.

Uppstartsbolaget Spectralics teknik kan användas för att projicera objekt – som upplevs befinna sig på avstånd – på vindrutan. Biltillverkaren Volvos riskkapitalbolag investerar en okänd summa i det israeliska bolaget.

Energimyndigheten har testat solceller för villatak. Testet visar att skillnaderna i hur mycket el de kan producera per installerad kilowatt är som mest 15 procent. Likaså finns det skillnader mellan hur väl elproduktionen stämmer med vad leverantören anger.

 
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus