JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

Nyheter

Den 6 september arrangerar branschorganisationen Swedsoft ett kort webinar om AI och etik för ingenjörer.

Ett halvgenomskinligt lager av perovskit under täckglaset på solpanelen ökar verkningsgraden med 25 procent. Som en del i arbetet med att kommersialisera tekniken har uppstartsföretaget Evolar i Uppsala nu visat att panelerna får en livslängd på minst 25 år.

Det finns ännu inga oberoende test, men om man kan lita på Intels egna kommer företagets grafikprocessor Arc A750 att kunna ge Nvida RTX 3060 en match.

Kinesiska Oppo är hårt pressat av finska mobilnätsbyggaren Nokia en patentstrid i Tyskland, och väljer nu att tillsammans med sitt dotterbolag Oneplus backa från den tyska marknaden.

I början av juli meddelade de tre teknikjättarna Ericsson, Qualcomm och Thales att de ska inleda tester av 5G-uppkoppling med standardtelefoner via satellit. Tekniken har stöd i den senaste versionen av 3GPP-standarden kallad Release 17.

77 miljarder kronor investerar kinesiska Catl i en anläggning på drygt 200 hektar som kommer att ha en årskapacitet på 100 GWh battericeller om högst 64 månader.

Ett kanadensiskt bolag som Qualcomm köpte år 2015 för 150 miljoner dollar, var ett bluffbolag kring teknik som i smyg utvecklats på Qualcomm. Detta enligt ett åtal som nu väcks mot tre nuvarande och tidigare chefer på Qualcomm, och en syster till en av dem.

Ikea i USA installerar 450 snabbladdare på mellan 150 och 350 kW på 25 varuhus över hela USA. 200 av dem är för kundparkeringen och resten för egna lastbilar.

Norska blivande battericellstillverkaren Freyr etablerar en utvecklingsavdelning i Japan. Det är det kommersiella litiumjonbatteriets födelseland och där finns kompetens som Freyr kan samarbeta med och kanske till och med rekrytera.

Vestby är den andra ort i Europa som får en batteribytesstation för elbilar. Det är strax söder om Oslo där den första ligger. Kan du gissa vad det är för rutt som vi ser växa fram?

Acconeers lilla radarsensor som mäter avstånd, hastighet och rörelse, passar till lite av varje. Nu har företaget landat den första fordonskunden som ska använda sensorn för beröringsfri öppning och stängning av bakluckan.

Den 5–8 september är det dags för EMC Europe. I år står Göteborg  värd för det årligen återkommande evenemanget, som väntas locka runt 500 deltagare.

Varje år delar Vinnova ut pengar inom ramen för innovationsprogrammet Smartare Elektroniksystem till kortare förstudier. Blir arbetet lyckat går det sedan att söka mer pengar för ett större projekt som syftar till att utveckla ny kunskap eller ta fram en ny produkt.

En EU-myndighet föreslår att litium ska kategoriseras som farlig för människans fortplantning. Det finns forskning som tyder på att ämnet kan hämma fosterutvecklingen och orsaka missbildningar. 

En FPGA från Xilinx, två AD-omvandlare från National Semiconductor (sic), DDR4-minnen och en asic. Det finns förvånansvärt lite att titta på för den som öppnar Tektronix senaste oscilloskop konstaterar Dave Jones på EEVblog.

Om ingen backar från nuvarande planer kommer vi om några år att se en dramatisk överetablering av kapacitet för batteriåtervinning både i Europa och i Nordamerika. Det konstateras i en rapport från Hans Eric Melin på konsultbolaget Circular Energy Storage.

Den 13 september är det dags för Stora Elektronikdagen med Summit. Presentationer av avslutade projekt, EU:s planer på halvledarfabriker, konjunkturen och framtidsplanerna för innovationprojekten – det är några av de ämnen som avhandlas.

Kinesiska Baidu kör nu robottaxi utan övervakning i Peking, Wuhan och Chongqing. Nästa år börjar de ombyggda standardbilarna att bytas ut mot en skräddarsydd robottaxi som lanserades i somras med överraskande låg prislapp. 

Norska Nordic Semiconductor sätter ihop ett team som ska utveckla en egen Risc V-krets. Det rapporterar EE News, som sett en platsannons.

Sedan starten för två år sedan har Google sponsrat sex omgångar med asicar som tillverkats hos det amerikanska foundryt Skywater. Nu ansluter Globalfoundries till projektet genom att släppa receptet (process design kit) för en av sina 180 nm-processer.

Amerikanska AST SpaceMobile ska skjuta upp lågtflygande satelliter som bland annat innehåller en basstation från Nokia och en antenn med en yta på 64 kvadratmeter. Systemet ska göra det möjligt att ringa och surfa med helt vanliga mobiler på platser som idag saknar mobilnät.

Linköpingsföretaget Swegan, som utvecklat en process att göra tunna GaN-skikt på kiselkarbidsubstrat, har fyllt på kassan med 100 miljoner kronor. Pengarna ska användas för att bygga en egen produktionsanläggning.

Den växande efterfrågan på batteridrivna tunga lastbilar och maskiner gör att Volvokoncernen ska bygga en egen fabrik för storskalig produktion av battericeller i Sverige.

Det har tagit betydligt längre tid än väntat men i förra veckan godkände både senaten och representanthuset det stora stödpaketet till USA:s halvledarindustri. Bara president Bidens signatur återstår innan de 52,7 miljarderna dollar kan börja betalas ut.

Med Release 17 som klubbades i somras öppnar branschorganisationen 3GPP för en ny typ av IoT-enheter som varken klarar stora datamängder eller har kort svarstid. Redcap, eller 5G NR-Light som tekniken också kallas, siktar in sig IoT-tillämpningar med måttliga databehov men där batteritid och pris har betydelse.

Ryktet från juni visade sig stämma, den 11:e juli blev det officiellt att fransk-italienska ST Microelectronics bygger en 300 mm-fabrik i franska Crolles tillsammans med foundryt Globalfoundries. Prislappen är inte känd men enligt medieuppgifter ligger den på cirka 60 miljarder kronor inklusive ett rejält stöd från den franska staten.

Den färgstarke Herbert Diess byts oväntat ut mot Porschechefen Oliver Blume i jobbet som vd över Volkswagenkoncernen. Herbert Diess meddelades bara några dagar i förväg om det förestående beslutet, enligt tidningen Financial Times.

Svenska Northvolt ska utveckla ett batteri med en anod av Lignode – det träbaserade material som produceras av finska Stora Enso.

Kontraktstillverkaren Note köper Dynamic Precision Solutions i Herrljunga. Därmed får Note en fjärde fabrik i Sverige och den första i västra delen av landet.

Norska halvledartillverkaren Nordic Semi köper amerikanska minnesbolaget Mobile Semiconductor. Företaget har länge levererat RAM-minnen i form av IP-block till Nordics systemkretsar.

Investmentbolaget Beijer Alma säljer dotterbolaget Habia Cable till tyska HEW-KABEL Holding som är en internationell tillverkare av specialkablar.

Kontraktstillverkaren Hanza har förvärvat Budelmann Elektronik med tio anställda i tyska Münster.

Sverige, Finland, Frankrike, Japan, Australien, Storbritannien, Kanada, Sydkorea och Tyskland är medlemmar i en allians för mineraler, bildad på initiativ av USA.

De två innovationsprogrammen Smartare elektroniksystem och IoT-Sverige ska tillsammans ta fram en handbok för hur man konstruerar cybersäkra IoT-system. Har du åsikter om hur det görs på bästa sätt, och vill delta, finns chansen.

Biltillverkaren Volvos tredje europeiska bilfabrik hamnar i Slovakien. Den ska enbart tillverka elbilar när den tas i drift om fyra år.

För två år sedan flyttade Epishine till större lokaler, nu är det dags igen. Dagens 750 kvadratmeter ska bli 1800 efter sommaren.

Kontraktstillverkaren Elektronik Mekanik i Västerås har köpts av företagsgruppen Novedo. Företaget omsätter cirka 60 miljoner och har ett dussin anställda.

Svenska Tobiis eyetracking-teknik finns i den kommande VR-hjälmen Playstation VR2 från Sony.

Norska blivande battericellstillverkaren Freyr mer än fördubblar slutmålet för sin produktion: år 2030 ska den vara 200 GWh, från tidigare 83 GWh. Produktionsstarten har dock fyttats fram från 2023 till 2024.

Ett av kraven på 5G-näten är att de inte får förlita sig på satellitsystem för tidssynkroniseringen. Operatören Tre har valt Net Insights färska lösning för sitt svenska 5G-nät.

Göteborgsbaserade Gapwaves, som utvecklat en billig tillverkningsmetod för vågledare och antenner på millimetervågsområdet, köper Chalmersavknoppningen Metasum. Företaget kommersialiserar ett billigt byggsätt för just millimetervågsområdet.

 
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus