JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

Nyheter

1,5 meter högt och 2,5 meter långt ska det självkörande transportfordonet köra ut varor i den estniska huvudstaden Tallinn.

Nittio personer kommer att få jobb i den nya kablagefabriken som Samhall startar nästa år. Fokus blir på kablage till fordonsindustrin.

Den existerande fabriken i Norrtälje invigdes i september 2007 och var på 5600 kvadratmeter. Nu adderar kontraktstillverkaren ytterligare 1100 kvadratmeter för att möta en ökad efterfrågan från kunderna.

Vätgas är intressant i omställningen mot fossilfritt stål och för fossilfria transporter men samtidigt förenat med risker eftersom det kan bli explosivt i kontakt med luft. Nu har forskare vid Chalmers, Vrije Universiteit Amsterdam och Eindhoven tekniska universitet tagit fram en optisk sensor som kan känna av rekordlåga halter av gasen.

”Power to the people”, sjöng John Lennon.  Det svenska elbolaget Checkwatt  sjunger ”Power from the people” och letar efter hushåll som vill koppla in sina stationära batterier på deras virtuella kraftnät Currently.

Robotar kan vara knepiga att sätta i arbete. ABB startar därför kurser i hantering, programmering och maskinbetjäning av robotar på det nya utbildningscentrumet i Jönköping.

Tolv partners signar upp sig för att hjälpa till att skapa ett ekosystem för halvledare i Lettland.

Grundaren Johan Kraft behåller den tekniska ledningen över embeddedföretaget Percepio men lämnar efter 13 år  i morgon över vd-rollen till Adrian Leufvén, som har en bakgrund på Enea.

Mer lokal närvaro och fler lager i kombination med utökad testkapacitet och e-handel har lyft den amerikanska distributören Fusion Worldwide. Företaget sysslar med att förmedla komponenter som slutat tillverkas eller som det är brist på.

Kunder till energibolaget Kraftringen kommer att börja flytta uppvärmning till timmar då den är billig. Styrningen sköts algoritmiskt av teknik från Ngenic i Uppsala.

Huaweis största europeiska forsknings- och utvecklingscenter för ljudteknik finns i Finland. Bland annat är talbearbetningsalgoritmerna till FreeBuds Pro 2 utvecklade där.

En gång per år publicerar innovationsprogrammet SIO Grafen en tidning fylld med nyheter om grafen och andra 2D-material. Bland annat presenteras 30 svenska projekt.

Virtuella IT-attacker mot digitala tvillingar av uppkopplade fordon – det är ett av flera sorters tester du kommer att kunna göra i ett labb som öppnas av Rise nästa år. Det har ambitionen att bli Europas mest avancerade inom sitt område.

En ny bok om EMC, elektromagnetisk kompatibilitet, riktar in sig på såväl studenter som yrkesarbetande. Innehållet täcker allt från grundläggande teori till praktiska exempel på vad man ska göra för att undvika EMC-problem.

Tidigare har det bara varit företag som fått olika former av stöd från amerikanska myndigheter som varit förbjudna att köpa av bland annat Huawei och ZTE. Nu utökas förbudet till att omfatta alla företag som sysslar med infrastruktur och övervakning av säkerhetsklassade objekt.

USA:s teknikblockad från oktober har redan börjat drabba  kinesiska halvledarproducenter. Här är några konkreta exempel från en kartläggning av tidningen Digitimes Asia.

Även om vi människor sällan kan skilja en falsk komponent från en äkta finns det alltid små avvikelser i märkningen och i plasten som är olika. Israeliska Cybord har utvecklat en AI-lösning som baserat på bilderna från monteringsmaskinerna i produktionslinan skiljer falskt från äkta.

I Kina har ett första exemplar av maskinhuset till ett 16 MW-vindkraftverk tillverkats. 2100 stycken skulle kunna driva Sverige.

Tillsammans med branschorganisationen Svensk Elektronik flyttar mässarrangören Easyfairs fokus för vårens elektronikmässa i Göteborg till inbyggda system.

Uppsalabolaget HP Solartech hoppas att under de kommande fem åren kunna utöka sitt innehav av solparker till ett värde av 10 miljarder kronor.

Fram till 2027 kommer ytterligare drygt 100 miljoner smarta elmätare att installeras i Europa. En betydande andel ersätter befintliga smarta elmätare av första generationen.

En inbyggd fingeravtrycksläsare ska göra det enklare att betala med kort. Lösningen kommer från Infineon och Fingerprint Cards som visar upp den i Paris nästa vecka på Trusttech 2022.

För att minska kostnaderna för industrin och samtidigt undanröja risken för att det blir tomt på hyllorna kommer den europeiska CE-märkningen att vara tillåten i ytterligare två år. Först från 2025 krävs märkning enligt landets egna regler kallade UKCA.

Tio amerikanska projekt inom batteriåtervinning och -återanvändning får 74 miljoner dollar av USA.

Kinesiska forskare har författat 30 procent av de artiklar som accepterades till den årliga halvledarkonferensen ISSCC. Därmed tar Kina ledartröjan från USA.

Nio av de tio flitigaste och fortfarande levande personerna att söka patent återfinns på Ericsson. Den tionde har ett mångårigt förflutet på telekomgiganten. Uppgifterna kommer från PRV.

Idag är det ofta Excelark, sökningar på webbsidor och epost som används när det är dags att ta fram en offert på ett nytt kort. Amerikanska Calcuquote vill ersätta det med ett webbaserat verktyg som i bästa fall kan leverera ett resultat på mindre än en timme.

För andra gången har lastbils- och busstillverkaren Scania gett ut en grön obligation för att kunna satsa på elektrifiering. Enligt företaget var intresset stort.

Taxibilar som rullar på gatorna med tom förarstol – det har aldrig synts i Peking förut. Men snart kommer Baidu och Pony att sätta in vardera tio sådana bilar i trafik.

I en intervju med nyhetsbyrån Reuters säger TSMC:s grundare och tidigare styrelseordförande Morris Chang att företaget kommer att köra igång en 3 nm-process i den blivande fabben i Arizona. Först ut är dock 5 nm.

Uppstartsbolaget aiRadar har valt Sivers antennmodul och rfic för sina radarprodukter på millimetervågsområdet.

De två asickonsulterna Shortlink och Dolphin Design ska samarbeta om asicar som behöver energisnål radiokommunikation på band upp till 1 GHz.

Kina söker hälften av alla patent kring batteriteknik och gör nära hälften av alla vetenskapliga publiceringar.  Det visar statistik framtagen i en rapport till Energimyndigheten.

USA försöker på olika sätt begränsa Kinas tillgång till avancerad halvledarteknik. Landets svar ser ut att bli stoppade affärer, inklusive Intels köp av foundryt Tower, skriver nyhetsbrevet Fabricated Knowledge.

Kinesiska NIO invigde igår sin första svenska batteribytesstation. Den ligger i Varberg längs E6:an söder om Göteborg.

Årets upplaga av Electronica samlade ungefär 70 000 besökare. Jättemässan med 2144 utställare som avslutas idag arrangeras parallellt med Semicon Europa vartannat år.

Litiumpriserna har gått upp igen och Kinas myndigheter ryter till mot misstankar om spekulation och hamstring.

Flir lanserade sin första IR-modul som förvandlade mobilen till en värmekamera på CES år 2014. Nu kommer en modell som kommunicerar trådlöst och därför fungerar med både Android och iOS plus att den kan placeras upp till 30 meter från användaren.

I förra veckan stoppade den tyska staten Järfällabaserade Silex köp av tyska Elmos halvledarfabrik i Dortmund. Nu tvingar den brittiska regeringen Nexperia att sälja minst 86 procent av den halvledarfabrik företaget köpte i fjol. Bägge åtgärderna bottnar i säkerhetspolitiska beslut i och med att ägarna är kinesiska.

Tesla ska investera 365 miljoner dollar i USA:s första litiumraffinaderi. Det kommer att skapa 165 heltidsjobb i Corpus Christi, Texas.

Amerikanska Cerebras erbjuder superdatorn Andromeda som består av 16 stycken rack av dess kromosomchip WSE med sammanlagt 13,5 miljoner AI-beräkningskärnor. 

 
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus