JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
 ETN.fi  Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
söndag 9 augusti 2020 VECKA 32

Nyheter

De två branschorganisationerna IPC och Inemi är bägge verksamma inom produktionsområdet men med lite olika fokus. Nu ska samarbetet öka till gagn för medlemmarna.

Det blir visserligen betydligt färre hallar och säkerligen betydligt färre besökare än vanligt men det ändå blir en Electronicamässa i München den 10 till 13 november. Den kompletteras dock med en digital del.

Uppstarten av Ericssons fabrik i Texas är snart klar. I dagarna lämnade den första kommersiella produkten fabriken. Mottagare av basstationen var operatören Verizon.

Nästa upplaga av CES den 6-9 januari 2021 blir inte som planerat. Pandemin tvingar arrangörerna att flytta det gigantiska evenemanget från Las Vegas till webben.

Tids- och frekvensspecialisten Pendulum har under sommaren förvärvat Detectus i Malung. Företaget utvecklar och säljer EMC-skannrar.

Batteritillverkaren Northvolt tar in 1,6 miljarder dollar, motsvarande 14 miljarder kronor, i form av lån. Därmed har företaget säkrat över tre miljarder dollar.

Jätteaffären – Analog Devices köper Maxim Integrated – blev officiell under mitten av juli. Affären värderas i skrivande stund till runt 21 miljarder dollar. Det gör den till halvledarbranschens tredje största under den senaste femårsperioden.

Trots att Waymo blivit Volvo Cars globala ”exklusiva” partner för oövervakad självkörning, så fortsätter Volvos motsvarande samarbete med Baidu. Det uppger Volvo Cars för Elektroniktidningen.

Volvo Car Group och Waymo ska utveckla en plattform för eldriven robottaxi. Waymo blir Volvos exklusiva partner för självkörning på SAE-nivå 4.

Elektroner rör sig mycket lätt genom halvledarmaterialet indiumnitrid, men det är svårt att tillverka tunna filmer av materialet. Nu har forskare vid Linköpings universitet utvecklat en ny molekyl – indiumtriazenid – som tros kunna bana väg för indiumnitrid i högfrekvenselektronik.

Nystartade Beammwave kommersialiserar teknik som gör det enklare att addera lobformning på 28 GHz- och 39 GHz-banden i smartmobiler och IoT-noder. Företaget fyller på kassan med 6,5 miljoner kronor.

Byt ut litium, kobolt, nickel och alla andra sällsynta och etiskt tveksamma ämnen i katoden mot natrium och järn. Tekniken kommer från det Uppsalabaserade bolaget Altris och passar perfekt för batterier till stationär energilagring men även i elektriska fordon.

För första gången någonsin är världens snabbaste dator byggd av Armprocessorer. Den japanska superdatorn Fugaku segrade i fyra kategorier i den senaste halvårsvisa sammanställningen.

Mjukvarubolaget Percepio får en investering på 22 miljoner kronor. Pengarna ska användas för att nå nya kunder och för produktutveckling inom IoT och inbyggda system.

Två av tre företag som gått till finalen av Svenska Leanpriset 2020 kommer från elektronikbranschen. Vinnaren utses 14 oktober.

MAJCHANSEN Övervaka och styra ett hönshus, bygga en värmekamera, hitta slalomskidor och utvidga en befintlig fordonsdemo – det är fyra konkreta idéer på vad de utvecklingskort som Elektroniktidningen just delat ut ska användas till. Kreativiteten flödar onekligen bland de nya kortägarna.

 
Här får du våra nyheter gratis
• Tidningen, i brevlådan (länk).

• Dagligt nyhetsbrev (länk).

245
elektronik­konsulter

Registrera ditt företag nu!
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)