JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

Nyheter

Branschorganisationen IPC har varit verksamt i Europa i över 30 år. Länge var det svensken Lars Wallin som fungerade som förlängd arm men 2016 öppnades ett kontor i Bryssel och nu stärker alltså organisationen sin närvaro genom att starta ett dotterbolag.

Bristen på halvledarkomponenter har fått stor uppmärksamhet i media men vad går det att göra åt den och vad finns det för framtida lösningar i forskarlabben? Det är frågor som avhandlas i en podd från Stiftelsen för Strategisk Forskning.

Universal Robots har öppnat sitt hundrade certifierade träningscenter i världen vilket samtisigt blir det tredje i Sverige.

12,25 miljarder euro tänker Spanien satsa på sin halvledarindustri till år 2027. Merparten går till chipfabriker, både för geometrier över och under 5 nm. Det berättar nyhetsbyrån Reuters.

Varför ska dragbilen bära batterierna när det är släpet som väger? På sin blivande årliga konferens Mesh presenterade Einride ett släp med inbyggt batteri och ett öppet API till Einrides logistiksystem.

Tisdagen den 31 maj finns chansen att lära sig mer om nanofotonik. Det är forskningsinstitutet Rise som står för innehållet i den webbsända halvdagen som ingår i EU-projektet PhotonHub Europe.

De två teknikjättarna har samarbetat kring x86-lösningar för telekomprodukter under många år. Det senaste steget är ett teknikcenter för Cloud RAN inom ramen för D-15, Ericssons teknikcenter i Santa Clara, Kalifornien.

Just nu finns eller planeras (framför allt) sammanlagt 304 stycken fabriker för tillverkning av litiumjonceller runt om i världen. Analysföretaget Benchmark Minerals Intelligence har räknat dem sedan 2015, och påminner om det akuta underskottet på råämnen.

Den 31 maj kommer professorn och författaren Eric Bogatin till Lund för att prata om signalintegritet. Han är knuten till Teledyne LeCroy som sponsrar det kostnadsfria halvdagssemiariet.

Batteritillverkaren Nilar, med fabrik i Gävle, tar in 273 miljoner kronor i en fullt ut garanterad nyemission. Pengarna ska räcka till slutet av 2023 och användas för att lösa kvalitetsproblemen och få igång produktionen.

Det svenska lastbils- och logistikföretaget Einride lägger en beställning hos Scania på 110 tunga elektriska dragbilar. Ordern är den hittills största för Scania och ska levereras under innevarande år, skriver Dagens Industri.

Den 15 och 16 juni är det dags för Elektronik 2022 i kombination med Advanced Engineering i Kista. En av attraktionerna blir tre nystartade svenska rymdbolag som presenterar sig på scenen första dagen.

Från staden Vasa har Freyr nu fått arrendera de 130 hektar som bolaget önskade sig för sin planerade battericellsfabrik.  Freyr har inlett markarbeten. 

Det har gått två år sedan FPGA World senast arrangerades i Stockholm men den 13 september är det dags igen. Arrangörerna vill ha in förslag till presentationer senast 1 juni.

De två kinesiska telekombolagen utgör enligt Kanadas militära ledning ett hot mot landets säkerhet. De utestängs med denna motivering från att leverera utrustning till det kanadensiska 5G-nätet.

I november förra året blev det fritt fram att ansöka om lokala tillstånd för privata mobilnät. Operatören Tele2 har nu fått i uppdrag att bygga ett 5G-nät åt elbåtstillverkaren X Shore i Nyköping.

Nexperia tillverkar transistorer i galliumnitrid medan Kyocera AVX har kunskap om bland annat passivt och kapsling. Tillsammans ska de två ta fram GaN-moduler för elbilar.

Test- och mätdistributören CN Rood har köpt kollegan Abtronix. Företaget med bas i nederländska Breda kompletterar CN Roods utbud inom vibrationstest liksom test av Can-bussar för fordonsmarknaden.

Efter att hållit sig i utkanterna av Phoenix ska Waymos självkörande taxi nu ge sig ner i centrum. I bilarna finns ingen övervakande tekniker. 

Kinas transportelektrifiering har tappat fart så landet funderar på att pumpa in nya subventioner för bilköpare. Det berättar nyhetsbyrån Reuters, som säger sig ha talat med tre personer med insikt.

Kamerorna är högupplösta med 8 miljoner bildpunkter och monteras bakom backspegeln. De ser framåt och levererar information till bilens AD- och ADAS-system. BMW ska utveckla mjukvara med funktioner för säkerhetsklassningen NCAP samt förarstöd för nivå 2 och nivå 3.

Telekomjätten Ericsson skapar två nya affärsområden för molntjänster respektive företagsnät. Motivet är att öka tillväxten samtidigt som tre trotjänare lämnar koncernledningen.

Nu har batterikrossen i Fredrikstad på Norges södra kust mullrat igång. Den har kapacitet att mala ner Norges hela volym av uttjänta litiumjonbatterier till svart massa, för skeppning till Skellefteå för återvinning av litium, nickel, kobolt och mangan – till nya batterier.

Kom på fest på parkeringsplatsen utanför Northvolts cellfabrik i Skellefteå den 5 juni! För nu har de första kommersiella leveranserna inletts. Det bekräftar Northvolt för Elektroniktidningen.

Tyskland ger den svenska battericellsfabriken Drei i norra delen av landet det maximala stöd som EU tillåter – 155 miljoner euro.

För att kunna utnyttja den fulla potentialen hos organiska solceller behövs en tydlig bild över hur de fungerar. Det har forskare vid Linköpings universitet nu skapat och dessutom fått publicerad i Nature Communications.

Även lastbilstillverkaren Volvo startar en egen batterifabrik. Det handlar om celler och moduler från Samsung som ska sättas ihop till färdiga batteripack i belgiska Gent.

Genom att bombardera battericeller med röntgen- och neutronstrålning ska svenska och tyska forskare följa hur de degraderas under användning.

Den 10 maj togs första spadtaget till distributören Avnet Embeddeds nya fabrik i tyska Freiburg. Här ska företaget tillverka kort för inbyggnadstillämpningar.

Det finns tio intressenter som vill köpa det japanska konglomeratet Toshiba, skriver nyhetssajten Nikkei.

Projektet Evolution Road i Lund kommer att kunna pågå i ytterligare två år efter nya anslag från Trafikverket. Projektet gör elvägstester på allmän väg i centrala Lund.

Google har köpt det svenska IT-säkerhetsbolaget Foreseeti. Köpet skedde redan den 7 mars, har sajten Breakit  upptäckt på Bolagsverket.

Efter gemensamma tester signerar speditören Deutsche Post DHL Group en order på 44 stycken eldrivna lastbilar från Volvo.

På måndag inviger Luleå tekniska universitet sin testbädd för 5G på Campus Skellefteå. Syftet är att etablera en forsknings- och innovationsmiljö där företag, studenter och organisationer kan testa nya idéer, tillämpningar och användningsfall.

General Motors tar till operativsystemet Linux för att hålla ordning på alla de mjukvarukomponenter som kommer att snurra runt i dess framtida mjukvarudefinerade bilar. Serverveteranen Red Hat Software ska se till att det sker utan risk för personskador eller dataintrång.

Har du idéer på hur det kan bli billigare att bygga publik laddinfrastruktur eller korta installationstiden. Kanske kan dina idéer minska pris och storlek på laddstolparna? Då ska du delta i Sveriges första innovationstävling för laddning av elfordon i gatumiljö.

Hellre än att kasta de ouppackade förförstärkarna skänker Jan Näslund i Örnsköldsvik bort dem. De tillverkades i mitten av 80-talet och fungerar som en PA-anläggning för både större och mindre behov.

När den nya fabriken i Vanda utanför Helsingfors står klar år 2025 kommer Okmetic att ha mer än fördubblat produktionen av kiselwafers. Investeringen på 400 miljoner euro kan läggas till de 100 miljoner som satsats de senaste fem åren.

Under mars månad kom 18 procent av USA:s elektricitet från vind och solkraft. De gav tillsammans 59 TWh – 6 TWh mer än det gamla rekordet från samma månad i fjol.

BAIC:s elbil Arcfox Alpha-S finns nu till allmän försäljning. Det är den första bil som använder Huaweis självkörningsdator MDC 810.

Det finns över 200 svenska fotonikföretag med en omsättning uppåt 30 miljarder kronor och mer än 8000 anställda. Det och mycket mer kan du läsa om i branschorganisationen Photonic Swedens nya broschyr.

 
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus