JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
 ETN.fi  Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise

Nyheter

Slovakien ska bygga en superdator på parallellprocessorn Prodigy från uppstickaren Tachyum. Den ska bli världens snabbaste AI-superdator.

Den sjätte december öppnar Ecoc, den största optomässan i Europa. Årets upplaga skulle ha arrangerats i Bryssel men har som alla andra evenemang tvingats flytta till webben. Nu går det att registrera sig.

Den 1 januari blir den ideella föreningen Svenska Intelec en ny sektion inom Svensk Elektronik. Branschorganisationen stärker därmed sitt kunnande inom kraftelektronik.

Den 13 november lämnade Bra Mässor in konkursansökan, därmed står branschmässan SEE och embeddedkonferensen ECS utan arrangör. Dessutom riskerar utställarna att förlora sina pengar.

En städrobot som tar död på virus, däribland covid-19, med hjälp av UVC-ljus är vad forskare vid Örebro universitet utvecklar just nu. Tanken är att skapa ett robotsystem med öppen källkod som är enkelt att bygga.

Principen är enkel: sänk temperaturen i kretsarna så håller de längre. Fordonssäkerhetsföretaget Veoneer tar hjälp av Enköpingsbolaget APR Technologies och Chalmers Industriteknik för att utveckla en kompakt kyllösning som tål den tuffa fordonsmiljön.

Minst 100 GWh och på sikt kanske 250 GWh. Så mycket battericeller kan Teslas batterifabrik utanför Berlin komma att producera fullt utbyggd. 

Kostnaden för att bygga ut 5G-nätet i Kina kommer att bli dubbelt så hög som för 4G, den landar på 165 miljarder dollar under hela cykeln som normalt är tio år. Utsagan kommer från ZTE:s vd och återges av sajten Mobile World Live.

I morgon eftermiddag genomförs Halland Tech Meet, en webbaserad halvdag kring teknik och uppkoppling som innovationskraft.

Amerikanska kodarskolan Tynker har tagit fram en elektronikexperimentsats i samarbete med brittiska utbildningsradion BBC Learning på tema från en klassisk science fictionserie. Amerikanska Risc V-tillverkaren Sifive gav dem en hand.

Efter 39 år byter Microdata Telecom namn till Kaelus. Täbyföretaget köpte sin amerikanska samarbetspartner Kaelus för ett år sedan.

För att kunna testa kameror och andra sensorsystem under kontrollerade former byggs en inomhushall på 700x40 meter utanför Borås. Anläggningen blir troligen längst i världen, uppger Astazero.

Järfällaföretaget Midsummer – känt för att tillverka och sälja maskiner som gör små, lätta och flexibla solceller – meddelar i sin dagsfärska delårsrapport att det byter affärsfokus. I framtiden satsar det framförallt på att tillverka och sälja byggnadsintegrerade solpaneler.

Brittiska Arm är mest känt för sina processorkärnor men har under ett antal år byggt upp verksamhet kring industriella IoT-system. Nu knoppas Pelion av som ett eget bolag.

En säkerhetslösning från Uppsalabolaget Xertified ska minska risken för digitala intrång i Jämtkrafts kraftstationer och annan infrastruktur.

Idag lägger den brittiska regeringen fram ett lagförslag som ger operatörerna höga böter om de inte följer den tidigare fastlagda tidsplanen för att fasa ut Huawei ur mobilnäten, rapporterar BBC.

 
Pappersmagasinet Nyhetsbrev
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)