JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Nyheter

Nyheter

EMBEDDED WORLD Amerikanska Ambient Scientific är enligt egen räkning det tredje – av fyra – seriösa försöket att kommersialisera en analog accelerator för artificiella neuronnät. En första krets med 10 beräkningskluster är på väg in i ett tiotal produkter.

EMBEDDED WORLD Nyss hade konstruktörerna händerna fulla med att designa sig runt komponentkrisen. Nu har de börjat kunna innovera igen. Det är en spaning från Digikeys Mike Slater och Brian Metelak.

EMBEDDED WORLD Tjeckiska Codasip är först att kommersiellt erbjuda minnesskyddstekniken ”Cheri”. För detta får Codasip inbyggnadsmässans pris i kategorin Safety and Security. 

Idag blev det klart att fyra svenska lärosäten blir del av EU:s pilotlina för bredbandiga material. Det handlar om universiteten i Lund och Linköping plus Chalmers och KTH.

En forskargrupp där Stockholms universitet ingår har lyckats visa hur man med hjälp av laserljus kan framkalla kvantbeteenden i rumstemperatur. Ickemagnetiska material har blivit magnetiska. Upptäckten kan leda till snabbare och mer energieffektiva datorer, informationsöverföring och datalagring.

Till vardags är hon ansvarig för elektronikdesign på konsultbolaget Afry, dessutom är hon färsk ordförande i branschföreningen Svensk Elektronik. Igår utsågs Sofia Persson Björk till Årets kvinna i elektronikbranschen på Elektronikmässan i Kista.

Elektroniktidningen kan idag servera Vinnovas rykande färska analys av den svenska elektronikbranschen. Rapporten omfattar företag med 64 000 anställda och med en sammalagd omsättning på 272 miljarder kronor.

Daniel Stenberg har analyserat sitt eget kodprojekt Curl och dess sårbarhet mot den typ av supply chain-attack som drabbade XZ Utils i förra veckan. Han publicerar sin metod för att hjälpa andra.

I morgon kväll, den 11 april klockan sju, kan den som är nyfiken på kiselkarbid slå sig ned med en kopp kaffe framför skärmen. Veteranen Mikael Syväjärvi, från Linköping, har ordnat ett Zoommöte med titeln Kiselkarbid för världen.

Forskare vid Linköpings universitet har utvecklat en ny typ av lysdiod som bland annat kan reagera på beröring, ljus, fingeravtryck och användarens puls. Resultaten kan vara starten för en helt ny generation skärmar.

Klockan nio slås dörrarna upp i Kista till de tre parallella eventen Elektronikmässan, Embedded Conference och Advanced Engineering. Under två dagar bjuds det på ett gediget seminarieprogram, mässdelen har drygt 140 utställare och så blir det prisutdelning och lite underhållning.

När föraren behöver en kopp kaffe kommer ett monitoreringssystem baserat på svenska Tobiis ögonföljning att slå larm. Designwinnen kommer från en av Europas ”ledande tillverkare av kommersiella fordon.

Chalmers­avknoppningen Mat4Green Tech, som utvecklat en effektiv och miljövänlig återvinningsteknik för indium, fyller på kassan med nio miljoner kronor och planerar för en fabrik i Sverige.

Redan om två år kommer det att finnas större tillverkningskapacitet för halvledare i Kina än i Taiwan eller Sydkorea. Det handlar framförallt om äldre processer som inte omfattas av USA:s handelssanktioner, skriver analyshuset Knometa Research.

President Joe Biden förslog idag att TSMC ska få 6,6 miljarder dollar i stöd till sina tre halvledarfabriker i Arizona. Totalt förväntas investeringen gå på 65 miljarder dollar.

I ett principiellt viktigt mål rörande standardessentiella patent gick Ericsson vinnande ur striden med indiska Lava. Men det tog 12 år från de första kraven och nio år i domstol för ett utfall som bara motsvarar den vanliga licensavgiften på 1,05 procent av varans värde, rapporterar sajten IAM.

En rad stora öppenkodsprojekt ska standardisera praxis för utveckling av cybersäker kod. Initiativet tas för att möta kraven i EU:s mjukvarudirektiv CRA (Cyber Resilience Act).

Det har gått två år sedan elektronikbranschen senast kartlades. De nya siffrorna visar på hälsosam tillväxt men svag marginal. Brist på kvalificerad personal och en osäker omvärld pekas ut som orosmoln samtidigt som det finns många möjligheter för branschen att växa.

Utbyggnaden av 5G rullar på, i slutet av 2023 fanns 90 procent av alla hushåll i områden som täcks av 5G-nät. Det visar Post- och telestyrelsens (PTS) mobiltäcknings- och bredbandskartläggning för 2023.

Den omskrivna bakdörren i komprimeringsbiblioteket XZ Utils har startat diskussioner i öppenkodsvärlden: hur skyddar man mot sig mot kodare med en dold agenda? Elektroniktidningen pratar med Daniel Stenberg, ett stort namn inom öppen källkod.

Den kraftiga jordbävningen i havet öster om Taiwan påverkade halvledarfabrikerna bara kortvarigt. De kunde snabbt återuppta produktionen och är i stort sett opåverkade, rapporterar analyshuset Trendforce.

För en månad sedan meddelade österrikiska Steyr att företaget slutit en preliminär överenskommelse om tillverkning av den konkursade ellastbilen Volta. Nu meddelar de nya ägarna att produktionen ska återupptas mot slutet av året.

Forskningsinstitutet Rise och Telia Sverige har undertecknat ett samarbetsavtal. Avsikten är att korta tiden från forskning och innovation till kommersialisering.

Att studenterna avbröt Ulf Kristersson när han skulle prata i Lund har fått stor uppmärksamhet i media, att han tidigare på dagen besökte Nanolund och fick en dragning om universitetens halvledaragenda passerade obemärkt.

Det norska laddboxbolaget Easee drar tillbaka sitt överklagande av Elsäkerhetsverkets försäljningsförbud av laddboxarna Home och Charge. Bolaget erkänner samtidigt att det fanns brister i dokumentation och märkning.

Den svenska processortillverkaren Imsys har förbrukat kassan och försöket att fylla på den har misslyckats. Styrelsen utvärderar olika alternativ och har vidtagit åtgärder för att minimera operativa kostnader.

Tesla levererade flest elbilar under första kvartalet, med god marginal, efter att tillfälligt ha blivit omkörd av kinesiska BYD under sista kvartalet i fjol.

Utredaren har bland annat tittat på att inordna Elsäkerhetsverket i Konsumentverket, Kemikalieinspektionen, Strålsäkerhetsmyndigheten, Arbetsmiljöverket eller Energimyndigheten. Slutsatsen blev dock att Elsäkerhetsverket ska förbli en självständig myndighet men att rollen i energiomställningen ska förtydligas.

Halvledargiganten TSMC evakuerade delar av sina fabriker efter att Taiwan under gårdagen drabbats av det kraftigaste jordskalvet på 25 år. Epicentrum låg i havet öster om ön medan halvledarfabrikerna, som verkar ha klarat sig, finns på västra sidan.

Västra Götalandsregionen (VGR), Trafikverket och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) ska genomföra tester där mobiler kan röra sig sömlöst mellan de tre mobilnäten.

Rust-utvecklare på Google är dubbelt så produktiva som C++-utvecklare. Detta enligt Googles utvecklarchef Lars Bergstrom.

I början av mars lade Viavi ett bud på en miljard pund på brittiska Spirent. Test- och mätjätten Keysight toppar det nu med hundra miljoner pund.

Kina klagar inför världshandelsorganisationen WTO på USA:s subventioner av sin elbilsindustri. USA bryter mot WTO:s regler och diskriminerar Kina under täckmantel av att uppfylla klimatmål, enligt Kina.

Styrelsen för IAR Systems har utsett Cecilia Wachtmeister till ny vd efter avgående Richard Lind. Hon har suttit i styrelsen de senaste tre åren och tillträder senast 1 oktober.

Amerikanska Coherent lyfter tillverkningskapaciteten i både Sverige och USA genom att ta steget till sextumsskivor för sin indiumfosfidprocess.

Var femte elbil som såldes i Europa i fjol var tillverkad i Kina. I år ökar det till var fjärde. Det spanar tankesmedjan Transport & Environment och uppmanar EU att satsa mer.

I konkurrensen med 150 andra bolag tog Compotech hem 2023 års pris som Årets entreprenör inom den börsnoterade Addtechkoncernen.

Post- och Telestyrelsen, PTS, vill veta vad företag, myndigheter, försvaret och andra har för framtida behov av radiospektrum. Myndigheten bjuder därför in alla intresserade till ett forum.

Komprimeringsteknik från göteborgska Zeropoint kan komma att hamna i molnjättarnas serverhallar efter att ”en stor global halvledartillverkare” tecknat licens.

De hundra första som registrerar sig för Elektronikmässan den 10–11 april i Kista får en lunchbiljett.

Med motiveringen att marknaden fortsätter att vara utmanande vill Ericsson minska antalet anställda i Sverige med 1200 personer. Det finns inga uppgifter om vilka funktioner som berörs.

 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)