JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Nyheter

Nyheter

Kinesiska Nio har utvecklat ett chip för styrning av en lidarsensor. På detta tjänar Nio en tusenlapp per fordon, vilket ska betala utvecklingskostnaden på ett år.

Igår lanserade den tyska operatören Deutsche Telecom en tjänst kallad Magenta som ska hjälpa företagskunder att utveckla nya mobiltjänster med bland annat video, röst och chatt. Magenta baseras på API:er från Vonage som Ericsson köpte för 63 miljarder för två år sedan.

Den kanadensiska komponentdistributören Future Electronics köps upp av taiwanesiska kollegan WT Microelectronics för 3,8 miljarder dollar kontant.

Kemikalieinspektionens senaste tillsyn av laddare, hörlurar, belysning och annan hemelektronik visade att 47 procent innehöll farliga ämnen i en så stor mängd att de inte får säljas inom EU. Resultatet är i linje med tidigare års undersökningar.

Plockrobotar ökar sin prestanda dramatiskt när de använder ny AI-mjukvara från svenska Sics. Det fick många att höja på ögonbrynen under mässan Automatica i München i juli, då den demonstrerades för första gången.

 

Det meddelar Volvo Cars, och räknar upp en rad fördelar med elbilar.


Ligna Energy har fyllt på kassan med tio miljoner kronor, pengar som ska användas till att skala upp produktionen och lansera en ny produkt.

I januari presenterade Post- och Telestyrelsen en plan för att auktionera ut frekvensbanden på 900 MHz, 2,1 GHz och 2,6 GHz med 19 september som preliminärt startdatum. Idag startar auktionen som beräknas pågå i tio dagar.

Linköpings solcell har hittat ytterligare en tillämpning: dörrskyltar som går att uppdatera.

Stockholmsbolaget Thing (TH1NG) köper göteborgsbolaget Iioote (IIOOTE) för 2,75 miljoner kronor. De ligger redan nära varandra i IoT-ekosystemet och har hjälpt många kommuner koppla upp sin infrastruktur med trådlösa sensorer.

I mitten av september invigdes Seels testbädd i Göteborg, i fredags var det dags för i Nykvarn. Uppdraget för det nystartade svenska testlabbet är att hjälpa företag från hela världen med elektrifieringen.

Volvo Lastvagnar startar serietillverkning av tunga elektriska lastbilar vid fabriken i Gent i Belgien. Olika modeller tillverkas sedan tidigare i Frankrike, USA och Sverige.

Varför ska en komponent som tillverkas i Europa behöva ta omvägen via USA när slutkunden finns på hemmaplan? Digikeys nya program kallat Marketplace ändrar på det och sänker samtidigt klimatavtrycket.

Igår startade handeln med Arms aktier på Nasdaq i New York. Suget var stort och priset lyfte 25 procent vilket gav bolaget ett värde på närmare 68 miljarder dollar.

Det här kommer EU att upptäcka när det utreder eventuella strafftullar på kinesiska elbilar. Nyhetsbrevet Om EV har snabbt gjort en egen liten utredning.

Årets upplaga av Swedsofts konferens Stew äger rum på Östermalm i Stockholm den 15 november. KTH, BTH, Volvo och Scania finns bland huvudtalarna – här är deras budskap. 

En trådlös IoT-nod som drivs helt av solceller och kommunicerar via Lorawan – det ska Epishine i Linköping utveckla tillsammans med nederländska The Things Industries.

När Arm idag börjar handlas på Nasdaq i New York är startpriset 51 dollar, det ligger i det övre spannet från förhandsspekulationerna. Därmed får bolaget ett värde på 54,5 miljarder dollar.

Ford, Honda och BMW – tre biljättar från varsin världsdel – grundade i tisdags Chargescape för att sprida plattformen Ovgip som standard för dubbelriktad laddning i USA och Kanada.

Intel har avslöjat nya detaljer om den femte generationen av gränssnittet Thunderbolt – bland annat vad den heter.

De nya lokalerna blir på hela 65 000 kvadratmeter och ska rymma utveckling, tillverkning och kundcenter. Kostnaden är beräknad till 280 miljoner dollar.

Kamic Group, där Scanditron ingår, förvärvar tyska Smartrep. Bolaget säljer utrustning för elektronikproduktion i Tyskland, Österrike och Schweiz.

Transistorer baserade på nanotrådar klarar högre frekvenser och blir energisnålare än dagens CMOS-komponenter. Tekniken kommer från universitetet i Lund och går att integrera i kiselprocesser. Uppstartsbolaget Nordamps ska kommersialisera tekniken och fyller nu på kassan med 14 miljoner kronor.

En solcellsforskare i Uppsala frias från en anklagelse om forskningsfusk. Två diagram i en forskningsartikel som han står som medförfattare till var troligen förfalskade, men enligt nämnden var det inte ”grovt” oaktsamt av forskaren att missa detta.

En station där elmopeder snabbt kan byta urladdade batterier – det invigdes i Nordstan idag. Den är den första i Sverige av sitt slag.

Norska battericellstillverkaren Freyr avslutar arbetet med etablera en batterifabrik i Svenljunga kommun.

Det globala priset på battericeller har sjunkit till de priser som gällde för två år sedan. Det rapporterar BMI (Benchmark Mineral Intelligence).

Av rädsla för att Ryssland skulle atombomba Ukraina, stängde Elon Musk av sitt satellitnät Starlink under en pågående attack mot ryska flottan. Det avslöjas i en kommande biografi.

Hur kommer de nya PFAS-reglerna att påverka elektronikbranschen? Det ska forskningsinstitutet Rise berätta under ett webbsänt seminarium den 3 oktober.

Telia, Tele2, Telenor och Tre går till gemensamt angrepp mot Försvarsmakten och FRA som i deras ögon sinkar 5G-utbyggnaden. I en skrivelse till regeringen konstaterar bolagen att dialogen har kraschat, skriver Dagens Industri.

Cionlabs ska använda svenska Fingerprint Cards biometriska sensorer i sina smarta dörrlås och IoT-produkter för att öka deras säkerhet och användarvänlighet.

Svenska Qamcom ansvarar för ett delsystem som gör filtrering och förstärkning i jätteobservatoriet SKAO.

De flesta bensinstationer i Tyskland kommer att behöva erbjuda snabbladdning, och på minst 150 kW. Lagstiftningen kommer under de närmaste veckorna.

I våras lanserades en handfast handbok om hur man cybersäkrar uppkopplade IoT-produkter. Nu finns den i en engelskspråkig version.

Branschorganisationen Svenskt Elektronik publicerade i somras en debattartikel om Kinas nya regler som begränsar exporten av galliumnitrid och germanium. Nu vill organisationen veta hur du påverkas.

Kinesiska SMIC tillverkar ett 7 nm-chip till Huaweis nya 5G-telefon. Det bekräftar att Kinas halvledarindustri är mer avancerad än USA hoppats på. Elektroniktidningen förklarar nyheten.

Innovationsverket Vinnova satsar 387 miljoner kronor under fem år på elva nya kompetenscentrum med start i januari 2024. Av dessa har sju stycken fokus på halvledare, sensorer, trådlös kommunikation och digitalisering.

Tyska Shunks svenska dotterbolag börjar sälja maskiner för panelseparering av mönsterkort. Företaget har tidigare fokuserat på andra bearbetningsmaskiner och robotbestyckning för industrin.

Intel gav nyligen upp försöket att köpa det israeliska foundryt Tower efter att inte fått klartecken till affären från kinesiska myndigheter. Nu startar de två bolagen istället ett samarbete som ger Tower tillgång till Intels halvledarfabrik i New Mexico.

Dokument inför Arms börsnotering berättar att Apple har kontrakt med Arm som sträcker sig bortom år 2040.

Enligt nyhetsbyrån Reuters är arbetet långt gånget med en statligt stödd fond på drygt 40 miljarder dollar som ska investera i kinesisk halvledarindustri. Det blir den tredje och hittills största.

 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus