JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Saab hoppas på mikrovågor

I en framtid med vitt utbyggda biltullar kan det bli överflödigt med satellitmottagare för att bestämma sin position. Det hoppas Saab Combitech. Andra är skeptiska.

- Det finns många värdefulla tjänster som man kan bygga på med när man väl har installerat infrastrukturen och hårdvaran i bilarna, säger Claes Claeson, informationschef på Combitech Traffic Systems som bland annat nämner positionsangivning och guidning mellan två punkter.

Att GPS skulle vara på väg ut motsägs dock av att engelska Traffic Master, det enda europeiska företag som idag erbjuder positionsbestämning genom kommunikation med vägkanten, håller på att anamma GPS-tekniken. På det hela taget verkar teknikerna för kommunikation på långt respektive kort håll inte konkurrera med varandra.

Ordet korthållskommunikation används när avståndet är mindre än 20 meter, det vill säga mellan fordonet och vägkanten. Engelska Traffic Masters kommunikation sker över något längre avstånd, upp till omkring en halv kilometer, med hjälp av radiosändare vid vägkanten.

Systemet är på väg att installeras också i Tyskland av Mannesmann. Traffic Master är dock också på väg att lansera GPS-baserade produkter.

- Det är när man integrerar ett navigationssystem, som GPS, med trafikinformation i realtid som man får det perfekta förarverktyget, säger Trudi Welby, informatör på Traffic Master.

System för positionsangivning i bilar börjar nu komplettera mottagningen av externa signaler med så kallad död räkning. Det innebär att bilen håller reda på sig

själv med hjälp av hjulvarvsräknare och kompass då den inte nås av referenssignaler. Det borde kunna göra korthållstekniken mer attraktiv för förarna i framtiden. Å andra sidan är en GPS-mottagare, liksom en mikrovågstransponder, ganska billig. Egentligen är det gränssnittet, särskilt skärmen, som kostar mest.

Alexander Kristofersson

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)