JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Ny CPLD-krets i klass med FPGA

Snabb, effektsnål och rik på makroceller. Så kan man sammanfatta Philips nya CPLD-krets.


Traditionella CPLD-kretsar har två stora plus - timingen är förutsägbar, och de är enkla att konstruera. Men hittills har CPLD-erna endast funnits i relativt modesta storlekar, och för större konstruktioner har FPGA-kretsar varit det givna valet.

Detta vill Philips Semiconductors ändra på med hjälp av PZ3960, en nylanserad CPLD med hela 960 makroceller, vilket enligt företaget är nästan dubbelt så mycket som närmaste konkurrent.



Förutsägbar timing


- Samtidigt behåller vi fördelarna. Timingen är förutsägbar så det blir inga obehagliga överraskningar i slutet, och konstruktionsarbetet är lättare än med en FPGA, säger Aloys Schatorjé på Philips i Holland.

Kretsen ingår i Philips Coolrunnerfamilj, en effektsnål CPLD-serie som gjort sig känd för att kretsarna kan drivas på en grapefrukt. PZ3960 drar mindre än 100 μA i viloläge, och den dynamiska strömförbrukningen är också betydligt lägre än konkurrerande alternativ. Kretsen behöver inte skämmas för sin prestanda heller, den typiska fördröjningstiden sägs vara 6 ns.

Hur mäter sig då 960 makroceller med en FPGA-krets?

- Det är naturligtvis svårt att jämföra eftersom arkitekturerna är så olika, men storleken är i paritet med en FPGA-krets på 30 000 grindar, säger Aloys Schatorjé.

Philips hoppas nu att nykomlingen ska finna sin plats i exempelvis realtidstillämpningar.

Kretsen erbjuder 384 in- och utgångar. Provexemplar finns tillgängliga redan nu, kapslade i en 492-bens PBGA. En plastkapsel alltså, vilket är möjligt tack vare den låga effektförbrukningen. När produktionen kommit igång väntas priset bli 98 dollar styck i kvantiteter om 25 000.

CVS

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)