JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Tomt i gångarna på Embedded Systems

Satsningen på en europeisk mässa för inbyggda system, Embedded Systems Conference Europe ´98, hade goda förutsättningar att bli en succé. Men tyvärr uteblev publikrusningen.


Det var ganska ödsligt i gångarna på galoppbanan Royal Ascot söder om London där arrangören Miller Freeman valt att förlägga den första europeiska versionen av mässan Embedded Systems i början av september. Totalt lockade evenemanget bara runt 1 500 besökare.

Ändå fanns förutsättningarna för en riktigt bra mässa. Utställaruppbådet var nästan mangrant, möjligen kan man peka på att Intel och ST Microelectronics saknades. Men flera andra halvledartillverkare, som AMD, Atmel, Siemens, Microchip och Mitsubishi, kompenserade mer än väl den frånvaron.

Givetvis var alla de stora realtidsoperativsystemföretagen närvarande, med Wind River, Microware, QNX, Lynx och svenska Enea OSE som de mest framträdande. Även Microsoft hade en stor monter, men meningarna var delade huruvida detta företag hade något att göra på en mässa för inbyggda system, Windows CE till trots.

Gott om utvecklingsverktyg fanns också att titta på och prova. Cygnus Solution trumpetade exempelvis ut att "programvara bör vara gratis" och Cadence hade en stor monter vars huvudsyfte verkade vara att rekrytera folk till det stora designcentrumet i Skottland.

- Vi siktar på att rekrytera ett par hundra konstruktörer innan jul. Och vi sysslar mycket med inbyggda system, berättade Sverigebekantingen David Stewart, marknadsansvarig för centrumet.



Flera svenska utställare


Det svenska inslaget bland utställarna var påtagligt starkt. Mest syntes kanske Enea OSE, IAR Systems och Nohau.

- Visst hade vi gärna sett fler besökare, men vi har faktiskt haft full fart i vår monter mest hela tiden, säger Kia Holmquist-Ahnfelt, informationschef på Enea OSE.

Enea, som har haft stor framgång med sina produkter för feltoleranta realtidssystem, introducerade operativsystemet OSE för två nya PowerPC- versioner, 740 och 750. Förutom telekom - det traditionella området för OSE - siktar man även på flygplanselektronik och processtyrning.

Enea kunde också berätta att man har integrerat verktyget Codetest från Applied Microsystems i utvecklingsmiljön för OSE. Codetest har funktioner som verifierar program skrivna i C och C++ med hänsyn till realtidskärnans krav.

IAR Systems lockade med förhandsvisningar av verktyg för 8-bitarsstyrkretsarna Microchip Pic16 och 17, Atmel AVR och National Semiconductor COP8.

- Officiellt lanserar vi inte de här produkterna förrän framåt oktober, säger IARs vd Tomas Wolf.

Han gav underbetyg åt arrangörernas förmåga att locka besökare.

- Så här får det inte gå till. Det är klart osannolikt att vi satsar på den här mässan igen, säger han.

Nästa år är det tänkt att Embedded Systems ska gå av stapeln i Holland, i Maastricht 16-19 november. Arrangören Miller Freeman har ambitionen att göra mässan till Europas tyngsta evenemang i nischen.

- Det här var första gången vi arrangerade den här mässan, och vi gjorde en del rätt och en del fel. Vi är naturligtvis inte heller nöjda med besökarantalet, men det ska vi jobba hårt på att åtgärda till nästa gång, säger Michele Hams, projektansvarig på Miller Freeman.

Det återstår att se om branschens tålamod räcker för att ge henne den chansen.

Adam Edström

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)