JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Krönika

KRÖNIKA

JAN TÅNGRING:
Varför går nobelprisen till datavetare?
Två datavetare på Googles AI-dotterbolag Deep Mind får nobelpriset i kemi för sin hobby att vika virtuella proteiner med hjälp av generativ AI. En tredje datavetare får kemipriset för mjukvara som designar proteiner. Kommer det att fortsätta såhär?

I en värld som blir allt mer beroende av avancerad elektronik krävs också mer kunnande om hur man utvecklar elektronik. Tyvärr är det tydligt att färre och färre söker sig till de traditionella utbildningarna för detta, vilket bäddar för en stor brist på arbetskraft de kommande åren.

Olof Kindgren:
Vi ville bara ha ett plejs
för såna som oss 

Pandemin är över och vi som ­håller på med öppen hårdvara får återigen uppleva något vi ­saknat: möten mellan människor. I september vaknar klassiska ORConf till liv igen i München.

En arbetsgrupp på CCS-organisationen Charin är i full färd med att standardisera Teslas laddkontakt NACS. Det meddelar Charin – för att undanröja alla eventuella missförstånd.

Hans Eric Melin:
Många år innan bil-
branschen kan följa Apple 

Apple ska ha hundra procent återvunnen kobolt i sina batterier senast 2025. Det är ett djärvt mål. Det är också ett rimligt mål. 


När vi försökte snabbladda i Tallinn i juli möttes vi av en trasig webbserver. Lyckligtvis satt utvecklaren på ett kontor strax intill. Lite senare var vi pilotkunder åt en ny laddoperatör.

Olof Kindgren:
Tiden före Risc V
före sin tid 

Det har gått otroligt fort för Risc V. Inte ens tonåring och redan har i stort sett alla kiseljättar tagit fram en Risc V-strategi. Men det har inte alltid varit lika lätt att vara öppen processorarkitektur.

Jan Tångring:
Scanias ellastbil är inget utan en plan 
I en reklamfilm för sin nya elektriska lastbil pratar Scania sju minuter om lastbilarna i sig. Och nio minuter om tjänster som behövs för att göra den användbar.

Anders Brandter, Forsway:
Hybrid av satellit- och mobilnät skulle nå många fler
Nya massiva låghöjdssatellitnät skapar just nu internettäckning där sådan inte finns. Men genom att använda mobilnätet som upplänk skulle det bokstavligen gå att nå ytterligare miljarder.

Vad kan vi förvänta oss ur ett globalt perspektiv när vi nu tagit steget in i ett nytt år? Sven Lindström, vd Midsummer, tar ut svängarna när han spekulerar i hur bland annat elpriser, inflation, vindkraft och solceller kommer att utvecklas under 2022.

Ulf Seijmer, Induo:
Vänta inte med 5G-omställningen!
Som kommersiell användare är det hög tid att du ser över utrustningen inför avvecklingen av de gamla mobilnäten. Här är tips. 

ChargePoint:
Det behövs roaming för laddstolpar
Gårdagens nyhet att Energimyndigheten tar över ansvaret för den svenska delen av databasen Nobil – där alla laddstationer är registrerade – är en bra början. Men det tar inte upp problemet med att ett roaming-kompatibelt nätverk fortfarande inte är verklighet i Sverige.

Jan Tångring:
Oövervakad självkörning lättare än det låter 
Japanska biltillverkaren Honda blir först med att kunna stoltsera med en förarassistansfunktion på den nivå som kallas SAE 3 – oövervakad självkörning. Ett teknikgenombrott? Nej. Tricket är att bara ta hand om krypkörning i motorvägsköer. Så fort kön lättar måste människan ta tillbaka kontrollen.

Per Henricsson:
Kastar Intel in handduken?
Att Intel har haft problem att hålla jämna steg med TSMC och Samsung när det gäller nya halvledarprocesser har blivit allt tydligare de senaste åren. I fredags medgav företagets vd Bob Swan att även 7 nm-processen ligger ett år efter plan och att lösningen stavas foundries.

JAN TÅNGRING:
Här är de nya europeiska gigafabrikerna 

Svenska Northvolt får sällskap av ytterligare tre nordeuropeiska batterifabriker med gigawattkapacitet. Vi har pratat med Morrow, Britishvolt och Freyr.

Envist trotsandes coronaviruset slog Embedded World upp dörrarna igår. Elektronktidningens utsände Jan Tångring rapporterar från ett tyst mässgolv.

Adam Dunkels:
Smart stoft blev till sparkcyklar
För att avgöra om han ska investera i nya, lovande företag använder Googles grundare Larry Page det så kallade tandborsttestet: använder man dess produkt två gånger om dagen? I så fall så klarar det testet.

 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)