JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Krönika

KRÖNIKA

Olof Kindgren:
Vi ville bara ha ett plejs
för såna som oss 

Pandemin är över och vi som ­håller på med öppen hårdvara får återigen uppleva något vi ­saknat: möten mellan människor. I september vaknar klassiska ORConf till liv igen i München.

En arbetsgrupp på CCS-organisationen Charin är i full färd med att standardisera Teslas laddkontakt NACS. Det meddelar Charin – för att undanröja alla eventuella missförstånd.

Hans Eric Melin:
Många år innan bil-
branschen kan följa Apple 

Apple ska ha hundra procent återvunnen kobolt i sina batterier senast 2025. Det är ett djärvt mål. Det är också ett rimligt mål. 


När vi försökte snabbladda i Tallinn i juli möttes vi av en trasig webbserver. Lyckligtvis satt utvecklaren på ett kontor strax intill. Lite senare var vi pilotkunder åt en ny laddoperatör.

Olof Kindgren:
Tiden före Risc V
före sin tid 

Det har gått otroligt fort för Risc V. Inte ens tonåring och redan har i stort sett alla kiseljättar tagit fram en Risc V-strategi. Men det har inte alltid varit lika lätt att vara öppen processorarkitektur.

Jan Tångring:
Scanias ellastbil är inget utan en plan 
I en reklamfilm för sin nya elektriska lastbil pratar Scania sju minuter om lastbilarna i sig. Och nio minuter om tjänster som behövs för att göra den användbar.

Anders Brandter, Forsway:
Hybrid av satellit- och mobilnät skulle nå många fler
Nya massiva låghöjdssatellitnät skapar just nu internettäckning där sådan inte finns. Men genom att använda mobilnätet som upplänk skulle det bokstavligen gå att nå ytterligare miljarder.

Vad kan vi förvänta oss ur ett globalt perspektiv när vi nu tagit steget in i ett nytt år? Sven Lindström, vd Midsummer, tar ut svängarna när han spekulerar i hur bland annat elpriser, inflation, vindkraft och solceller kommer att utvecklas under 2022.

Ulf Seijmer, Induo:
Vänta inte med 5G-omställningen!
Som kommersiell användare är det hög tid att du ser över utrustningen inför avvecklingen av de gamla mobilnäten. Här är tips. 

ChargePoint:
Det behövs roaming för laddstolpar
Gårdagens nyhet att Energimyndigheten tar över ansvaret för den svenska delen av databasen Nobil – där alla laddstationer är registrerade – är en bra början. Men det tar inte upp problemet med att ett roaming-kompatibelt nätverk fortfarande inte är verklighet i Sverige.

Jan Tångring:
Oövervakad självkörning lättare än det låter 
Japanska biltillverkaren Honda blir först med att kunna stoltsera med en förarassistansfunktion på den nivå som kallas SAE 3 – oövervakad självkörning. Ett teknikgenombrott? Nej. Tricket är att bara ta hand om krypkörning i motorvägsköer. Så fort kön lättar måste människan ta tillbaka kontrollen.

 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus