JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Intel bygger foundry för kiselgermanium

Halvledarjätten Intel och det tyska forskningsinstitutet IHP, Institute for High Performance Microelectronics, ska gemensamt starta ett foundry för kiselgermaniumkol-processer i östra Tyskland.
Det nya foundryt får namnet Communicant Semiconductor Technologies och byggs i Frankfurt an der Oder som ligger 80 kilometer öster om Berlin. Lokaliseringen hänger samman med att IHP finns där.

Fabriken ska komma igång under tredje kvartalet nästa år och kommersiell produktion är planerad till första kvartalet 2003. Den totala investeringen uppgår till 1,5 miljarder dollar och fabriken ska kunna processa 30 000 åttatumsskivor per månad när den är fullt utbyggd.

Redan under tredje kvartalet i år ska Communicant börja leverera prototypkretsar i de BiCMOS- och CMOS-processer som senare ska köras i foundryt.

Intel bidrar med sin CMOS-process på 0,18 µm och IHP är specialiserat på SiGe:C, en kiselprocess som dopats med germanium men där man även tillsätter kol för att förbättra egenskaperna.

Hur stor investering Intel gör är inte känt men företaget kommer att äga 25 procent av Communicant och får tillgång till 20 procent av produktionskapaciteten.

Communicant räknar med att hitta övriga kunder bland företag som behöver kretsar för trådlösa tillämpningar liksom för snabb data- och telekommunikation.

IHP är ett offentligt finansierat forskningsinstitut med fokus på processteknik, kretskonstruktion och kommunikationssystem. Institutet har cirka 200 anställda och har ett nyligen färdigställt renrum på

1 000 kvadratmeter som håller klass 1. I renrummet finns en pilotlina för produktion på åttatumsskivor.


Per Henricsson

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)