JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Vinnova lånar pengar för småföretagen

Acreo, IVF och de andra industriforskningsinstituten får nu 50 miljoner kronor från Vinnova för sina småföretagskontakter, trots att Vinnova i vintras sade sig ha slut på pengar.
I reglerna för hur de nya 50 miljoner kronorna ska fördelas står det att de små och medelstora företagen själva ska stå för en del av finansieringen, men att de får tillgodoräkna sig den arbetstid de lägger ner.

Vinnova vill på så sätt uppmuntra att små företag själva lägger ner arbete i de projekt där industriforskningsinstituten hjälper till att lösa småföretagens problem. En timmes arbete från de små och medelstora företagens sida räknas för 600 kronor.

- Det här riktar sig mot små och medelstora verksadsföretag som använder äldre elektronik eller inte har någon, och som vill uppgradera till ny elektronik, säger Hans Hentzell på Acreo som beskrivning av hur elektronikområdet påverkas av de nya reglerna.

Elektroniktidningen skrev i mars om hur Vinnova bad regeringen om mer anslag, men nu har myndigheten alltså lånat pengarna istället. Acreos andel av de nya 50 miljonerna kommer att bero på projektansökningarna, men tidigare har institutet fått runt 5 miljoner kronor per år för ändamålet, vilket räckt till kontakter med cirka 100 företag.

Små och medelstora företag måste med de nya reglerna stå för allra minst 12,5 procent av budgeten, men om inga större företag deltar får de svara för 50 procent.


Alexander Kristofersson

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)