JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Mörka år för telekom

Varken Ericsson eller Cisco vågar sia om 2002

Telekomvärldens tyngsta organisation, International Telecommunication Union, ser ingen snabb bättring för den sargade telekombranschen. Det blir fortsatt dåliga tider också 2002. Även 2003 kan bli ett mörkt år innan tillväxten tar fart på nytt. Det beskedet kommer från Tim Kelly, chef för strategi och telepolitik inom ITU.
- Vi kan se försenade 3G-telefoner och nät samt stora skulder för de nätoperatörer som köpt 3G-licenser. Utbyggnaden försenas sannolikt och riskkapitalet är inte lika tillgängligt som tidigare, säger Tim Kelly, till Elektroniktidningen.
 
ITU har världens samtliga regeringar som medlemmar och organisationen följer marknadsutvecklingen inom telekombranschen mycket noga. Nu säger organisationen att prognoserna för tredje generationens mobiltelefoni slår fel. Den japanska operatören NTT har till exempel beslutat att senarelägga starten för sitt nät till i höst i stället för att komma igång som planerat nu i maj.
 
Ett annat tecken på nedgången är att nätverksleverantören Cisco för första gången meddelat en lägre försäljning än tidigare år.
 
- Själva trodde Cisco på en fördubbling av försäljningen, säger Tim Kelly.
 
Cisco har en central roll eftersom företaget levererar mer än 50 procent av nätutrustningen för utbyggnaden av IP-nät.
 
Just nu är nedgången värst i USA.
 
- Men Europa och Asien kan drabbas senare. Generellt kan man vänta att nedgången varar två till tre år, säger Tim Kelly.
 
För hela världen beräknar ITU att antalet abonnenter ökar med 35 procent i år både för mobilnäten och för Internet. Mobilnäten hade 750 miljoner abonnenter och Internet 350 miljoner abonnenter, vid senaste årsskiftet, anger ITU. Tillväxten väntas framför allt i Kina och Asien vilket gör att situationen är svårare för de europeiska operatörerna som ska dra igång sina 3G-satsningar.
 
- Cisco hoppas att botten på marknaden nås de närmaste kvartalen. Hur marknaden utvecklas under år 2002 kan vi inte säga, säger Todd Abbott, vice vd i Cisco med ansvar för försäljning till nätoperatörer i Europa och Afrika.
 
Ericsson osäkert
 
även Ericsson svävar på målet om kommande års utveckling.
 
- Vi arbetar med olika scenarier för framtiden, från mörka till mycket ljusa. På lång sikt ser det mycket ljust ut, det är det korta perspektivet som är svårast. Just nu finns inga tydliga tecken, men ututvecklingen kan vända uppåt relativt snabbt.
 
Det räcker att någon av ett antal tunga omvärldsfaktorer ändras. Exempel är om det blir lindringar av licensvillkoren på någon stor marknad, eller kapitalmarknaden lättar och ger operatörerna bättre kreditmöjligheter, meddelar Mats Thorén som är pressansvarig på Ericssons division för mobila system.
 
Trots att varken Cisco eller Ericsson gör någon prognos för 2002 så finns börsanalytiker som räknar med en snabb uppgång. Håkan Wranne, Fischer Partners Fondkommission ser flera tecken på en återhämtning.
 
- Vi är övertygade om att det kommer en återhämtning, men det är svårt att pricka in exakt vilket kvartal det blir, säger han. Majoriteten av marknaden börjar återhämta sig och vi är ganska övertygade om att 2002 blir ett betydligt bättre år än 2001 för hela sektorn. PC-segmentet släppte igenom först och där har de senaste rapporterna haft positiva signaler om framtiden. Nätverkssektorn, som gick in i lågkonjunkturen i ett senare skede, kommer ut något senare, tror han.
 
Många telekomföretag dras med en tung skuldbörda vilket kommer att fördröja återhämtningen något.


Eva Ekelöf

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)