JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. NEC kan ta I-mode till Europa

Japanska elektronikjätten NEC skall börja sälja GPRS-telefoner i Europa och branschfolket spekulerar nu om det skall bli just NEC som med en telefon som klarar I-mode öppnar vägen för storskalig lansering av den japanska mobila Internettjänsten i Europa.
Japans största mobilnätoperatör NTT Docomo planerar att lansera mobila Internettjänster under närmaste året i Europa, USA, Hong-Kong och Korea baserade på I-mode. Hittills har Ericsson, Nokia och Siemens som tillsammans dominerar den europeiska marknaden inte visat någon vilja att införa Docomos internetbläddrare för compressed HTML (CHTML) i sina nya GPRS-telefoner.
 
- Det finns nu spekulationer om att någon japansk mobiltelefontillverkare lanserar en GPRS-telefon med bläddrare för CHTML. Någon sådan GPRS-telefon finns inte på marknaden idag, säger Tommy Ljunggren på konsultbolaget Northstream.
 
NTT Docomo redovisar mycket aggressiva lanseringsplaner för den framgångsrika I-modetjänsten som idag har över 22 miljoner abonnenter i Japan. Det japanska företaget vill återanvända sin tjänsteplattform och sina tjänster i andra länder.
 
Det självklara problemet för Docomo är att det i Japan används särskilda I-modetelefoner som baseras på företagets egen standard. Ett alternativ för att klara I-mode via GSM-näten i Europa är en GPRS-telefon med CHTML-bläddrare.
 
I Sverige bekräftar NEC att den nya GPRS-telefonen skall börja säljas i Europa under fjärde kvartalet. De planer som NEC nu redovisar innebär att denna GPRS-telefon skall klara kommunikation enligt WAP-standarden.
 
- Den nya GPRS-telefonen är inte färdig ännu, det blir den först i sommar. Något beslut om I-mode är inte tagit ännu. För det krävs en del investeringar, säger Fredrik Lundqvist, NEC i Sverige.


Eva Ekelöf

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)