JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Billiga hemnätkretsar för elnätkommunikation

Brittisk tillverkare hoppas få Electrolux som kund

Det brittiska företaget N Sine utvecklar billiga kretsar för hemnät baserade på överföring via elnätet (Power Line Communication). Kretsarna är anpassade för Europamarknaden och ska konkurrera med till exempel radiotekniken Bluetooth.
I kylskåp, spis, stereo, tv och all annan elektronikutrustning i hemmet vill företaget placera en inbyggd kommunikationsmodul som skall kosta 5-8 dollar per ansluten enhet.

N Sine påstår att företaget är först i Europa med billiga inbyggda PLC-moduler för hemnät. Priset baseras på massproduktion som företaget hoppas nå tidigast i slutet av 2002.

I slutet av året skall de första kretsarna bli tillgängliga och de klarar kommunikation med 1,5 Mbit/s i hemnät. Senare versioner skall klara upp till 40 Mbit/s enligt britterna. Företaget siktar på att systemet skall nå verklig masspridning genom samarbete med stora tillverkare av hemelektronik och vitvaror. N Sine vill inte namnge de partner de för diskussioner med, men företaget hoppas bli leverantör åt bland annat Electrolux.

- Vi har kapacitet för att leverera kommersiella volymer i slutet av året, säger Peter Norman i N Sine till Elektroniktidningen.

Stor marknad

Fördelen med att införa billiga inbyggda kommunikationsmoduler redan vid produktionen av elektronikutrustning är uppenbar. Det innebär att med en ny generation av produkter slår tekniken igenom förr eller senare. Samma strategi har Bluetoothindustrin valt.

- Om alla vitvaror ansluts och priset inte blir för högt är marknaden gigantisk. Fem dollar är den övre smärtgränsen vad gäller priset. En brödrost som kostar 70 kronor att tillverka blir nästan dubbelt så dyr. Frågan är om marknaden vill betala, säger Per Ljunggren i E2Home som ägs gemensamt av Ericsson och Electrolux och riktar sig mot hemnätmarknaden.

Kommunikationsnoderna måste klara temperaturer med stor spännvidd, från -20 °C till +105 °C. Systemet måste vara robust och klara av att samexistera med andra system.

Det finns en rad europeiska företag som idag satsar på kommunikation via elnätet (Power Line Communication) med Ascom i täten. Men de utvecklar produkter för bredbandsanslutning av enskilda bostäder, där normalt en pc kommunicerar med Internet.

Standardiserat

Exakt vilken teknik som kommer att ta hem spelet om hemnäten är inte klart. I de prov som nu görs med olika kabel- och radiotekniker är det uppenbart att PLC skulle kunna tränga in och det är just detta som N Sine siktar på.

Företagets teknik följer också de europeiska standarder och rekommendationer som finns och N Sine deltar i Europastandardiseringen av PLC.


Eva Ekelöf

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)