JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Norrköpings mönsterkort svenska igen

Viasystems mönsterkortsfabrik i Norrköping hamnar åter igen i svensk ägo. Det är företagsledningen som köper fabriken av den amerikanska mönsterkortsjätten för att i en krympt kostym satsa på den skandinaviska marknaden.
- Att köpa fabriken är ett sätt att säkerställa dess fortlevnad. Vi tror gemensamt med ägarna att vi har bättre förutsättningar än de att driva den framåt, säger Billy Edquist som blir vd i det nya företaget.

Genom att vara en egen enhet med egen försäljningsorganisation tror han att det nya bolaget kommer att ha bättre förutsättningar att ta hand om sina kunder än som en del i den stora koncernen.

- Det är svårt att vara den minsta delen i en så stor organisation, säger Edquist.

Viasystems har satsat hårt som leverantör av mönsterkort till telekomindustrin och fått problem med lönsamheten i samband med nedgången inom den branschen. Som eget bolag hoppas norrköpingsfabriken kunna hitta kunder även utanför den branschen. Företaget kommer främst att satsa på den högteknologiska delen av mönsterkortsmarknaden med prototyptillverkning och låga volymer.

Idag har fabriken cirka 300 anställda men genom avskedande kommer antalet snart att vara nere i 165 stycken. En nivå de nya ägarna hoppas kunna hålla. Fabriken kommer att gå ned i kapacitet i och med avskedandena men kapaciteten i maskinparken kommer att behållas.

Sedan Viasystems tog över fabriken från Ericsson 1998 har det varit problem med lönsamheten och koncernen har provat ett antal strategier för att komma tillrätta med problemen men inte lyckats. När företagsledningen nu köper fabriken kommer dock inte kontakterna med Viasystems att brytas helt utan övergå i ett samarbete.

- Vi blir inga direkta konkurrenter i och med att vi arbetar i helt olika volymsegment, säger Billy Edquist.

Vad det nya företaget kommer att heta är ännu inte offentliggjort.


Jonas Ryberg

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)