JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Mer konkurrens bland syntesverktygen

Incentia och Synplicity vill rubba Synopsys plats inom asickonstruktion Två nykomlingar inom syntes för asicar, Incentia och Synplicity, rönte stor uppmärksamhet på Dac. Båda vill tackla marknadsledaren Synopsys, som dock inte tänker maka på sig frivilligt.
I snart tio år har företaget Synopsys hållit marknaden för logiksyntes i ett järngrepp. På årets Dac visades flera verktyg som kan ändra på detta förhållande.

En av de intressantaste attackerna kommer från det i Sverige tämligen okända företaget Incentia. Dess vd Ihao Chen hävdar att Incentias syntesverktyget Designcraft är tio gånger snabbare än Synopsys, och att resultaten blir betydligt bättre asicar. Exempelvis lovar han 20-30 procent mindre kretsyta, och motsvarande grad av effektminskning.

- Men det handlar inte bara om yta, vi har också flera kundutvärderingar som visar att timingen förbättras med upp till 20 procent, säger han.

Kapaciteten skäms inte heller för sig, enligt Chen klarar verktyget att syntetisera konstruktioner för geometrier på 0,18 µm med flera miljoner grindar, uppdelade i block som kan vara upp till 100 000 grindar.

De goda resultaten beror enligt Chen på den egenutvecklade patentsökta syntesalgoritmen, den statiska timinganalysatorn Timecraft, samt algoritmen för datavägssyntes. För den som vill utöka sin logiksyntes med fysisk syntes så finns ett tilläggsprogram kallat Designcraft Pro.

Direkt utmanare

Chen sticker inte under stol med att Incentia ser sig som en direkt utmanare till Synopsys. Branschkollegan Synplicity positionerar sig lite annorlunda - man riktar sig åtminstone i marknadsföringen till de ingenjörer som inte har de allra högsta kraven.

Det hindrar inte att Synplify Asic, som verktyget heter, har hög kapacitet. Det bygger vidare på företagets framgångsrika logiksyntesverktyg för FPGA:er och klarar att syntetisera upp till 2 miljoner grindar utan uppdelning i block, se Elektroniktidningen 11/2001.

Dock har Synplicity ingen egen lösning för den fysiska syntesen. Här har man istället lierat sig med kollegan Monterey, vars verktyg tar hand om dessa steg. Lösningen klarar syntes av klockträd och det går dessutom att förutsäga hur layouten påverkar timingen utan att för den skull göra en fullständig placering och ledningsdragning. Kopplingen mellan verktygen ska inte heller vara sämre än om verktygen kom från samma leverantör.

Frågan är förstås om utmanarna klarar av att rubba Synopsys hegemoni. Uppstickarnas teknik är ju inte tillnärmelsevis lika beprövad. Incentia har blott 10 betalande kunder, och bara en asicleverantör - Via Technology - accepterar så kallad signoff, att tillverka asicar med data enbart från detta verktyg.

Synplicity säger att dess kunder gjort "många" stora asicar, och att flera 0,18 µm-processer, bland annt hos TSMC, kan göra asicar med data från verktygen. Montereysamarbetet har dock ännu inte resulterat i någon krets.

Synplicity har också till skillnad från Incentia en svensk representant i form av Hardi Electronics.

Att Synopsys noga följer utvecklingen hos konkurrenterna är uppenbart, och likaså att företaget så snabbt som möjligt försöker fylla igen hål i sitt produktutbud på områden där konkurrenterna visar framfötterna.

På Dac visade man upp två tillägg - en router för standardcellasicar och en verktyg för syntes av klockträd. Man har också gjort stora förbättringar vad gäller signalintegritet, i synnerhet vad gäller överhörning.


Adam Edström

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)