JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Obducat fokuserar och avvecklar
Genom att fokusera på nanoinprint- och elektronstrålelitografi hoppas Obducat få ordning på sin ekonomi. Övriga processer hoppas man sälja eller licensera till andra företag.
- Vi är ett litet bolag och måste fokusera på teknikutveckling inom några utvalda områden om verksamheten ska bära sig ekonomiskt, säger Thomas Pileby, vd för Obducat.

Företaget väljer därför att satsa på sina tekniker inom nanoinprint- och elektronstrålelitografi. Den långsammare elektronstrålelitografin används för att tillverka den stamper som i sin tur används för serieproduktion av ledarmönster inom nanoinprintlitografin.

Detta innebär att Obducat inte satsar pengar på etstekniken Efaace samt masteringtekniken Dimas som berör CD-tillverkning. Rättigheterna och processkunnandet kring Efaace och Dimas kommer istället samlas i en egen enhet. Obducat hoppas att andra aktörer på marknaden ska ha lust att köpa eller licensiera teknikerna. Tidigare i år beslutade Obducat att avveckla dotterbolaget Xicon som sysslade med uppdragstillverkning av elektronik i små serier.

Omstruktureringen innebär att man skriver ner sin verksamhet med 24 miljoner kronor, vilket gör företaget kommer att uppvisa en förlust på närmare 80 miljoner kronor i år.

Samarbetet med IBM kring Obducats elektronstrålelitografi påverkas inte av omstruktureringen. Däremot kommer samarbetet kring etstekniken Efaace tillsammans med Siemens att läggas på is, då Siemens inte vill satsa mer pengar på att kommersialisera tekniken.

För att kunna fortsätta utveckla nanoinprintlitografin och elektronstråletekniken har Obducat begärt en nyemission som förhoppningsvis ska ge ytterligare 60 miljoner. Thomas Pileby och hans kollegor har inga större kunduppdrag idag, tekniken befinner sig fortfarande i ett utvecklingsskede. Man hoppas dock fortfarande att kunna starta ett antal kundprojekt som ligger i planeringsfasen.


Lisa Ringström
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)