JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. OSE stöder blandade operativsystem

Operativsystemet OSE vill samexistera med andra operativsystem. OSE Gateway -- som fungerar som klister mellan operativsystemen OSE och till exempel Windows CE -- ingår i version 4.5 av OSE.
REALTID Hundra miljoner mobiltelefoner använder OSE, realtidsoperativsystemet från svenska Enea. De lyxigare modellerna har ytterligare ett operativsystem, som Symbian eller Windows, för användarprogram.

I OSE 4.5 ingår ett klister för att hålla samman operativsystemen. Det heter OSE Gateway och är en kommunikationskanal mellan operativsystemen. Tekniken är densamma som OSE använder för intern kommunikation - meddelandesändning via gemensamt minne.

Windows, Solaris och Linux är anpassade till OSE Gateway och Enea nämner PSOS och VxWorks som andra möjliga kandidater.

Version 4.5 av OSE är den första som kan köras under 32-bitarsprocessorn Mips och IBMs lågeffektsprocessorer PowerPC 750CX/FX och 440.

I miljön finns ett nytt utvecklingsverktyg för Polo (portable operating system loader) som kan exekveras både från ROM och flashminne. En annan nyhet är DDA (device driver architecture). Den som utvecklar sina drivrutiner mot DDA får programvara som är kompatibel mellan den rad av utvecklingskort som stöder DDA.

En bonus med DDA-stöd är att parametrar för kort och enheter lagras i flashminne och konfigureras under exekveringen istället för vid kompileringen. Kommande versioner av DDA kommer att klara att ladda drivruiner dynamiskt.

Jan Tångring

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)