JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. CMOS-sensor lika bra som CCD

Amerikanska Micron Technology har lanserat en liten, effektsnål CMOS-sensor som påstås ge samma goda bildkvalitet som en CCD-sensor.
Micron Technologys nya CMOS-sensor, MI-1300, har hela 1,3 miljoner bildpunkter, vilket gör den attraktiv att använda i vanliga digitalkameror.

Micron är emellertid inte ensamt om att ha CMOS-sensorer i 1,3 megapixelformat. Flera konkurrerande fabrikat dök upp förra året. Det som däremot gör den nya sensorn extra intressant är att den, enligt Micron, suddar ut skillnaden i bildkvalitet mellan CMOS och CCD.

Tidigare är det främst pris och effektsnålhet som varit CMOS-teknikens fördel, medan CCD-sensorerna ståt för extra bildkvalitet.

Micron är egentligen mest känt som en av världens största tillverkare av dynamiska RAM; en specialitet som inte är ovidkommande i sammanhanget.

- Det är kombinationen av vår avancerade processteknik och våra kunskaper i sensorteknik som gjort att vi lyckats utveckla en CMOS-sensor som kvalitetsmässigt kan mäta sig med en CCD-sensor, säger Shaw Maloney, marknadsansvarig på Micron Imaging.

Sensorn är tillverkad i en DRAM-process med kanallängden 0,18 um. Den har en mörkerström (dark current) på 20 elektroner per sekund samt ett lågt brus som gör att den kan fånga bilder även då ljuset är svagt.

Inbyggt på chipset finns en mängd funktioner bland annat AD-omvandling, programmerbar förstärkning och styrning av exponering. Sensorn kan programmeras att klara en datahastighet på 30 bilder per sekund.

MI-1300 är först ut i en ny sensorfamilj i megapixel-storlek. Provexemplar finns. Nästa familjemedlem väntas dyka upp innan årets slut och ska då ha 2,6 miljoner bildpunkter. Planen är att den ska tillverkas i en 0,15 um-process.

Anna Wennberg

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)