JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
 ETN.fi  Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
tisdag 28 januari 2020 VECKA 05
Sommarens fotbolls-VM kan spelas med elektroniska fotbollar där tekniken hjälper domaren att bedöma huruvida ett mål ska godkännas eller inte. Fifa tar beslutet i mars.
Image
Var bollen verkligen inne? Få frågor orsakar så heta diskussioner såväl på fotbollsplanerna som i tv-sofforna. Trots ett otal tv-repriser är det fortfarande ingen som verkligen vet om Geoff Hursts mål i VM-finalen 1966 mellan England och Tyskland verkligen var korrekt dömt. Samma sak gäller Liverpools enda mål i segermatchen mot Chelsea i fjolårets semifinal i Champions League.

I sommarens fotbolls-VM kan sådana frågor besvaras med elektronikens hjälp. Enligt nyhetsbyrån AFP ska fotbollens högsta organ Fifa i mars nästa år besluta om tekniken ska användas i sommarens VM eller inte. Fifa och dess ordförande Joseph Blatter har hittills i olika sammanhang gett varierande svar på frågan.

- Jag tycker vi ska lära oss att leva med misstagen, inte bara de som spelarna och tränarna gör, utan även de som domarna gör. Sedan får vi se om vi ska introducera tekniken 2010, sa Blatter till Dagens Nyheter i november.

Nu hävdar alltså AFP att det kan bli elektroniska bollar redan i sommar.

Tekniken har provats i ungdomsmästerskapen (U17) i Peru tidigare i år och befunnits fungera tillfredsställande. Den ska också testas vid VM för klubblag i Japan i december.MER LÄSNING:
 
Branschens egen tidning
För dig i branschen kostar det inget att prenumerera på vårt snygga pappers­magasin.

Klicka här!
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)