JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Inget undgår Chalmers signalkälla
Forskare på Chalmers har förbättrat en halvledardiod (HBV) som kan användas för att generera signaler med terahertzfrekvenser. Förbättringen gör det möjligt att använda dioden som signalkälla i utrustning som kan ”se genom kläderna”.
– Med hjälp av tekniken går det exempelvis att upptäcka om någon har vapen är gömda under kläderna utan att komma nära och undersöka personen. Till skillnad från röntgenstrålning är den här typen av strålning ofarlig för människor, säger Josip Vukusic, forskare på mikrovågs- och terahertzteknik i ett pressmeddelande.

HBV:n (heterostrukturbarriärvaraktorn) uppfanns 1989 av professor Erik Kollberg tillsammans med Anders Rydberg som då var doktorand på Chalmers. Dioden används till att generera millimetervågseffekt.

Forskarna har nu lyckats att kraftigt öka prestanda hos dioden som ökar frekvensen hos den inkommande signalen tre till fem gånger. På så sätt går det att tillverka en signalkälla med tillräckligt hög frekvens och effekt för en rad tillämpningar.

– Nu har frekvensområdet utvecklats från radioastronomiska tillämpningar till nya områden som bioteknik - här kan tekniken användas till att upptäcka hudcancer tidigare - säkerhetstillämpningar och inom livsmedelsindustrin. Det här är forskning med spännvidd från grundläggande materialforskning till färdiga system, säger Jan Stake som är forskningsledare för terahertzteknik.

Forskargruppen på Chalmers samarbetar med företag som Saab, European Space Agency, ESA och Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)