JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. BenQ delas i två
Taiwanesiska BenQ tänker dela sig i två bolag, ett för konsumentelektronik och ett för kontraktstillverkning, där bolaget har sina rötter.
Taiwaneiska BenQ har under flera år försökt diversifiera sig. Företaget, grundat 1984 då datortillverkaren Acer spann av periferi- och multimediaprodukterna samt tillhörande produktion, är nog mest känt för att ha tagit över Siemens mobiltelefoner. Det äventyret gick med så stor förlust att hela bolaget höll på att gå omkull. BenQ Mobile upplöstes i februari då man inte kunnat hitta någon köpare till det bankrutta företaget.

Övrig verksamhet har också haft en del problem. Försäljningen av LCD-skärmar, scanners, skrivare, digitalkameror och datortillbehör har visserligen gått hyggligt, kontraktstillverkardelen likaså. Men köparna av kontraktstillverkningstjänster har ogillat konkurrensen från företagets egna varumärken.

Nu ser dock en lösning ut att vara i sikte. Redan förra året förankrades idén om att dela bolaget, och denna delning har nu påbörjats i praktiken.

- Från detta kvartal jobbar vi som två virtuella bolag. Båda arbetar helt oberoende av varandra, men inom samma legala enhet, förklarar BenQ:s ordförande K.Y. Lee för tidningen Wall Street Journal.

Vid årsstämman i juni kommer han att föreslå en formell delning, som han räknar med kommer att äga rum under fjärde kvartalet i år.

BenQ är en akronym som kan utläsas "Bringing Enjoyment and Quality to life".
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)