JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Alcatel-Lucent och LG ringer in framtiden
Med terminaler från LG och nät från Alcatel-Lucent har de två bolagen demonstrerat ett av de första samtalen med utrustning från olika tillverkare enligt den kommande mobilstandarden LTE, Long Term Evolution.
Long Term Evolution är den kommande standard för mobiltelefoni som just nu standardiseras av mobilbolagens gemensamma organisation 3GPP. Ericsson demonstrerade som första företag en fungerande 3GPP-prototyp redan i februari i år, på mässan 3GSM i Barcelona.

Nu har Ericssonkonkurrenten Alcatel-Lucent och mobiltelefonbolaget LG Electronics visat att deras LTE-prototyper inte bara fungerar var och en för sig, utan även tillsammans. Testerna gjordes både med enantennsystem och med den nya flerantenntekniken Mimo, multiple input multiple output, som ingår i LTE-standarden. Med två sändande och två mottagande antenner etablerades en 10 MHz kanal mellan terminalerna.

LTE stöder kanalbandbredder mellan 1,25 och 20 MHz. I Ericssons demo ingick en 20 MHz-kanal, som gav en datatakt på 144 MHz.

LTE väntas bli kommersiellt tillgängligt 2009. Tekniken har tidigare kallats en rad andra namn, som Super 3G, 3,9G och HSOPA, det sistnämnda för att markera användningen av modulationsmetoden OFDM som även används i Wimax, men inte i WCDMA.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)