JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. IPC till angrepp mot svenska Chemsec

IPC till angrepp mot svenska Chemsec

Missledande, ofullständig och inte representativ. Så karakteriserar branschorganisationen IPC den rapport om bromerade flamskyddsmedel och PVC som den svenska miljöorganisationen Chemsec presenterade i förra veckan.
– Vi anser att det finns alternativ som är bättre och lobbar för att få till stånd ett nytt RoHS-direkt som går längre, säger Amanda Huss på Chemsec.

I rapporten “Electronics Without Brominated Flame Retardants and PVC — a Market Overview”  (länk) skriver Göteborgsbaserade Chemsec att det är både tekniskt och ekonomiskt möjligt att ersätta bromerade flamskyddsmedel och PVC-plast i elektronikprodukter med miljövänligare alternativ. Chemsec listar över 500 produkter som är fria eller nästan fria från bromerade flamskyddsmedel och PVC. Det är allt från mobiltelefoner, datorer, tvättmaskiner, kaffebryggare och tv-apparater från företag som Acer, Apple, HP, Nokia, Philips, Samsung och Sony Ericsson.

Produkterna finns i sex olika kategorier som de definieras i Weee-direktivet. Det är kategori 1 (stora hushållsapparater), kategori 2 (små hushållsapparater), kategori 3 (IT & telekom), kategori 4 (konsumentprodukter), kategori 5 (belysning) och kategori 7 (leksaker, sport & fritid).

Rapporten kommer i ett skede när RoHS-direktivet är uppe för omprövning i EU och IPC höjer därför ett varnande finger.

– Rapporten visar att det är tekniskt möjligt att ta bort bromerade flamskyddsmedel från produkter, men den visar inte på några miljövinster med att göra det. Rapporten har inte heller identifierat vilka alternativa flamskyddsmedel som används och om dessa är bättre för människans hälsa och miljön än de bromerade flamskyddsmedel de ska ersätta, säger IPC:s Fern Abrams i ett pressmeddelande.

RoHS-direktivet sätter så låga gränsvärden för bly, kvicksilver, kadmium, hexavalent krom, polybromerade bifenyler (PBB) och polybromerade difenyletrar (PBDE) att de i praktiken är omöjliga att använda. Inför omprövningen av RoHS finns det förslag på att både utöka vilka produktgrupper som ska ingå och vilka ämnen som ska omfattas. Ett hett område är bromerade flamskyddsmedel där vissa anses skadliga av alla läger medan andra, som Tetrabromobisphenol-A (TBBPA), är omtvistade.

IPC anser därför att man bör skynda långsamt med att förbjuda dessa ämnen tills det finns bra ersättare som fungerar för alla produkter.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)