JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
 ETN.fi  Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
lördag 4 juli 2020 VECKA 27
Kan mobiloperativsystemet Android också vara lämpat för inbyggda system? Om du nyss ställt dig den frågan, kan det vara en god idé att besöka Eneas bloggplats. Där har Eneas ingenjörer just börjat vända och vrida på de existerande verktygen och plattformarna. Du är välkommen att hänga över axeln och titta på, kanske kommentera.
Alla kör de Android

Prisvärd

at
Kompakt på Arm9

z2
Demovänlig
I första avsnittet får Mattias Björnheden Android att snurra på tre utvecklingskort. De första två, Beagleboard och Zoom II, är i princip smartmobiler uppfläkta på utvecklingskort. De bygger på Texas Instruments Omap3-systemkrets som bland annat  används i Google Droid.

Beagleboard är det billigare, lite enklare kortet med ett stort utvcklarsamfund bakom sig. Zoom II är mer påkostad med pekskärm och ytterligare periferienheter som Beagleboard saknar.

Det tredje kortet är ett Atmelkort (AT91SAM9M10-EKES) byggt kring en Arm9-processor. Det inkluderar bland annat pekskärm och illustrerar ett växande intresse för Android på billigare plattformar.

Det finns ytterligare kort för både Arm11 och Arm9 som stöder Android. Vill du tvärtom experimentera med nästa generation processorer för smartmobiler finns Cortex A9-kort från Texas Instruments (Omap4, Pandaboard) och Nvidia (Tegra 250 Developer Kit)

Artikeln är den första i en serie som ska utforska hur Android står sig som plattform för användargränssnitt i inbyggda system jämfört med klassiska plattformar på samma hårdvara.

För att utforska Android för inbyggnadsbruk duger det enligt Mattias Björnheden inte att använda sig av en mjuk emulator för Android. Man behöver fysisk hårdvara. Och det duger inte med en Androidmobil utan man behöver ett kort där hårdvarugränssnitten ligger exponerade och det inte finns några låsningar i mjukvaran.

Svenska Enea är sedan länge djupt involverad i konstruktionen av mobiltelefoner och har den vägen tidigt kunnat skaffa sig konstruktionskompetens inom Android. Företaget arrangerar också kurser och konferenser om operativsystemet.

Här är en länk till bloggen: länk.
MER LÄSNING:
 
Här får du våra nyheter gratis
• Tidningen, i brevlådan (länk).

• Dagligt nyhetsbrev (länk).

245
elektronik­konsulter

Registrera ditt företag nu!
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)