JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Tekniska Mässan bara vartannat år
Den hittills årliga Tekniska Mässan kommer framöver bara att arrangeras vartannat år, med början 2013. Nästa år planerar Stockholmsmässan i stället ett mer nischat evenemang för verkstadsindustrin med tonvikt på metallbearbetning. Parallellmässan för inbyggda system – Embedded Systems Scandinavia – ska dock fortsätta äga rum samtidigt.
"Manufacturing & Automation Expo", eller i dagligt tal Max, är namnet på det nya evenemanget som av projektledaren Björn Lindforss beskrivs som något annat än en mässa.

– Det blir både utställning av produkter och kompletta automationslösningar, men också aktiviteter för kompetensutveckling, debatter, idéutbyten och mycket annat, säger han i ett pressmeddelande.

Fokus blir på verkstadsindustri, och främst på metallbearbetning. Björn Lindforss säger till Elektroniktidningen att förändringarna till stor utsträckning beror på branschorganisationernas ambitioner och viljor. De två föreningarna SVMF och MTAS står tillsammans med Stockholmsmässan bakom Max, och kontrakt finns för tre upplagor – 2012, 2014 och 2016. Inom SVMF finns ett 60-tal importörer och distributörer av verktygsmaskiner, och MTAS organiserar nära 30 företag i Sverige som producerar verktyg och verktygsmaskiner.

– Till nästa års Max siktar vi på att fylla den nya A-hallen, som är på 30 000 kvadratmeter, säger Björn Lindforss.

Det innebär att Max blir betydligt större än årets Tekniska Mässan, som inte fyllde upp mer än knappt 9 000 kvadratmeter.

Den minimässa för inbyggda system, Embedded Systems Scandinavia, som de senaste åren gått parallellt med Tekniska Mässan kommer enligt Lindforss även att gå parallellt med Max. Synergieffekterna torde dock inte bli lika stora då målgrupperna skiljer sig avsevärt från varandra.

De breda, mer innovationsinriktade evenemangen på Tekniska Mässan, exempelvis Skapa-priset, kommer dock sannolikt inte att finnas med på Max.

– Vi tittar på en lösning för Skapa i samband med våra andra arrangemang, säger Björn Lindforss.

Årets Tekniska Mässan lockade 14 400 personer. Som jämförelse kan nämnas att samma mässa lockade 22 500 personer år 2008.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)