JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Mer arbetsmiljö i Produktionslyftet
Inission, Orbit One, Enics och Gelab. Det är några av cirka 160 företag som vässats av Produktionslyftet, ett projekt som startade år 2007 med målet att kopiera biljätten Toyotas framgångar med så kallad Lean-produktion. Nu skjuter AFA Försäkring till tre miljoner kronor, pengar som ska gå till att lyfta fram arbetsmiljöfrågorna.
– Arbetsmiljöfrågor ska inte hanteras isolerat utan behöver ingå i företagens ordinarie produktionsutveckling och förändringsprocess. Genom kopplingen till Produktionslyftet kan företagen få stöd av såväl Lean-coacher som arbetsmiljöexperter, vilket ökar möjligheterna att finna hållbara lösningar, säger Caroline Jarebrant i ett pressmeddelande.

Hon är ergonom och industriforskare vid Swerea IVF.

Projektet förväntas leda till positiva effekter för såväl medarbetare som verksamheten i form av produktionsflexibilitet, bättre arbetsmiljö vad gäller till exempel variation i fysisk och mental belastning och i förlängningen bättre hälsa, färre arbetsskador och arbetssjukdomar samt minskad sjukskrivning. Pengarna till projektet kommer från AFA Försäkring som ägs av arbetsmarknadens parter, det vill säga LO, Svenskt Näringsliv och PTK.

Produktionslyftet drivs i samarbete med IF metall och Teknikföretagen. Projektet har fått finansiering i två etapper av Vinnova , KK-stiftelsen och Tillväxtverket. I början av året sköt Vinnova till 25 miljoner kronor, pengar som gör att projektet kan fortsätta i två år till (länk).
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)