JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Så här gör du med elektronikskrotet

Så här gör du med elektronikskrotet

Det är inte bara att samla in och återvinna elektronikskrot. Hela processen måste kvalitetssäkras så att gifter inte läcker ut under hanteringen eller lagringen. Här kommer den nya standarden SS-EN 50625-1 väl till pass.
Den europeiska standarden EN 50625-1 är den första i en serie planerade återvinningsstandarder som specificerar generella krav på insamling, logistik och behandling av skrotad elektrisk och elektronisk utrustning. Standarden togs fram för att stödja WEEE-direktivet 2012/19/EU. Den är också fastställd som svensk standard, SS-EN 50625-1, av SEK Svensk Elstandard.

Några av de krav som ställs på återvinnaren är att den ska säkerställa att ett fullgott ledningssystem är implementerat, där rutiner för hälsa, säkerhet, miljö och kvalitet finns specificerade.

Vidare ställs krav på kontroll och övervakning. När avfallet anländer till återvinningsanläggningen, så ska varje leverans registreras med avseende på dess ursprung liksom processteg längs med hela ”nedströms-flödet”. Vidare ställs särskilda krav på att ingen återvinnare är involverad i, eller bidrar till, olaglig transport av hela eller delar av avfallet till länder som inte klarar att uppfylla minimikraven i standarden.

När det gäller sanering, dvs att avlägsna vissa ämnen från avfallet, ska återvinnaren ha väl genomtänkta rutiner för att identifiera utrustning som är känd för att innehålla vissa särskilt farliga ämnen, kemiska föreningar eller komponenter; några exempel är kvicksilver, batterier, asbests, ozon-förstörande gaser och vissa flamskyddsmedel.

Standarden kommer att stödjas av flera mer specifika standarder och tekniska specifikationer i samma serie, vilka täcker produktkategorier med särskilda krav som t ex lampor, platta bildskärmar, katodstrålerör (CRT), solcellspaneler etc.

Standarden kostar 704 kronor och går att köpa här: (länk)
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)