JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Vem får årets guldmedalj?

Nu har tre kandidater vaskats fram som potentiella vinnare av årets Polhemspris – utpekat som Sveriges finaste och äldsta teknikpris. Den 15 november avgörs det om priset går till en utvecklare av säkerhetsbältet, de två som skapat inloggningsstickan YubiKey eller männen bakom röntgenkällan MetalJet.

Fem utvecklare, bakom tre innovationer, är nominerade till årets Polhemspris.

Längst har Lennart Lindblad – som arbetat med säkerhet i bilar – varit aktiv i yrkeslivet. Redan år 1953 startade han Autoservice som senare bytte namn till Autoliv och i dag är en internationell koncern med 68 000 anställda.

Bakom USB-stickan YubiKey står paret Stina och Jacob Ehrensvärd. Tillsammans har de utvecklat ett system där en datanyckel kan användas för ett obegränsat antal tjänster i alla webbläsare. På kundlistan finns företag som Google, och miljontals människor i 150 länder.

Den tredje innovationen – en röntgenkäll som ger skarpare och mer detaljrika röntgenbilder – har Hans Hertz och Oscar Hemberg utvecklat. Idag används den på analys- och forskningslabb runtom i världen, inom industrin för att upptäcka allt från sprickor i material till defekter i mikroelektronik. Ett tänkbart framtida område är inom medicinsk röntgen.

Juryns motivering till de tre nomineringarna är:

”Där behovet möter ingenjörens kreativitet och ihärdighet har innovationer skapats som förbättrat säkerheten för miljontals fordonsförare världen över. Autoliv kom att bli ett av Sveriges mest framgångsrika företag.”

”Säkerhetsnyckeln YubiKey gör internet och datoranvändningen tryggare. I samarbete med de största globala internetföretagen utvecklas en ny öppen standard för identifiering i framtidens uppkopplade samhälle.”

”En snabb stråle av flytande metall utgör ett stort tekniksprång för röntgentekniken. Innovationen MetalJet öppnar upp nya möjligheter för noggrann avbildning som kommer samhället till gagn inom forskning, medicin och industri.”

FAKTA: Priset instiftades år 1876 till minne av den svenska uppfinnaren och industrimannen Christopher Polhem, kallad "den svenska mekanikens fader" (1661-1751).
Ett särskilt råd utser vinnare, som utöver äran får Polhemsmedaljen i guld och 250 000 kronor. Priset delas ut den 15 november av Sveriges Ingenjörer för teknisk innovation på hög nivå eller genialisk lösning av ett tekniskt problem. Den ska vara uthålligt miljövänlig.
Några tidigare pristagare är: Baltzar von Platen och Carl Munthers för kylskåpet (1925), Ove Fernö för rökavvänjningsmedlet Nicorette (1987), Håkan Lans för GPS (1995), Petra Wadström för vattenrenaren Solvatten (2013), Hans Björklund för styr- och skyddssystem till elnät (2014) samt John Elvesjö och Mårten Skogö för Tobii Eyetracker som låter ögonen styra datorn (2015).  

 

 

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)