JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
 ETN.fi  Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
lördag 19 september 2020 VECKA 38

Världens klart största foundry, TSMC, vill ta en ännu större del av orderkakan från  Apple och Qualcomm, som idag tillsammans står för en tredjedel av företagets intäkter. Foundryt planerar därför att investera 15,7 miljarder dollar i en fabrik i Taiwan som hanterar 5 nm- och 3 nm-processer.

–  Vi har bett regeringen att hjälpa oss att hitta en tomt som är tillräckligt stor och har praktisk åtkomst så att vi kan bygga en avancerad kretsfabrik för att tillverka 5 och 3 nm-chips, säger Elizabeth Sun, talesperson för TSMC till sajten Nikkei Asian Review.

För TSMC är detta ett nödvändigt drag i konkurrensen med amerikanska Intel och koreanska Samsung. Speciellt som halvledarindustrin just nu är inne i en tydlig konsolideringsfas, och det gäller att i framtiden kunna erbjuda ännu mer attraktiva och för kunden lönsamma tjänster.

Närmast planerar TSMC:s att i börja tillverka kretsar i 10 nm. Under årets tredje kvartal har företaget överfört 10 nm från forskningslabbet till produktion. De första kommersiella kretsarna tillverkade i 10 nm ska skeppas under det första kvartalet nästa år.

Det företaget nu ber den taiwanesiska regeringen hjälpa till med är nästa steg. Det handlar om en tomt på mellan 50 och 80 hektar där en ny fabrik ska byggas som redan år 2022 kan börja tillverka kretsar i 5nm och 3 nm. Företagets förhoppning är att kunna använda extrem ultraviolett litografi för de tajta processnoderna.

– Vi har presenterat allt regeringen kommer att behöva tillhandahålla i form av infrastruktur, säger Elizabeth Sun.

Med det syftar hon främst på vatten och energi. Två oumbärliga ingredienser som TSMC tidigare lidit brist på i Taiwan, där företaget fortfarande har huvuddelen av sin  produktionskapacitet och staten äger alla forskningsparker (science parks).

Om allt går väl för TSMC med produktionsutvidgningen är planen att rampa 7 nm under 2017, följt av 5 nm under 2019. Främst handlar det om att tillverka kretsar till avancerade mobiltelefoner och annat bärbart med nya funktioner såsom virtual reality och augmented reality.

 

MER LÄSNING:
 
Pappersmagasinet Nyhetsbrev
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)