JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise

Vincent Buso började precis bli klar med sitt makersprojekt – en pytteliten spelkonsol byggd kring Intels kraftfulla IoT-kort Edison. Då tog Intel utan förvarning bort kortet från marknaden.

För fyra dagar sedan gjorde Intel tre diskreta annonseringar – Edison, Galileo och Joule ska sluta tillverkas. Det är tre IoT-kort lanserade av Intel sedan 2013 som broar in på IoT-marknaden – ett område där Intel idag har en obefintlig närvaro i ändnoderna.

Intels IoT-kort har inte lyckats komma i närheten av populariteten hos gör-det-självplattformar som Arduino och Raspberry Pi. Men vissa nischer har de hittat fram till, bland annat på grund av att de är kraftfulla.

En av de som drabbas av Intels sorti är franska inbyggnadsingenjören Vincent Buso.

Edisons dokumentation är dålig - men ingen har något lika kraftfullt på så liten volym.

Han har byggt en pytteliten spelkonsol – att fästa på en nyckelknippa – kring kortet Edison, där det snurrar en dubbelkärnig Silvermont Atom på 500 MHz uppbackad av 1 GB LPDDR3 och 4 GB EMMC.

Keymu kör Linux och ovanpå det emulatorer för klassiska spelkonsoler som Gameboy Color, Gameboy Advance, Nintendo ES och Super Nintendo ES.

Bygget är klart och du kan se det in action här: (länk). Det som återstår för Vincent Buso är dokumentation för att andra ska kunna bygga sina egna exemplar.

När Intel drog tillbaka Edison tappade han sugen.

Vincent Buso

– Annonseringen var ett hårt slag för mig, säger han till Elektroniktidningen.

Han skriver under på en del av den kritik som framförts mot produkten i sig.

– För att vara en datormodul konstruerad ”för alla” så saknar den verkligen dokumentation och support från Intel. Det var en plåga att bara få de allra enklaste saker gjorda på den här modulen. Och så ska det ju inte vara! 

Han har dock inga planer på att överge projektet innan det färdigt, vilket några av dem som investerat i en Edison för att bygga hans Keymu befarade när han berättade om sin besvikelse i en kommentar på makersnyhetssajten Hackaday.

– Det är tråkigt för mitt projekt, men kanske bäst som sker, egentligen. Keymu och många andra projekt därute förtjänar något bättre än Edison.

Nej, han ska skriva färdigt sin rapport om konstruktion, bygga färdigt webbplatsen och ladda upp kod, ritningar på mekanik och kretskort, och användarhandledning.

– Jag jobbar fortfarande på detta och tänker inte lämna det ofärdigt. Däremot kommer jag inte längre att utveckla för Intel Edison – det skulle vara meningslöst.

Kan du bygga en ny Keymu på annan hårdvara?

– Jag ska försöka hitta någon annan datormodul som passar projektet. Mekaniska ändringar är helt okej, men den måste fortfarande vara i samma storlek eller mindre. Den må vara världens minska emulerande spelkonsol, men den passar fortfarande bara nätt och jämnt i en nyckelknippa.

– Tyvärr känner jag för närvarande inte till någon existerande ersättning.

– Intel Edison hade många brister, men när det gäller relationen mellan kraftfullhet och storlek var den helt unik.

 

 

 

MER LÄSNING:
 
 
Pappersmagasinet Nyhetsbrev
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)