JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise

Världens kraftfullaste HVDC-projekt har klarat kritiska prov i Kina. Det meddelar ABB som står bakom den framtida länken som över 3 000 kilometer ska kunna transportera 12 000 megawatt elektricitet. Det motsvarande 12 stora kraftverk och 50 procent mer än dagens HVDC-länkar klarar. Här handlar det alltså om nytt världsrekord i spänningsnivå, överföringskapacitet och distans.

– Förutom att transportera mer kraft på längre avstånd med lägre förluster kommer detta genombrott också att möjliggöra en sammankoppling av växel- och likströmsnät samt möjliggöra framtida sammanlänkningar av regioner och länder, säger Claudio Facchin, på ABB:s division Power Grids i ett pressmeddelande.

Det är låg- och högspänningsenheter för världens kraftfullaste UHVDC-transformatorer som testats framgångsrikt. Likaså har omriktarventilen, genomföringar, DC-switchar och filterbankbrytare klarat testerna. UHVDC är kort för ”Ultrahigh-Voltage Direct Current” och en vidareutveckling av HVDC-tekniken, som ABB en gång i tiden banade väg för.

Den aktuella transformatorn på ±1100 kV är utvecklad och tillverkad i nära samarbete med State Grid Corporation of China (SGCC). Det avklarade typtestet banar väg för implementeringen av en UHVDC-länk som ska överföra kraft från Xinjiang-regionen i nordväst till Anhui-provinsen i östra Kina.

När länken är i full drift kommer den att kunna mata åtta 500 kV och två 1 000 kV AC-linjer – och leverera kraft motsvarande den dubbla årliga elförbrukningen i Schweiz, hävdar ABB.

 

MER LÄSNING:
 
Pappersmagasinet Nyhetsbrev

SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

 

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)