JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise

I november ska Sveriges största solcellspark stå klar i Säve utanför Göteborg. På en yta motsvarande 16 fotbollsplaner ska el till cirka 1000 villor alstras. Göteborg Energi står bakom satsningen, som drog igång igår.

Startskottet för solcellsparken i närheten av Säve flygplats firades igår, då den första solcellspanelen symboliskt lades på plats. I november beräknas parken – som då kan generera 5,5 MW – vara klar att dra igång.

Parken breder ut sig på en 11 hektar stor yta. Göteborg Energi äger projektet, medan ABB har fått i uppgift att ansluta solcellerna till nätet.

– Med vår satsning ökar vi produktionen av förnybar el och tar ytterligare ett steg mot ett förnybart energisystem, säger Alf Engqvist, vd på Göteborg Energi i ett pressmeddelande.

För ABB:s del gäller det nu att leverera en komplett elkraftsanläggning. Här ingår ställverk, distributionstransformatorer och reläskydd, tillsammans med styrutrustning och växelriktare. Allt blir uppkopplat till företagets Ability-plattform, som är en molnlösning och bäddar för smart övervakning, felsökning och styrning.

 

MER LÄSNING:
 
 
Pappersmagasinet Nyhetsbrev
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)