JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

I november ska Sveriges största solcellspark stå klar i Säve utanför Göteborg. På en yta motsvarande 16 fotbollsplaner ska el till cirka 1000 villor alstras. Göteborg Energi står bakom satsningen, som drog igång igår.

Startskottet för solcellsparken i närheten av Säve flygplats firades igår, då den första solcellspanelen symboliskt lades på plats. I november beräknas parken – som då kan generera 5,5 MW – vara klar att dra igång.

Parken breder ut sig på en 11 hektar stor yta. Göteborg Energi äger projektet, medan ABB har fått i uppgift att ansluta solcellerna till nätet.

– Med vår satsning ökar vi produktionen av förnybar el och tar ytterligare ett steg mot ett förnybart energisystem, säger Alf Engqvist, vd på Göteborg Energi i ett pressmeddelande.

För ABB:s del gäller det nu att leverera en komplett elkraftsanläggning. Här ingår ställverk, distributionstransformatorer och reläskydd, tillsammans med styrutrustning och växelriktare. Allt blir uppkopplat till företagets Ability-plattform, som är en molnlösning och bäddar för smart övervakning, felsökning och styrning.

 

MER LÄSNING:
 
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus