JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Stöd arbetet att skydda elnätet

Elnätet måste skyddas i större utsträckning i takt med att det blir mer automatiserat och elproduktionen blir mer lokal med exempelvis solceller och vidkraft. Nu sökes fler engagerade kraftbolag till arbetet med nödvändiga standarder.

– Genom att delta i SEK TK 94/95 får man en bra kunskap om trender för skydd av våra kraftnät och samtidigt ett utbyte med både tillverkare av reläskydd och testutrustning samt andra kraftbolag, säger Carl Byman på Hitachi ABB Power Grids i ett pressmeddeande.

Carl Byman är ordförande i den svenska tekniska kommitté – SEK TK 94/95 – som speglar arbetet med standarder för mätande reläer och skyddsutrustningar inom IEC TC 95. Kommittén arbetar är en viktig pusselbit i skyddandet av det svenska elnätet.

– Tyvärr är det bara ett fåtal kraftbolag representerade och vi skulle gärna ha med fler, säger han.

Den senaste i raden av internationella standarder är IEC 60255-181 med funktionsfordringar på frekvensskydd i elnät, i Sverige SS-EN IEC 60255-181. Skyddet känner kontinuerligt av om nätfrekvensen ändras för snabbt, eller om den lämnar det godkända intervallet.

Standardserien IEC 60255-1xx förknippas ofta med enbart typprovning av reläer, men det är ett missförstånd. Även de som tillverkar, använder, driftsätter och underhåller utrustningen måste ha kompetensen.

SEK Svensk Elstandard välkomnar svenska företag, myndigheter, högskolor och organisationer att delta och bidra i arbetet. Här kan du läsa mer om hur du kan engagera dig och din organisation (länk).

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)