JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise

Franska Neoen köper ett andra jättebatteri av amerikanska Tesla för ungefär samma uppdrag som det gamla rekordbatteriet. Det blir dubbelt så stort och placeras längre söderut i Australien.

Det var tidigt 2017 som delar av South Australia i Australien led under ett knackigt elnät med prischocker och avbrott. I en berömd tweet lovade Teslas vd Elon Musk att leverera lösningen i form av ett balanserande jättebatteri. Det skulle vara på plats efter hundra dagar, eller levereras gratis.

Batteriet, Hornsdale Power Reserve, är inte längre världens största, men det har betalat sig genom att stabilisera nätfrekvensen, öka kapacitetsutnyttjandet av vindkraft och användas för elhandel.

Köparen franska Neoen är nöjd och beställer nu ytterligare ett batteri, till Victoria 1000 km sydöst om South Australia. Victorian Big Battery får dubbla effekten, 300 MW, och mer än dubbla kapaciteten, 450MWh.

Victorias regering hoppas att batteriet kommer att sänka elkostnaderna genom att flytta elöverskott från dagar med vackert väder till dagar med dåligt väder.

Batteriet ska också kunna minska risken för elavbrott under de – på grund av klimatförändringarna allt varmare – sommardagar då förbrukningen står på topp.

Victorian Big Battery ska användas som en så kallad ”virtuell kraftledning”. Batteriet laddas via en existerande förbindelse med låg kapacitet när efterfrågan är låg, och laddas ut när efterfrågan är hög och skapar på så sätt illusionen av att förbindelsens kapacitet är högre än den är. Vattenfall använder samma knep i Uppsala.

Och så ska batteriet användas för lukrativ elhandel – ladda när elen är billig och leverera när den är dyr.

Batteriet kommer att kunna installeras redan i sommar med hänvisning till en undantagslag som stiftades i Victoria i mars och som gör det möjligt för regeringen att skynda på tillståndsgivning för energiinfrastruktur. Investering i överföringskapacitet kunde tidigare dra ut i åratal.

MER LÄSNING:
 
 
Pappersmagasinet Nyhetsbrev
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)