JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Swegan tar in 100 miljoner

Linköpingsföretaget Swegan, som utvecklat en process att göra tunna GaN-skikt på kiselkarbidsubstrat, har fyllt på kassan med 100 miljoner kronor. Pengarna ska användas för att bygga en egen produktionsanläggning.

Swegan grundades 2014 och har rötterna i materialforskning på Institutionen för fysik, kemi och biologi i Linköping där produktionen fortfarande sker på sextumsskivor. Men nu ska den skalas upp ordentligt med en egen fabrik i anslutning till campusområdet.

– Det här känns fantastiskt. Vi har jobbat stenhårt för det här i ett och ett halvt år och nu är vi äntligen framme och kan ta steget från start-up och scale-up till ett stort bolag, säger företagets vd Jonas Nilsson i ett pressmeddelande.

Swegans wafers används av andra halvledarföretag som bas för rf-transistorer till effektförstärkare i radiobasstationer, satellittelefoner och radarutrustning. Det är framför allt spänningståligheten som förbättras vilket gör att effektiviteten ökar och strömförbrukningen minskar i till exempel radiobasstationer.

På några års sikt är ambitionen att omsättningen ska öka från fjolårets 17 miljoner kronor till 200 miljoner kronor.

Läs Elektroniktidningens tidigare artiklar om Swegan.

MER LÄSNING:
 
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus