JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Swegan tar in 100 miljoner

Linköpingsföretaget Swegan, som utvecklat en process att göra tunna GaN-skikt på kiselkarbidsubstrat, har fyllt på kassan med 100 miljoner kronor. Pengarna ska användas för att bygga en egen produktionsanläggning.

Swegan grundades 2014 och har rötterna i materialforskning på Institutionen för fysik, kemi och biologi i Linköping där produktionen fortfarande sker på sextumsskivor. Men nu ska den skalas upp ordentligt med en egen fabrik i anslutning till campusområdet.

– Det här känns fantastiskt. Vi har jobbat stenhårt för det här i ett och ett halvt år och nu är vi äntligen framme och kan ta steget från start-up och scale-up till ett stort bolag, säger företagets vd Jonas Nilsson i ett pressmeddelande.

Swegans wafers används av andra halvledarföretag som bas för rf-transistorer till effektförstärkare i radiobasstationer, satellittelefoner och radarutrustning. Det är framför allt spänningståligheten som förbättras vilket gör att effektiviteten ökar och strömförbrukningen minskar i till exempel radiobasstationer.

På några års sikt är ambitionen att omsättningen ska öka från fjolårets 17 miljoner kronor till 200 miljoner kronor.

Läs Elektroniktidningens tidigare artiklar om Swegan.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)