JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Femtoceller med Wimax
Nystartade brittiska Lime Microsystems lanserar ett kretspaket och en referenskonstruktion för minimala basstationer - femtoceller och picoceller - som använder Wimax.
ImageMinimala basstationer för hem och kontor, som trådlöst kopplar upp såväl mobiltelefoner som bärbara datorer till bredband, väntas bli en viktig del av telekominfrastrukturen, se tidigare artikel. Hittills har de flesta sådana så kallade picoceller (för kontor) och femtoceller (för hem) designats för mobilstandarder som WCDMA eller dess uppföljare HSPA. Men brittiska Lime Microsystems, ett nystartat företag i Storbritannien med designavdelning i Litauen, tror att det är Wimax som kommer att bli den dominerande standarden på området.

- Intel kommer att förse alla sina pc-processorer med Wimax. Samsung och Nokia kommer att bygga in Wimax i sina mobiltelefoner. ITU jämställer Wimax med annan 3G-teknik. Det är bara Ericsson som inte tror på Wimax, säger företagets affärsutvecklingschef Philippe Roux till Elektroniktidningen.

Lime har för ändamålet tagit fram en tvåkretslösning för transceivern och byggt en referenskonstruktion kring denna. Kretsarna klarar frekvenser mellan 2 och 4 GHz och täcker därmed alla de tre viktiga Wimaxfrekvenserna 2,3 och 2,5 samt 3,3 GHz.

Kanalbandbredden anges till mellan 1,5 och 14 MHz. För den fasta varianten av Wimax ger det en bandbredd på maximalt 50 Mbit/s. Radioarkitekturen är av typen autimatiskt kalibrerad "zero IF", där radiosignalen alltså tas direkt till hanterbara frekvenser utan mellanfrekvens.

Referenskonstruktionen är byggd på formatet micro-TCA och innehåller förutom Limes transceiverkretsar ett 12-bitars AD- och DA-omvandlarpar, en Coldfire-styrkrets och USB 2.0 för kommunikation och programmering via pc.

För utvecklingsändamål finns därtill en rejäl FPGA, en Stratix II GX från Altera med 36 DSP-block, drygt 60 000 logikelement samt 2,5 Mbit RAM. I FPGAn kan kunderna implementera egna signalbehandlingsalgoritmer och därtill bygga in IP från Lime.

- Kundernas behov varierar. Vi tror att vissa kunder kommer att behålla FPGA-lösningen även i sina färdiga produkter, medan andra kommer att implementera sina färdiga algoritmer i en asic, säger Limes vd och grundare Ebrahim Bushehri.

Tvåkretslösningen, där den ena kretsen är gjord i kisel-germanium och den andra är ren CMOS, ska finnas i provexemplar efter nyår. Då planerar företaget även att presentera en enkretslösning i ren CMOS.

Kretspaketet är Limes första produktlansering, och trots fokuseringen på Wimax stänger Ebrahim Bushehri inte dörren för andra standarder.

- Vi är ett ungt företag och det här är vår första produkt. Men vår nyckelkompetens är vårt radiokunnande, inte någon specifik standard säger han och indikerar att såväl HSPA som Wimax för 700 MHz-bandet kan finnas i företagets planering.

Lime Microsystems har 17 anställda, varav en handfull sitter i Litauen där all implementering görs. Företaget stöds av riskkapitalbolagen DFJ Esprit och Act Venture Capital.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)